Lojistiğin işlerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Markafoni Grup CEO’su İlker Baydar, depolama süreçlerini 27 bin m2’lik kendi merkezlerinde yönetirken, dağıtım işini ise Yurtiçi, MNG, Aras ve son olarak ise anlaştıkları Bukoli gibi alanında uzman şirketlere bıraktıklarını söylüyor.
Qualitair&SEA (QAS), hizmet ağını genişletmeyi sürdürüyor. 2015’te Türkiye’de kendi ofisiyle hizmet vermeye başlayan şirket, 2016’da ise Tahran’da ofis açmayı planlıyor. Qualitair&SEA Türkiye Genel Müdürü Hakan Dağılkan, “Ambargonun kalkmasıyla İran’ın batılı ülkeleriyle yapacağı tüm ticari anlaşmalarda Türkiye önemli bir rol oynayacak. Bu yüzden biz de QAS olarak bu pazarda yerimizi almak üzere çalışma başlattık” diyor.
Daha önce çeşitli projeler çerçevesinde her biri 12 metre uzunluğunda toplam 200.000 ton boruyu ABD’ne naklederek dikkat çeken Borusan Lojistik, bir başka büyük bir projeyi daha tamamladı. Bu kez, ABD nin Türkiye’den ilk kez tek parça 24,5 metre olarak alım yaptığı, 20.000 adet çelik ve altyapı gaz borusunu, her biri 40 - 50.000 tonluk 8 gemi ile okyanus geçerek, ABD’ye taşıdı.
“Etkinliğin en önemli noktası zaten lojistiktir. Lojistik sağ salim gerçekleştirildiğinde, hepimiz derin bir nefes alıyoruz” diyen İnanoğlu Şirketler Grubu İdari Başkan Yardımcısı Erkan Şen, lojistiği en zor olan şovlarının, birçok malzemeden oluşan ve en az 2 tırla getirilen bale gösterileri olduğunu söylüyor.
120'den fazla mağazası ve 2.000’i aşkın çalışanıyla Türk hazır giyim ve dekorasyon perakendeciliği sektörüne yön veren markalardan biri olan MUDO, lojistik operasyonlarında 5 büyük firmadan destek alıyor. MUDO Lojistik Hizmetleri Müdürü İbrahim Yücer, depolamada Karınca, kara nakliyede Borusan ve TLS, kargo gönderiminde ise UPS ve Yurtiçi ile çalıştıklarını söylüyor.
DHL’in hazırladığı rapora göre; lojistik hizmeti sunan şirketler, iş modellerinin merkezine adil ve sorumlu lojistiği yerleştirerek sürdürülebilirlikle beraber kârlılığın da artmasını sağlıyor; böylelikle üzün ömürlü rekabet avantajı elde edebiliyor.
Yrd. Doç. Dr. Ayça Gümüşay Çapın / İstanbul Arel Üniversitesi Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölüm Başkanı
Depolamada 220.000 m2’lik kapasiteye ulaşan OMSAN Lojistik, müşteri yelpazesindeki büyümeye paralel olarak bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor. OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 2016 yılı içinde İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin m²’lik yeni bir depo yatırımı daha yapacaklarını söyledi.
Haftada 3 gün düzenli ve karşılıklı olarak yapılan intermodal blok tren servisiyle Türkiye’yi hem ekonomik hem de çevre dostu bir yöntemle Avrupa’ya bağladıklarını belirten RCL Türkiye Genel Müdürü Ercüment Gücüyener, şu anda altyapı geliştirme çalışmalarını yürüttükleri Polonya-Türkiye intermodal demiryolu hattını ise Nisan ayında devreye almayı hedeflediklerini söyledi.