e


Banvit BRF yılda 338 bin ton sevkiyat yapıyor
Gıda sektörünün önde gelen şirketlerinden Banvit BRF, tedarik zinciri ve lojistik süreçlerine yatırımlarını sürdürüyor. Yıllık olarak ürettikleri toplam 338 bin ton gıdanın yurt içi ve yurt dışında dağıtımını yaptıklarını belirten Banvit BRF Lojistik Direktörü Atakan Sakin, tedarik zinciri süreçlerine yönelik gündemlerindeki en önemli konuların dijitalleşme ve otomasyon yatırımları olduğunu söyledi. 




BanvitBanvit BRF, gıda sektöründe nasıl bir konuma sahip? 
 
Faaliyetlerimize yem üreticisi olarak 1968 yılında Bandırma’da başladık. Ülkemizde ambalajlı beyaz eti tüketicilere sunan ilk marka olduk. Türkiye’de ilk pelet yem presleme yapan, ilk dökme yem aracını kullanan, ilk test laboratuvarı ve ilk soğutuculu araç filosu kuran beyaz et üreticisiyiz. Özetle pek çok ilki hayata geçirerek sektörümüze öncülük ettik. Ayrıca sektörümüzde ilk ve tek halka açık şirketiz. Borsa İstanbul’da 1992 yılından beri işlem görüyoruz. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu listesinde yer alan gıda üreticileri arasında yine ilk 10 firma içerisindeyiz. 
2017 yılında dünyanın önde gelen gıda üreticilerinden biri olan BRF çatısı altına girdik. 5 bin 142 çalışanımızla Balıkesir, İzmir ve Elazığ illerinde yer alan üretim tesislerimizde tavuk eti, hindi eti ve pişirilmeye hazır gıda ürünleri üretiyoruz. Yaklaşık 45 binin üzerinde aktif müşterimiz mevcut. Yurt çapındaki 18 şube ve 51 bayimizle dağıtım ağımızdaki yaklaşık 800 frigorifik aracımızla ürünlerimizi tüketicilerimize en kısa sürede ulaştırıyoruz. Konusunda uzman ve alanında deneyimli bir kadroya sahibiz. Odağımızda
Banvit
 her zaman tüketicilerimizin ve müşterilerimizin taleplerine en uygun ürünleri sunmak var. Öncü üretim anlayışımız ve kalite odaklı yaklaşımımızla yolumuza sağlam adımlarla devam ediyoruz.
 
TEDARİK ZİNCİRİNİ SAP İLE YÖNETİYOR
 
Tedarik zinciri yönetiminiz ve yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz? 
 
Tedarik zinciri ve lojistik süreçlerimizi Banvit’in yurtiçindeki 54 yıllık uzmanlığını, BRF’in global pazarlardaki 90 yılı aşan tedarik zinciri ve lojistik tecrübeleri ile birleştirerek yönetiyoruz. 2021 yılının Ekim ayında süreçlerimizi SAP alt yapısına geçirmek üzere digital dönüşüm sürecini başlattık. Şu an tüm tedarik zinciri süreçlerimizi SAP altyapısı ile yönetiyoruz ve digital dönüşüm çalışmalarımıza da devam ediyoruz. MTECH, Cat2, Otimix ve Roadnet programlarıyla kümesten, satış noktalarımıza kadar tüm süreçlerimizin koordinasyonunu ve optimizasyonunu sağlıyoruz.
 
Ürün dağıtımlarınızı nasıl gerçekleştiriyorsunuz? 
 
Beyaz et sektöründe olduğumuz için adeta zamanla yarışıyoruz ve ürünlerimizin taze olarak en hızlı ve güvenli bir şekilde dağıtım noktalarına ulaştırılması için frigorifik araçlar kullanıyoruz. Ürünlerimiz ağırlıklı olarak taze ve bildiğiniz gibi gıda ürünleri içerisinde et ürünlerinin kısıtlı bir raf ömrü var. İşin bir diğer zorluğu da tabii ki soğuk zincir. Bu nedenle ürünlerimizin üretildiği andan itibaren en hızlı şekilde rafa girmesi gerekiyor. Bu anlamda lojistik bizim için kritik bir öneme sahip. Üretim portföyümüzde yer alan çiğ piliç ve hindi eti ürünleri, soslu ürünler grubu, tüketilmeye hazır pişmiş ürünler ve şarküteri ürünlerimizi müşterilerimize en hızlı şekilde ulaştırıyoruz. 
Yıllık olarak ürettiğimiz toplam 338 bin ton gıdanın hem yurt içinde hem de yurt dışında satış ve dağıtımını yapıyoruz. Ürünlerimizin sıcaklık takiplerini de bu süreçte anlık olarak yapıyoruz. Frigorifik araçlarımızdaki data loggerlar ve araç takip sistemi teknolojisi sayesinde hem araçlarımızı hem de dorse içi sıcaklık ölçümlerini 7/24 takip edebiliyoruz. Yılın 4 mevsiminde ve 365 gününde, iklim ve sıcaklık şartları her ne olursa olsun tüketicilerimize güvenilir ürünler sunma yükümlülüğümüz var. Öngörülemeyen herhangi bir arızadan ya da aksaklıktan dolayı soğuk zincirde bir kırılma riski doğarsa, zincirin kırılmasına olanak vermeden anında müdahale ediyoruz. Kullandığımız el terminalleri ile satış ve dağıtım noktalarındaki tüm hareketleri de anlık olarak izleyebiliyoruz.
 
OTOMASYON YATIRIMI YAPACAK 
 
Lojistik alanda gündeminizde neler var? 
 
Lojistik ajandamızın üst sıralarında geçtiğimiz yıl başlattığımız dijital dönüşüm projemizin ikinci aşamasını gerçekleştirmek var. Birinci aşamada tüm süreçlerimizi yeniden optimize ettik, iş akış süreçlerimizi hızlandırdık ve raporlamalarda daha detaylı sonuçlara ulaşmaya başladık. Dijital dönüşüm bizim için çok önemli. Elde ettiğimiz sonuçlar yeni çalışmalarımıza ışık tutuyor. Şimdi ikinci aşamadaki hedefimiz dijital dönüşüm sürecimizi otomasyon ile güçlendirmek. Pazarda aktif olan çözümleri değerlendirerek, uygun olan ve şirketimize değer katacağını düşündüğümüz teknolojileri devreye almayı planlıyoruz. Bu bağlamda RPA, AI, Machine Learning ve Industry 4.0 uygulamaları da dahil olmak üzere birçok çözümü değerlendiriyoruz.
 
‘ENTEGRE BİR SİSTEM KURUYORUZ’ 
 
Gıda lojistiğinde ürünün özelliğine göre mevzuatlara uygun özel şartların ve ortamların oluşturulması gerektiğini vurgulayan Banvit BRF Lojistik Direktörü Atakan Sakin, “Beyaz et sektöründe bu şartlar çok daha detaylı olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan yönetmelik ve talimatlarda net olarak belirlenmiş durumda. Özellikle soğuk zincirin kırılmaması bizler için hayati bir önem taşıyor. Çalışmalarına devam ettiğimiz dijital dönüşüm projelerimiz kapsamında da tüm süreçlerimizi, tedarik zinciri ve lojistik süreçlerimizin diğer aşamalarıyla entegre hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat