e
Banner


FEAST lojistik iş ortaklarından neler bekliyor?
Tohumun iyisini, malzemenin kalitelisini, taze hasat tez ulaşsın diye tarlaların fabrikaya yakın olanını seçen dondurulmuş gıda sektörünün öncü markalarından FEAST, soğuk zinciri takip ve izlenebilirlikle koruyor. Bu alana ciddi yatırımlar yaptıklarını belirten Özgörkey Gıda Genel Müdürü Mustafa Bedük, “Bütün araçlarımızda uydu takip sistemi ve sevkiyat esnasında araç içi ısı derecesi ölçümleyen cihazların bulunduğu bir sistem kullanmaktayız. Depolarımızda ise günlük depo içi sıcaklıkları ölçen ve otomatik olarak bizlere raporlayan bir sistem kullanılmaktadır” diyor.  
 




feast_tirÖzgörkey Grubu hakkında bilgi verir misiniz? Üretim ve ihracat faaliyetlerinizden söz eder misiniz? 
Yaklaşık 66 yıllık geçmişe sahip olan Erdoğan Özgörkey Grubu olarak, kurulduğumuz günden bu yana, faaliyet gösterdiğimiz sektörlere değer ve anlam katmak her zaman ilk hedefimiz olmuştur. Şu anda otomotiv, inşaat, turizm, tarım teknolojisi ve dondurulmuş gıda alanında yerel ve ulusal anlamda fark yaratan, ülke ekonomisine katkı sağlayan projeler oluşturmaya ve yenilikçi ürünler sunmaya devam etmekteyiz. Gücünü Ege'nin bereketli topraklarından alan Özgörkey Gıda olarak, bugün İzmir - Torbalı’da yaklaşık 1 milyon m² arazi üzerine 100.000 m²  kapalı alana sahip olan üretim tesislerimizde halihazırda 100 bin tonu aşan üretim kapasitesiyle sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın en büyük ve en modern entegre dondurulmuş gıda tesislerinden birine sahibiz. Tesisimizde FEAST markasıyla patates, sebze, unlu mamuller, kaplamalı ürünler ve pasta alanında üretim yapmaktayız. Ürünlerimizi, sadece Türkiye’de değil aynı zamanda 6 kıtada, 25 ülkede tüketicilerle buluşturmaktayız.
 
TEKNOLOJİK ÇÖZÜMLERE YÖNELDİ 
Tedarik zinciri yönetimindeki stratejiniz nedir? Soğuk zincir lojistiğinde yaşanan riskleri minimize etmek için ne tür adımlar attınız? 
Stratejik kararlar, tüm organizasyonu kapsayan, kaynak gereksiniminin fazla olduğu, uzun dönemli etkileri barındıran, oldukça riskli ve önemli kararlardır. Tedarik zinciri stratejimizi; hammaddenin temin edilmesinden, ürünün müşteriye ulaşmasına kadar tüm süreçlerin ve gerekirse tersine tedarik zinciri faaliyetlerinin de yönetilmesine ilişkin stratejik kararları, politikaları, planları, kültürel ilişkileri kapsayacak şekilde planlamaktayız. Tedarik zinciri stratejimizi tespit ederken; maliyet, hizmet düzeyi, zamanlama, kalite ve esneklik gibi kavramları dikkatlice ele almaktayız. Yoğun rekabetin etkisiyle organizasyonlarımızda; düşük maliyetle, yüksek hizmet seviyesinde, hızlı teslimat yapabilen, esnekliği arttırılmış, ileri teknoloji kullanan bir yapı oluşturmak için sürekli iyileştirmeler yapmaktayız.
Sıcaklık değişimleri ve hijyenik olmayan koşullar, mikroorganizmaların üremesine, ürünlerin fiziksel, duyusal, kimyasal yapılarının bozulmasına neden olur. Bu nedenle soğuk zincirin üretimden tüketime kadar geçen tüm aşamalarda kırılmaması ve tüm operasyonun hijyenik şartlarda yapılması gerekmektedir. Geçmiş yıllarda dondurulmuş gıda lojistiğimiz sırasında takip ve izlenebilirlik açısından birçok sorun yaşanmaktaydı. Yetkili personellerin özelikle sevkiyat aşamasında araçların ürün derecesini korumak için kullanılması gereken frigo soğutucuları çalıştırmadıklarını veya uygun derecede çalıştırmayarak ürüne zarar verdiklerini gözlemlemiştik. Yükleme yaptığımız dış depolarda ise yükleme yapılan alanların kapılarının çok uzun süre açık kalması, uygun şartlarda yükleme yapılmaması en çok karşımıza çıkan sorunlar arasındaydı. 
Önlem almanın çok zor olduğu bu durumun önüne geçmek için teknolojik çözümlerle ilerledik. Şu an bütün araçlarımızda uydu takip sistemi ve sevkiyat esnasında araç içi ısı derecesi ölçümleyen cihazların bulunduğu bir sistem kullanmaktayız. Depolarımızda ise günlük depo içi sıcaklıkları ölçen ve otomatik olarak bizlere raporlayan bir sistem kullanılmaktadır. Ürünlerimizin ham madde aşamasından, depolama ve son müşteriye teslime kadar geçen süreç bizler için çok önemlidir. Bu sürecin bizim kalite standartlarımıza uyması; hem fabrikamızda kendi personellerimizden hem de depolama ve taşıma esnasında çalıştığımız partner ve lojistik çözüm ortaklarımızdan ilk beklentimizdir.
 
YILLIK 50 BİN TON YÜK TRAFİĞİ 
Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Makro dağıtım miktarınız nedir? 
Depolama ve dağıtım işlerimiz için, lojistik partner ve çözüm ortaklarımızdan destek alıyoruz. Türkiye’nin ana arterleri ve büyük şehirleri olarak tanımlayabileceğimiz İzmir, Bursa, İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası, Ankara, Adana noktalarda depolama ve buna bağlı mikro dağıtımlarımız bulunmaktadır. Bu noktalarda müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda mikro dağıtım yolu ile ürünlerimizin en küçük satıcıya kadar ulaşmasını sağlamaktayız. Ayrıca fabrikamızda bize hizmet veren lojistik partnerimiz ile birlikte Türkiye’nin en büyük zincir market depolarına ve kendi bayilerimize dağıtım yapmaktayız.
Çalıştığımız lojistik ortaklarımızdan, uzman oldukları depolama ve dağıtım konularında günün değişen şartlarına uygun çözümler üretmelerini bekliyoruz. Belirlediğimiz ürün güvenliği/izlenebilirliği ve Özgörkey ürün kalitesi konularına kesinlikle uymalarını beklemekteyiz. Ortaklarımızın bize sağladığı bu çözümler bizim pazarda daha rekabetçi olmamızı sağlamaktadır. Makro dağıtım miktarımız yaklaşık 50.000 ton civarıdır. Mutlaka -18 derecede ve araç içi ısıları tarafımızca takip edilebilecek araçlarla dağıtım yapmaktayız.  
 
Lojistik hizmetlerde geliştirilmesi gereken alanlar neler? 
Lojistik sektörü dinamik bir sektör olduğu için büyümeye ve gelişmeye çok açıktır. Sektörün gerek uluslararası alanda büyük önem taşımasından gerekse de ticari ve hukuki alanlarda yaptırımlarının önemli seviyede olmasından dolayı sektörde istihdam edilecek kalifiye personel arayışı sektörün büyüme ve gelişmesiyle paralel olarak her geçen gün artmaktadır. Bunun yanında sektör dışında kalan ama her daim sürecin içinde olan sigorta ve teknoloji konularında çözüm ve danışmanlık veren firmalarla ortaklık kuranlar, rakiplerine göre bir adım öne çıkacaktır. 
 
100 MİLYON EURONUN ÜZERİNDE YATIRIM YAPTI 
Büyüme ve yatırım planlarınızı aktarır mısınız? 
Kurulduğumuz günden bu yana, faaliyet gösterdiğimiz alanlara değer ve anlam katmak her zaman ilk hedefimiz oldu.  Bugüne kadar 100 milyon euronun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Gıda grubunda yaklaşık 800 kişiye istihdam sağlamın yanı sıra gıda hammadde temini için geçen yıl 1500’den fazla sözleşmeli çiftçimizle 36.000 dekar arazide üretim yaparak bu anlamda Türkiye gıda sektörünün önemli istihdam sağlayan kuruluşlarından birisi olduk. İstikrarlı büyümememize önümüzdeki dönemde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla devam ederek, ülke ekonomisine ve toplumumuza artarak katkı sağlamaya devam edeceğiz.
 
ÖZGÖRKEY İŞ ORTAKLARINDAN NELER BEKLİYOR? 
“İhtiyaçlarımızı karşılamak üzere her türlü ürün, hizmet ve bilgi akışının; başlangıç noktasından tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içerisindeki hareketinin etkili ve verimli şekilde planlaması, uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması bizim için son derece önemlidir” diyen Özgörkey Gıda Genel Müdürü Mustafa Bedük, lojistik iş ortaklarını seçme kriterlerini şöyle sıralıyor:
● Performans ve lojistik ekipman,
● Şirketin finansal durumu,                                                    
● Lojistik sektöründeki tecrübe, kalifiye işgücü, kalitesi,                                             
● İhtiyaçlara cevap verebilme kabiliyeti, hizmet çeşitliliği,                                         
● Coğrafi kapasite ve özellikli teçhizat,
● Kullanılan teknolojinin firma ihtiyaçlarını karşılayabilirliği/uygunluğu,
● Yüksek standartlar,
● Yerleşim ( tesise yakınlık vb.),
● Yönetim yapısı,
● Uzun dönemli işbirliklerine elverişlilik,
● Fiyat,
● Güvenilirlik ve itibar. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat