2021 yılını yüzde 5 büyümeyle kapatan limancılık sektörü, 2022 yılında 540 milyon tonun üzerinde yük miktarı bekliyor. Ticaret savaşlarında limanların artık her ülkenin ön cephesi haline geldiğini belirten TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, 2050 hedeflerinin gerçekleşebilmesi için mevcut kapasitesinin 2-3 katına çıkarılması gerektiğini söyledi. Erdemir ayrıca liman işletme sürelerinin acilen uzatılması gerektiğini vurguladı.
Yüzde 50 kadın çalışan, yüzde 80 kadın yönetici oranıyla lojistik sektöründe fark yaratan şirketlerden Galata Taşımacılık, 25. yılını kutladığı 2022’ye yeni yatırımlara giriyor. Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, parsiyel taşımacılık hizmeti sundukları ülke sayısını 20’ye çıkaracaklarını, havayolu, denizyolu ve intermodal taşımacılığa yatırım yapmaya devam edeceklerini, depolamada katma değerli hizmetleri sürdüreceklerini ve istihdam oranını artıracaklarını söyledi.
2021’de globalde yüzde 25’in üzerinde bir büyüme yakalayan, Türkiye’de ise iş hacmini çift hanelerde artıran C.H.Robinson, dijital çözümleriyle fark yaratıyor. 2022’de globalde teknoloji alanına 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını açıklayan C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul, taşımalarda karbon salınımını ölçmek için geliştirdikleri bir yazılımı Türkiye’de de devreye almak için çalıştıklarını söyledi.
Çevre dostu taşımacılık çözümlerinde iddialı olan Greenlog Intermodal, Türkiye-Avrupa hattında adrese teslim demiryolu taşımacılık hizmetleri sunuyor. Ocak ayı itibariyle Halkalı – Duisburg rotasında haftalık karşılıklı 2 blok tren servis hizmetini başlattıklarını ve bu hatta transit sürenin 6-7 gün olacağını açıklayan Greenlog Intermodal Yönetici Ortağı ve Satış Direktörü Devrim Koray, hedeflerinin pazar paylarını iki katına çıkarmak olduğunu söyledi.
Talebin her geçen yıl arttığı demiryoluyla 2021’de toplam 38.2 milyon ton yük taşındığını belirten TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Hasan Pezük, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) ve Marmaray üzerinden yapılan taşımalarla Türkiye’nin transit demiryolu taşımacılığında merkez ülke konumuna geldiğini söyledi. Pezük, 2022’de BTK hattı ve Orta Koridor’un daha da hareketleneceğini vurguladı.
DHL, iş gücünde dijitalleşme ve dönüşümün kilit unsurlarına dikkat çeken “Lojistikte İşin Geleceği” Trend Raporu’nu yayınladı. Yaşlanan iş gücü ve buna bağlı iş gücü sıkıntısı, tedarik zincirlerini küresel ölçekte etkiliyor. Y ve Z kuşağı, daha anlamlı amaçlara hizmet eden, daha az tekrarlayan göreve ve daha esnek çalışma ortamına sahip işler arıyor. Her 10 lojistik çalışanından 9’u teknolojinin son 5 yılda yaptıkları iş açısından faydalı olduğuna ve önümüzdeki 10 yılda da böyle olmaya devam edeceğine inanıyor ancak %50’den fazlası teknolojiyi hala potansiyel bir tehdit olarak görüyor.
Alışan Şirketler Grubunun lokomotif şirketi Alışan Lojistik, son olarak Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB) Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonası sonucu dördüncü kez Dünya Şampiyonu olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün yeni dönemde de sponsoru oldu.
1990’ların en sevilen çekicilerinden olan ve aynı zamanda IVECO’nun ilk çekicisi Eurotech IVECO Otomotiv yetkili servisi tarafından restore edildi. Restore edilen IVECO Eurotech çekici ilk Hüner Uluslararası Taşımacılık filosuna katıldı.
Omsan Logistics, lojistik sektöründe 45 yıla yaklaşan tecrübesini ve global oyuncu olma vizyonunu yenilenen logosuyla taçlandırdı. Dijitalleşmeyi, müşteri memnuniyetini ve yetişmiş insan unsurunu yeni logosunun odağına alan şirket, global bir lojistik hizmet sağlayıcısı olma hedefiyle güçlü büyümesini sürdürmeyi hedefliyor.