e


C.H.Robinson gücünü dijital çözümlerinden alıyor
2021’de globalde yüzde 25’in üzerinde bir büyüme yakalayan, Türkiye’de ise iş hacmini çift hanelerde artıran C.H.Robinson, dijital çözümleriyle fark yaratıyor. 2022’de globalde teknoloji alanına 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını açıklayan C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul, taşımalarda karbon salınımını ölçmek için geliştirdikleri bir yazılımı Türkiye’de de devreye almak için çalıştıklarını söyledi.




chr1905 yılında kurulan ve “dünyanın en güçlü tedarik zinciri platformu olma” vizyonu ile faaliyetlerini sürdüren C.H.Robinson, 17 milyar dolarlık (2020) cirosuyla dünyanın en büyük üçüncü parti (3PL) ve dördüncü parti (4PL) hizmet sağlayıcılarından biri konumunda. 120.000 müşterisine lojistik, tedarik zinciri yönetimi ve bilgi teknolojileri alnında servis sağlayan şirket, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için aralarında öncelikle karayolu, denizyolu ve havayolu firmalarının bulunduğu 73.000 kontratlı nakliyeci ile çalışıyor. Gayri resmi rakamlara göre dünyanın en fazla karayolu taşıması yöneten şirketi olan C.H.Robinson’un cirosunun yüzde 70’den fazlası karayolu faaliyetlerinden geliyor. Kendi teknolojisini sürekli geliştiren C.H.Robinson aynı zamanda bir teknoloji firması. C.H.Robinson’un kendi yazılımı olan ve onlarca farklı fonksiyonun el değmeden yönetilebildiği Navisphere teknoloji platformu, Microsoft gibi firmalar tarafından global tedarik zinciri yönetimi için kullanılıyor. Şirket nihai olarak, tüm operasyonların “el değmeden” yani bilgisayarlara dokunulmadan yönetilmesini sağlamayı ve sadece “istisna yönetimi” için ekran başına geçilmesini hedefliyor.  
 
chrTÜRKİYE’DE ÇİFT HANELİ BÜYÜYOR 
 
2013 yılından beri Türkiye’de kendi ofisi ile faaliyetlerini sürdüren C.H.Robinson, uluslararası karayolu ve intermodal taşımacılığı ile tedarik zinciri yönetimi çözümleri sunuyor. C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul, Türkiye’de kuruldukları 2013 yılından beri aralıksız olarak iş hacimlerini çift hanelerde arttırdıklarını söyledi. Pandemiye rağmen 2021 yılının da böyle geçtiğini ifade eden Ertuğrul, “İyi bir sene geçirdiğimizi ifade edebilirim. Türkiye ekibimizi genişlettik ve güçlendirdik. Avrupa uluslararası karayolu ve intermodal taşımacılığında payımızı yükseltmeye devam ediyoruz. Parsiyel yük taşımacılığına daha da fazla odaklanmak için ayrı bir yapılanmaya gittik. Bu dönemde Türkiye’de yerleşik müşterilerimizin Avrupa içerisindeki yapılacak lojistik faaliyetlerine olan taleplerinin arttığına tanık olduk. ‘Tek kontak - tek yazılım’ prensibi ile bu yönde hizmet sağladığımız müşterilerimiz arttı. Türkiye özelinde uluslararası taşımacılık hizmeti aldığımız kontratlı firma sayımız bini geçti.  Bu bize eşsiz bir kapasite ve optimizasyon imkanı sunuyor. Dünyada halihazırda olduğumuz üzere Türkiye’de de ‘en büyük tedarik zinciri platformu’ olma vizyonumuzu koruyoruz” dedi.  
 
TAŞIMALARDA KARBON AYAK İZİNİ TAKİP EDECEK 
 
C.H. Robinson’un 2021’de dünya genelinde yüzde 25’in üzerinde bir büyüme ile cirosunu 20 milyar doların üzerine çıkardığını aktaran Gökalp Ertuğrul, Türkiye özelinde ise iş hacmini yüzde 15’in üzerinde artırmayı öngördüklerini söyledi. Dijitalleşme, yeşil lojistik ve operasyonlarda yalınlaşmanın odaklanacakları alanlar olduğunu ifade eden Ertuğrul, 2022 yılında global ölçekte sadece teknoloji alanına 1 milyar dolar yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı. 
Karbon salınımını taşıma adedi, taşıma modu, güzergah ve taşınan ürün özelinde ölçülmesini ve raporlanmasını sağlayan C.H.Robinson’un geliştirdiği yazılımın ABD’de müşterilerin kullanımına sunulduğunun bilgisini veren Ertuğrul, bunun bir benzerini Avrupa ve Türkiye’de devreye alabilmek için çalıştıklarını aktardı. 
 
‘KATMA DEĞER’ YARATMAYI SÜRDÜRECEK 
 
“Türkiye’de odağımızı korumaya devam edeceğiz” diyen Gökalp Kobe Ertuğrul, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası taşımacılık (karayolu, intermodal, ısı kontrollü taşımalar, tehlikeli madde taşımacılığı ve parsiyel) hizmetlerimizi gelişmiş teknoloji, eşsiz tedarikçi ağı ve müşteri memnuniyeti odaklı takımımızla katma değer yaratmaya devam edeceğiz. ‘Kendi ekipmanları’ olmamasına rağmen uluslararası taşımacılıkta araç ve ürün görünürlüğü sağlama konusunda Avrupa ve Türkiye’de lider konumdayız. Bazı güzergahlarda yüzde 90 üzerinde anlık araç görünürlüğü sunabiliyoruz. Bunun için müşterilerimizin farklı bir yazılıma geçmeleri ya da linki tıklamaları gerekmiyor. Kendi yazılımımız olan Navisphere platformu üzerinden onlarca farklı fonksiyonu el değmeden yönetebilir konumdayız. Sipariş oluşturulması, 187 farklı başlıkta raporlama, araç konum takibi, alt nakliyecilerimizin yük bulabilmesi, ödemelerini takip edebilmesi, otomatik sipariş geçimi gibi. Bu örnekleri arttırmak mümkün.” 
 
‘2022 ZOR AMA FIRSATLARLA DOLU BİR YIL OLACAK’ 
 
Lojistik sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan C.H. Robinson Türkiye Genel Müdürü Gökalp Kobe Ertuğrul, 2021’in tedarik zinciri yılı olduğunu belirterek şunları aktardı. “İşlerken katkısını yeterince hissetmediğimiz lojistik hizmetleri çeşitli nedenlerden ötürü sekteye uğrayınca dünya gündemini en çok meşgul eden başlıklardan birisi oldu geçtiğimiz sene.  Bir çok global firma tedarik zinciri yönetimini daha etkin kılabilmek için ‘C-level’ yöneticiler atadı, atamaya devam ediyor. Tüm zorluklara rağmen sektör iyi bir performans sergiledi. Yüksek belirsizlik ortamında müşteri memnuniyeti oluşturmak güçleşirken, hizmet üreten çalışanlar hepimizin takdir etmesi gereken ek bir gayret ortaya koymak durumunda kaldılar. Pandemi etkisi ve belirsizlik devam ediyor. Bununla birlikte bu pandemi ile nasıl yaşayacağını herkes belli bir ölçüde öğrendi. Beklentim dünya ekonomisinin ve ticaretinin toparlanmaya devam etmesi dolayısıyla lojistik hizmetlerine olan talebin artmaya devam edeceği yönünde. Belki kolay bir sene olmayacak ancak çok fazla büyüme fırsatı görüyoruz sektör dahilinde.”



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat