Haber »
Etiketler: lojistik
Etiketler: lojistik
Abdulkadir Uraloğlu - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı
Dijital lojistik şirketi Hubtic, şirketlerin lojistik faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarının izlenmesi, ölçülmesi ve raporlanması için İngiltere merkezli teknoloji şirketi Pledge ile iş birliği yaptı. Kara yolu, deniz yolu ve Ro-Ro taşımacılıkta bu hizmeti sunmaya başladıklarını söyleyen Hubtic CEO’su Abdullah Cansu, “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında şirketler artık sürdürülebilirliği odağına alan ve bu alandaki faaliyetlerini raporlayabilen tedarikçileri tercih edecek. Biz de bu iş birliği ile şirketleri hem çevreci taşımacılık tiplerine yönlendiriyoruz hem de Kapsam 3 emisyonları sürecini onlar adına yönetiyoruz” dedi.
Geçtiğimiz yıl 10 trilyon doları aşan ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) 2022 raporuna göre 2032 yılına kadar 18,2 trilyon dolara ulaşacağı öngörülen küresel lojistik pazarı büyüdükçe, sektör teknoloji odaklı çözümlere daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu çözümlerden biri de yüklerin olduğu aracın yalnızca konum takibini yapmanın ötesine geçen ‘gelişmiş görünürlük’. Dijital lojistik şirketi Hubtic’in CEO’su Abdullah Cansu, gelişmiş görünürlük konusunun 2024 yılında lojistik sektörünün en kritik konularından biri olacağını söyledi.
Türk ihracatçısı Cumhuriyetin ikinci yüzyılına Türkiye’yi ihracatta ilk 10 ülke arasına çıkarma hedefiyle giriyor. “Lojistik sektörü ihracatçılarımızın her zaman en büyük takım arkadaşı oldu” diyen TİM Başkanı Mustafa Gültepe, başlattıkları yeşil dönüşüm sürecine bir eylem planıyla lojistik sektörünün de katılması gerektiğini söyledi. Gültepe, “İş birliği ve istişare ile yeşil sürecini fırsata dönüştürerek ihracatta büyük hedeflerimize emin adımlarla ilerleyebiliriz” dedi.
İhracatla yükselen Türkiye vizyonuna güç verdiklerini belirten AKİB Koordinatör Başkanı R. Onur Kılıçer, Akdeniz Bölgesi’nin depoculuktan kara taşımasına, denizyolundan demiryoluna ve yakın zamanda hizmete açılacak uluslararası hava limanıyla dünyanın değişen ve gelişen lojistik rotalarında etkin rol oynamaya devam edeceğini söyledi.
2023 yılını 30 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmayı hedefleyen kimya sektörünün, lojistik alanda en büyük taleplerinden biri yurt dışında lojistik depoların kurulması. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kullanım ömürleri çok uzun olmayan bu ürünlerin yurt dışında uygun şekilde depolanarak dağıtılmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Pandemi sonrası navlun ve enerji fiyatlarında Türk ihracatçısı lehine oluşan tablonun tersine döndüğünü ifade eden EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Ancak talebin zaten nazlı olduğu bu süreçte düşen navlun fiyatları bizim ihracatçılarımızın Uzakdoğulu rakiplerine göre konumlarının zayıflamasına yol açıyor” dedi.
Büyüme yolundaki markaların mağaza sayısı arttıkça, lojistik ve dağıtım süreçleri daha da önemli hale geliyor. Bu süreçler doğru yönetilmediğinde ise özellikle yeni kurulan şirketlerin büyüme performansı olumsuz etkileniyor. CBN Logistics Genel Müdür Yardımcısı Ömer Dai, verimli stok yönetimi ve dağıtım ağı optimizasyonunun, özellikle gıda sektöründeki markaların hızlı ve sürdürülebilir büyümesine katkı sağladığını belirtti.
Siparişleri ve yatırımları çevre dostu, sürdürülebilir ekonomik faaliyetlere yönlendirmek için tasarlanmış bir sınıflandırma sistemi olan AB Taksonomisi, müşteri siparişlerini ve yatırımlarını yönlendirmeyi amaçlıyor. Continental de oluşturduğu bilgi veri tabanı ile bu konudaki yönetmelikleri açıklıyor. Ayrıca enerji tasarruflu lastikleriyle AB Taksonomisi’nin şartlarını yerine getirmeye yardımcı oluyor. Sürdürülebilirliği hedefleyen filolar, şimdiden rakiplerinden avantajlı…
Türkiye lojistik sektörüne bir Sivil Toplum Kuruluşu daha katıldı. Kısa sürede 150 üyeye ulaşan Lojistik Hizmet Sağlayıcılar Derneği LojiDer, ulusal ve uluslararası alanda lojistik hizmet veren tüm işletmeleri çatısı altında bir araya getiren yeni ve güçlü bir STK olma hedefinde.