Türkiye’nin önemli bir lojistik üstünlüğe sahip olduğunun altını çizen ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, “Lojistik altyapının sektörümüzün üretimini ve ihracatını destekleyecek, hedeflerine cevap vermeye devam edecek şekilde gelişimini sürdürmesi gerekiyor. Yeni yatırımları da destekleyecek şekilde adımlar atılmalı” diyor.
Tüm süreçlerini etkin şekilde yönetilen lojistik süreçler üzerine kurgulayan Ford Otosan, bunun sonuçlarını ise ihracatta yakaladığı şampiyonluklarla alıyor. Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Kabatepe, tedarik zinciri süreçlerinde geriye dönük planlama prensibiyle hareket ederek başarıyı yakalarken, birçok alanda avantaj yaratan intermodali ise ana taşıma modu haline getirdiklerini söylüyor.
Sektörel bazda uzmanlaşmayı benimseyen Qualitair&SEA, otomotiv ve yan sanayiine özel birimi Autolog ile hizmetler sunuyor. Qualitair&SEA Türkiye Genel Müdürü Hakan Dağılkan, “Autolog sektöre özel taşıma modelleri ile çoklu alternatif hizmetleri sunabilen bir çözüm ortağıdır” diyor.
Otomotiv sektörünün ihracat hedeflerine ulaşmasının lojistiğin doğru ve verimli bir şekilde planlanması ve yönetilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu,“Sanayimizin %95’inin yer aldığı Doğu ve Güney Marmara’da intermodal taşımalar için lojistik altyapısı yetersiz. İhracat açısından limanların çevresindeki kara ve demiryolu ağının zenginleştirilmesi ve özel oto-port limanların desteklenmesi öncelikler arasında olmalıdır” diyor.
Dünyada otomotiv üretiminin hızlı bir biçimde batıdan doğuya doğru kaydığını belirten ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Türkiye’nin bu gelişmelerden pay alması için üretimde inovasyonun mutlaka desteklenmesi, lojistik altyapının ise sektörün artan üretim ve ihracatını destekleyecek şekilde güçlendirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Otomotiv lojistiğinin toplam iş hacimleri içindeki payının %44 olduğunu belirten OMSAN Genel Müdürü Osman Küçükertan, “Türkiye’de satılan her üç otomobilden birini taşıyan OMSAN, yılda yaklaşık 850.000 araca bitmiş araç lojistiği hizmeti vermekte” diyor.
2001 yılında oluşturdukları yalın, esnek, yeşil ve maliyet odaklı tedarik zinciri yönetiminin büyümelerine ciddi bir katkı sunduğunu belirten Ford Otosan Sözleşme Yönetimi ve Araç Lojistiği Ekip Lideri Fatih Kılınç, demiryolu bağlantılı intermodal taşımacılık modeliyle hem maliyet hem de hız avantajı yakaladıklarını söylüyor.
Karınca Lojistik “just in time” modeliyle oluşturduğu özel çözümlerle otomotiv lojistiğinde müşteri portföyünü genişletemeye devam ediyor. Karınca Lojistik Karayolu Taşımacılık Müdürü Kamil Şık ve Hava Kargo Sorumlusu Leyla Hocaoğlu, tek elden sundukları hızlı çözümlerle müşterilerine maliyet ve zaman avantajı sağladıklarını söylüyor.
Kardex Remstar ürünlerinin ağırlıklı olarak otomotiv sektörü tarafından tercih edildiğini belirten Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal, “Çünkü otomotiv sektörü çalışanları her zaman alan ve işçilik verimliliği üzerine çalışmalar yapıp, stratejiler geliştirmekte. Kardex’in otomotiv sektörüyle kesiştiği nokta da tam burası: Verimlilik” diyor.
100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Aktaş Holding, lojistik süreçlerde verimliliğe odaklanıyor. Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Sami Erol, “Lojistik partnerlerimizi seçerken verimlilik kriterlerini göz önünde bulunduruyor, maliyet önceliğinde sektörde istikrarlı bir süreç yürüten firmalara yönelik seçimler yapıyoruz” diyor.