e
Banner


Galata Taşımacılık 25. yılını yeni yatırımlarla taçlandıracak
Yüzde 50 kadın çalışan, yüzde 80 kadın yönetici oranıyla lojistik sektöründe fark yaratan şirketlerden Galata Taşımacılık, 25. yılını kutladığı 2022’ye yeni yatırımlara giriyor. Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, parsiyel taşımacılık hizmeti sundukları ülke sayısını 20’ye çıkaracaklarını, havayolu, denizyolu ve intermodal taşımacılığa yatırım yapmaya devam edeceklerini, depolamada katma değerli hizmetleri sürdüreceklerini ve istihdam oranını artıracaklarını söyledi. 




Galata TaÅ�ımacılıkGalata Taşımacılık olarak pandeminin gölgesinde geçen 2021 yılını nasıl kapattınız? 
 
Biz dünya dönmeye devam ettikçe her zaman var olacak bir sektör olan lojistik ve taşımacılık sektörünün içindeyiz. Eğer işinizi doğru yapıyorsanız, sürdürülebilir ve kalıcı olabileceğiniz bir sektör bu. Malum krizlerde her sektör aynı oranda etkilenmiyor; biz de hizmet verdiğimiz sektör ve hizmet çeşitliliğimiz açısından krizleri başarı ile yönetebilmiş bir şirket olduk. Kurulduğumuz 1997 senesinden bu yana her zaman gerçekçi hedefler ve bütçelerle bir sonraki yıla hazırlanıyor olmamız ve yöneticilerimiz ile olası bir kriz veya olumsuzluk durumunda devreye alabileceğimiz alternatif aksiyon senaryoları; kısacası benimsediğimiz proaktif olma felsefesi bugüne kadar şahit olduğumuz birçok krizi en iyi şekilde yönetmemizde önemli bir rol oynamıştır. 
2020 yılında Bursa’da açtığımız yeni lojistik depomuz, Ankara ve Mersin temsilciliklerimiz, yeni 40’HC PW intermodal konteynerlerimiz ve yurtiçi lojistik için filomuza kattığımız yeni araçlar gibi biz bir dizi yatırımla pandemiye yakalanmıştık. 2020 ve 2021 yılında tüm bu yatırımların sürdürülebilir bir şekilde operasyonlarımıza dahil olması sürecini yönetmeye odaklandık. Beraberinde Türkiye’de yeni ofis açma ve birkaç sene önce Tunus’ta yaptığımız ilk yatırımla Afrika açılımımızı devam ettirdik. Yine bu sene içerisinde hali hazırda hayata geçirdiğimiz Antalya temsilciğimiz ve ek siparişini verdiğimiz 45HC PW intermodal konteynerlerin yatırımını gerçekleştirdik.
 
25 YILA BİRÇOK İLK SIĞDIRDI 
 
Galata Taşımacılık 25 yıla nasıl başarılar sığdırdı? Gündeminizde neler var? 
 
Sanırım en baştan bu yana hiç aksatmadan 25 yıla sığdırdığımız en önemli başarımız güvenilirlik ve itibar. 10 kişi olarak çıktığımız yola bugüne 200’ün üzerinde bir ekiple devam ediyoruz, bu da başarı için sanırım önemli bir kriter. Birçok ilke imza atmış olmamızın da haklı gururunu taşıdığımızı ifade etmek durumundayım. Sektördeki ilk direkt yabancı sermaye ile kurulan freight forwarder olmamızın yanı sıra, ilk CRM departmanını ve eğitim departmanını kuran, TSE belgesi alan ilk freight forwarder olma gerçeği gibi bir çok yenilikçi girişimimiz oldu. Üst üste 3 defa kazandığımız Türkiye’nin en iyi işyeri ve Türkiye’de kadınlar için harika işyeri unvanı da bu başarılardan bazılarıdır. Şirketimizin yüzde 50’si, yönetim katı ise yüzde 80 oranında kadınlardan oluşmaktadır. 
Plan proje anlamında ise, İzmir, Bursa, Antalya ve Ankara’dan sonra Mersin’de ofis açarak 2022 yılına da yatırımla giriyoruz. Müşterilerine her zaman çözüm üreten bir yapıya sahibiz. Bugün hizmet verdiğimiz tüm taşıma modlarının her birini adeta tek asli işimizmiş gibi kurgulamış vaziyetteyiz. Dolayısı ile her departmanın kendi büyüme strateji, planı ve programı olan bir şirket olarak 2022 yılında da tüm hızıyla çalışmalarımız devam edecek.
 
2022 yılı için büyüme hedefleriniz ve yatırım planlarınız neler? 
 
2022 yılında tabi ki de geride bıraktığımız 24 yılda ulaştığımız itibarı ve güvenilirliği sağlam ismimizi hedeflediğimiz gerçekleşebilir büyüme ile sürdürmeye devam etmek istiyoruz. Galata Taşımacılık olarak Covid-19 süresince istihdam konusunda ortalama yüzde 15’lik bir büyüme kaydettik. 2022 senesi için de benzer bir büyüme gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Bunun başlıca sebebi Türkiye’deki ofis sayımızı artırıyor olmamız. Diğer bir sebep ise hizmetlerimize dahil ettiğimiz yeni servislerimiz ve destinasyonlarımızın olmasıdır. Şu anda karayolunda 2’si Kuzey Afrika olmak üzere toplamda 17 ülkeye düzenli parsiyel taşımacılık yapıyoruz ve bu sene de yeni eklenecek destinasyonlar ile hizmet verdiğimiz ülke sayısı 20’ye çıkaracağız. Hava ve denizyolunda ise global acente ağımız sayesinde ciddi bir kapsama alanımız var, bu iki taşıma moduna ciddi yatırım yapıyoruz. Yine Covid-19 süresince yatırımını yaptığımız intermodal taşımacılık departmanı ve beraberinde gelen 45”PW HC konteynerlerimize ek yeni siparişler verdik ve bu taşıma modunda iddiamızı artırmayı hedefliyoruz. Afrika kıtasında ise farklı bir yapılanmaya gittik ve ayrı bir birim kurduk. Türkiye’nin bu kıtada önünün çok açık olduğuna inanıyoruz ve biz de hazırlıklarımızı bu yönde gerçekleştiriyoruz. Son olarak lojistik yapılanmamıza eklediğimiz Bursa depomuz ile katma değerli hizmet sunma noktasında 2022 yılı için önemli bir büyüme hedefliyoruz. 
 
‘GLOBAL REKABETTE OFSAYTA DÜŞÜYORUZ’
 
2022 yılında lojistik sektörü açısından nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz? Öncelikli olarak hangi sorunlara çözüm bulunmasını bekliyorsunuz?
 
E-ticaretin normalleşme sürecinde dahi hayatımızda kalıcı olarak büyümeye devam edeceği gerçeği karşısında depolama ve dağıtım noktasında önemli bir büyüme ve beraberinde yatırımların artacağına inanıyoruz. Lakin taşımacılık noktasında, denizyolunda ekipman sıkıntıları ve beraberindeki ciddi navlun artışları, karayolunda ise sınır kapılarındaki bir türlü çözülemeyen ve ciddi yığılmalar ile gecikmelere sebebiyet veren (ki bu da ciddi navlun artışlarına sebebiyet veriyor ) sıkıntılar nakliyeciyi ancak aynı zamanda ciddi oranda ihracatçımızı mağdur etmekte. Bu sorunların çözülmesi için ciddi çaba lazım. Sadece hükümet tarafında değil, tüm sektörel STK’ların da ciddi anlamda beraber hareket etmesi gerekiyor. Biz ülkeye döviz kazandıracağımız noktada bu sorunlardan ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Ayrıca bu sorunlar sadece nakliyecilerin sorunu da değil. Bu sorunlar asıl sırtımızda taşıdığımız Türk ihracatçısının sorunları, onların emeği ulaşmıyor karşı tarafa. Rekabet edilen global gerçekte, ciddi anlamda avantajlı çıkabileceğimiz bir noktadayken ofsayta düşüyoruz. Eğer ülke geleceğimizi ve refahımızın bir kısmının ihracattan geçeceğine inanıyorsak o zaman o emeklerin karşı tarafa varmasındaki en önemli parça olan nakliyecilerin sorunlarının en derinine kadar inilmesi gerektiğine inanıyorum.
 
 
TÜRKİYE’NİN EN İYİ İŞVERENİ LİSTESİNDE 
 
“İlk günden bu yana taviz vermediğimiz önemli bir felsefemiz var; başta çalışanları olmak üzere müşteri ve tedarikçileri nazarında güvenilir, itibarlı bir şirket profilini muhafaza etmek” diyen Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Vittorio Zagaia, sektörde çalışan sirkülasyonu en az olan şirketlerden biri olduklarını söyledi. Pandemi döneminde de istihdamı muhafaza etmekle kalmayıp, artırmaya devam ettiklerini vurgulayan Zagaia, “Bu durum bize pandemi gibi bir zor dönemde bağımsız bir araştırma enstitüsü olan Great Place to Work’un araştırmaları neticesinde 3. defa ‘Türkiye’nin en iyi işverenleri’ ve ‘Türkiye’de kadınlar için harika işyerleri’  listesine girmemizi sağladı” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat