Demiryoluyla akaryakıt taşımacılığı modeline öncülük eden Demiryolu Lojistik, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ’ın İzmit, Kırıkkale ve Batman rafinerileri arasındaki akaryakıt taşımalarını organize ediyor. Demiryolu Lojistik Genel Müdürü ve TCDD Hareket Dairesi Eski Başkanı Süleyman Yavuz, İzmit ve Kırıkkale rafinerileri arasında yapılan taşımaları 2 milyon tona çıkarmak için TCDD’nin 2’nci ve 3’ncü blok trenleri sefere koymasını beklediklerini vurguluyor.
Kara, deniz ve havayolundan sonra demiryoluyla tehlikeli madde taşımacılığı da kurallara bağlanıyor. Tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlanan Tehlikeli Maddelerin Demiryolu ile Taşınması Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın yasalaşmasıyla demiryolu taşımaları da uluslararası standartlara kavuşacak.
Gebrüder Weiss Türkiye, JSC Litvanya Demiryolları ile imzaladığı anlaşmayla Viking Treni’ne dahil oldu. Bu anlaşmayla Türkiye’den İskandinavya’ya uzanan bir koridor üzerinde demiryolu bağlantılı multimodal taşımacılık hizmeti vermeye başlayacaklarını aktaran Gebrüder Weiss Türkiye Ülke Müdürü Avşar Dada, taşımalara ise 2016’ın Ocak ayında start vereceklerini açıkladı.
Depolamada 220.000 m2’lik kapasiteye ulaşan OMSAN Lojistik, müşteri yelpazesindeki büyümeye paralel olarak bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor. OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 2016 yılı içinde İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin m²’lik yeni bir depo yatırımı daha yapacaklarını söyledi.
Haftada 3 gün düzenli ve karşılıklı olarak yapılan intermodal blok tren servisiyle Türkiye’yi hem ekonomik hem de çevre dostu bir yöntemle Avrupa’ya bağladıklarını belirten RCL Türkiye Genel Müdürü Ercüment Gücüyener, şu anda altyapı geliştirme çalışmalarını yürüttükleri Polonya-Türkiye intermodal demiryolu hattını ise Nisan ayında devreye almayı hedeflediklerini söyledi.
Son 12 yılda demiryolu sektörüne 67 milyar TL kaynak aktarıldığını belirten TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, 2023’e kadar 13 bin km demiryolu yaparak 25 bin km demiryolu uzunluğuna ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. “Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine ülkemizin her tarafını hızlı demir ağlarla örüyoruz” diyen Yıldız, Kars-Tiflis-Bakü, Marmaray, Van Gölü ve devam eden diğer projelerle birlikte yük taşımacılığında önemli bir artış sağlanacağını vurguladı.
2016 yılı içerisinde demiryollarında serbestleşme süreci kapsamında DDGM tarafından hazırlanan ikincil mevzuatların yayınlanması ve TCDD’nin yeniden yapılandırma sürecinin büyük ölçüde tamamlanması hedefleniyor.