Yeni hükümetin gündeminin ilk sıralarında gıda fiyatları var. Tarladan sofraya kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek. Maddi kayba sebep olan fire oranları, soğuk zincir yatırımlarıyla en aza indirilecek. Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi sağlanacak.
Gıda lojistiğinin gurmesi HAVI Logistics, 800’e yakın noktaya hizmet sunuyor, yılda yaklaşık 7.500.000 km kat ederek 60 binin üzerinde sevkiyat yapıyor. “İşimizi doğru yapmanın sırrı biraz da ufak detaylarda saklı” diyen HAVI Türkiye Ülke Müdürü ve Güney Bölge Finans Direktörü Deniz Kızılkan, iş ortağı olarak gördükleri müşterileriyle uzun vadeli birliktelikler sağlayarak rakiplerinden ayrıştıklarını aktarıyor.
200 ton süt işleme kapasiteli fabrikasında 140 çeşit ürün üreten Kaya Çiftliği, yıllık 12 bin ton sevkiyat yapıyor. Gider kalemleri arasında lojistik maliyetlerin üçüncü sırada yer aldığını aktaran Kaya Çiftliği Bilgi Sistemleri Yönetim Müdürü Selahattin Emen, lojistikte dış kaynak kullanımını bir rekabet aracı olarak gördüklerini söylüyor.
Türkiye’nin ATP konvansiyonuna uyum sağlayamadığını belirten uzmanlar, bu alana dönük bir test merkezi olmamasının da ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, gıda güvenliğinin sağlanması ve kayıpların önlenmesi için kısa tedarik zincirinin oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin ardından ihracat ağına Avrupa Birliği ülkelerini de ekleyen Muratbey, yıllık ortalama 30.000 tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyor. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, özenle ürettikleri peynirleri sofralara en hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırmak için profesyonel ve kurumsal hizmet tedarikçileriyle yol aldıklarını söylüyor.
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden Nestlé, belirlediği sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda lojistik operasyonlarının çevreye olan etkisini azaltmaya için de ciddi adımlar atıyor.
Tohumun iyisini, malzemenin kalitelisini, taze hasat tez ulaşsın diye tarlaların fabrikaya yakın olanını seçen dondurulmuş gıda sektörünün öncü markalarından FEAST, soğuk zinciri takip ve izlenebilirlikle koruyor. Bu alana ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Özgörkey Gıda Genel Müdürü Mustafa Bedük, “Bütün araçlarımızda uydu takip sistemi ve sevkiyat esnasında araç içi ısı derecesi ölçümleyen cihazların bulunduğu bir sistem kullanmaktayız. Depolarımızda ise günlük depo içi sıcaklıkları ölçen ve otomatik olarak bizlere raporlayan bir sistem kullanılmaktadır” diyor.