UTİKAD Kadın Etki Raporu lojistik sektörüne ışık tutacak
27/03/2025 - 09:13:00
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu, Mentor-Mentee Projesi ve Kadın Etki Raporu ile lojistik sektöründe kadınların gücünü artırarak liderliklerini desteklemeyi, sektördeki engelleri azaltmayı, ulusal ve uluslararası teşviklerden yararlanmalarını sağlamayı ve yönetim kademelerinde kadın istihdamını artırmayı hedefliyor. UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, kadınların sahada daha fazla yer alması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için devlet desteğinin önemine dikkat çekiyor.
UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu, 2021 yılında UTİKAD’ın önceki Dönem Başkanı Ayşem Ulusoy tarafından kuruldu. UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu faaliyetleri çerçevesinde Mentor-Mentee projesi başlatıldı. Mentor-Mentee Projesi, öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirildi. 5 Nisan 2022 tarihinde İstanbul Üniversitesi ile imzalanan protokolle başlayan proje kapsamında 15 kız öğrenciye staj dönemleri boyunca 5 UTİKAD üyesi firmanın kadın yöneticileri mentorluk yaptı. Mentor-Mentee Projesi büyüyerek devam ediyor. Bu yıl, İstanbul’da Altınbaş Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, İzmir’de Yaşar Üniversitesi Lojistik Bölümü, Bursa’da Uludağ Üniversitesi Lojistik Bölümü ve Mersin’de Mersin Üniversitesi Lojistik Bölümü ile protokol sürecimizi tamamladık. Amacımız, öğrencilerimize staj programı ayarlamak, öğrencimizi iş hayatına hazırlamak ve onlara ilham olmak. Projemizi sadece kız öğrencilerle sınırlı tutmama kararı alarak erkek öğrencilerimizi de programa dahil ettik. İzmir dışındaki bölgelerimizde yaz stajı olarak ön gördüğümüz projemize destekleyen firmalar başta olmak üzere, projemizi genişletme fırsatını bize veren değerli Ayşem Ulusoy’a, İstanbul koordinatörlerimiz Sevgili Deniz Aydıncan, Bahar Sal, Gizem Gündüz Bora ve Selin Obdan’a, Bursa koordinatörlerimiz Sevgili Dilek Gençoğlu ve Canan Gençoğlu’na, İzmir koordinatörlerimiz Sevgili Gülgün Dede ve Gül Diril Saraçoğlu’na, Mersin Koordinatörlerimiz Sevgili Rabia Demir ve İkbal Uğurlu’ya çok teşekkür ederiz. Başta Mentor-Mentee Projesi olmak üzere sektöre farklı bakış açıları kazandırmayı hedefleyen faaliyetleriyle ön plana çıkan UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” ile bu sene lojistik sektöründeki kadın çalışanların etkisini ortaya koymaya hazırlanıyor.
RAPORUN BU YIL TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
"Kadın Etki Raporu” çalışmanızda nasıl bir aşamaya agelindi?
Kadın Lojistikçiler Odak Grubu’nun 2025 projeleri arasında “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu” yer alıyor. Çünkü “Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu”ndaki analizlerle lojistik sektöründeki kadın çalışanların önündeki bariyerleri azaltmak, kadınların ulusal ve uluslararası teşvik ve desteklerden yararlanmalarını sağlamak ve yönetim kademesinde kadın istihdamını artırarak karar verme süreçlerinde kadınların pozitif değerlerini ortaya koyabilecekleri şirket yapılarının sayısını artırmayı amaçlıyoruz. UTİKAD, Lojistik Sektörü Kadın Etki Raporu çalışmaları kapsamında İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Demirci’den destek alıyor. Prof. Dr. Ebru Demirci tarafından hazırlanan “Kadın Çalışan Etkisi Hakkında Anket” Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu’nda lojistik işletmelerinde görev yapan çalışanların profilleri ile görev yaptıkları işletmelerin performansları arasındaki ilişkiyi incelemek üzere tasarlandı. Raporun sağlıklı ve verimli sonuçlar ortaya koyabilmesi için hazırlık süreci titizlikle yürütülüyor.
Avrupa ülkeleriyle kıyasladığınızda Türkiye’de kadının durumu ve istihdam oranı nedir?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, projelerle 2028'in sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını da yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedeflediğini açıkladı. Bakanlık, iş hayatında kadınlara yönelik çalışmalara verilen destekler sayesinde kadınların iş gücüne katılım oranının bu yıl geçen senenin ilk 6 ayına göre yüzde 2,5 arttığını duyurdu. Bakanlığın, kadınların iş gücüne katılımlarının artırılması ve çalışma hayatlarının kolaylaştırması amacıyla yürüttüğü çalışmalar sonucu 2002'de yüzde 27,9 olan kadınların iş gücüne katılım oranı, 2023'te yüzde 35,8'e yükseldi. Bu oran 2024'ün ilk 6 ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak yüzde 36,6'ya ulaştı. Kadın istihdamı ise geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 31,3 iken bu yılın yarısında yüzde 32,6'ya çıktı. Bakanlık, destekleriyle 2028 sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 40,1'e, kadın istihdam oranını da yüzde 36,2'ye yükseltmeyi hedefliyor. Bu güncel veriler her ne kadar genel iş ortamını yansıtsa da lojistik sektörünün de erkek egemen bir sektör olduğu bilinen bir gerçek.
UTİKAD KLOG olarak, Lojistik Sektöründe Kadın Etki Raporu ile kadınların etki gücünü ortaya çıkaracağız. Yine, Mentor-Mentee Projesi ile de sektöre yeni adım atacak kadın çalışanları destekliyoruz. 150’nin üzerinde KLOG üyesi ile birlikte sektördeki kadın gücünü, sektöre getirdiği farklılıkları paylaşmaya ve yeni nesil lojistisyenlere bu bilinci yerleştirmeye çalışıyoruz. Sektörde kadına olan bakış açısını ve kadının konumu değiştirmek için özellikle eğitim çalışmalarının desteklenmesi gerekiyor. Kadın çalışanların özellikle karar alıcı konuma gelmeleri ve söz sahibi olmaları için sivil toplum kuruluşu olarak örnek çalışmalar yapıyoruz. Bu noktada, üniversitelerle olan iş birliklerimizi sürdürerek, Bakanlıklarla ortak projeler geliştirerek sektörün gelişmesine de katkı sağlayabiliriz.
‘KOŞULLAR HER KADEMEDE İYİLEŞTİRİLMELİ’
Kadınlar bugün lojistik sektörü içinde en çok hangi alanlarda rol alıyorlar?
Kadın çalışanlar lojistik sektöründe belirli pozisyonlarda yer alma imkanı bulabiliyor. Ancak belli bir kademeden sonra cam tavan dediğimiz sınırlarda kalıyorlar, kadınların yönetim kademesinde ve şirketlerin C-Level pozisyonlarında, karar verici mercilerdeki sayılarını artırmak istiyoruz. Lojistik sektöründe sahada çalışmak isteyen özellikle limanlarda ve depolarda kısacası sahalarda görev almak isteyen birçok kadın çalışan da var. Dolayısıyla kadın çalışanlar için her kademede çalışma şartlarının iyileştirilmesi, eşitlikçi ve gelişime açık bir sektör ortamı oluşturmak da oldukça önemli. Şu an için hayal olan pek çok durum yakın bir zamanda çalışmalarımızla gerçek olabilir. Biz kadınlar çalışıp çabaladıkça eminim ki lojistik sektöründe etkimiz daha görünür olacak.
‘YASAL DÜZENLEMELERE İHTİYAÇ VAR’
Geleceğin lojistiğinde kadınların rolü nasıl olacak?
Lojistik sektöründe kadınların rolü kısa süre içerisinde daha da artacak. Kadınlar, sahip oldukları yetenekleri ile aslında daha avantajlı durumda. Öncelikle kadınlar, empati ve iletişim yetenekleri ile ön plana çıkıyor. Özellikle planlama ve organizasyon konusunda yine kadınlar hep bir adım daha öne çıkıyor. Aynı zamanda beklenmedik durumlarla mücadelede kadınların risk yönetimi de yine oldukça iyidir. Teknolojik gelişmelere uyum sağlama hızları da sektörde kadın sayısını artırmaya katkı sağlayacak. Burada devlet tarafından, kadınların istihdamı konusunda sağlanacak destekler oldukça kıymetli. Kadınların çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve çalışma hayatındaki konumlarının geliştirilmesi için düzenlemeler yapılması öneriliyor.