Haber »
Etiketler: lojistik
Etiketler: lojistik
16 güçlü markayla, 100 ülkede milyonlarca eve ulaşan Hayat Kimya, ticari faaliyetleri gibi tedarik zinciri süreçlerini de rekabette avantaja dönüştürecek şekilde tasarlıyor. Sevkiyatlarda yurt içinde karayolu, yurt dışında intermodel taşımacılığı tercih ettiklerini belirten Hayat Kimya Tedarik Zinciri Direktörü Bora Tanyel, “Depo süreçlerinde hibrit bir model kullanarak 3PL ve in-house seçeneklerini bir arada ele alıyoruz. Taşıma süreçlerinde ise ağırlıklı olarak 3PL firmaları ile hareket ediyoruz” dedi.
2023 yılında Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde 74. sırada yer alan Egesil Kimya, 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Tedarik zinciri süreçlerinde dijitalleşme, sürdürülebilirlik, yalınlaşma, risk yönetimi gibi konulara odaklanan şirket, lojistikte dış kaynak kullanımını tercih ediyor. Egesil Kimya Tedarik Zinciri Müdürü Arzu Özer, ihale yoluyla belirledikleri lojistik iş ortaklarından öncelikli beklentilerini; hizmet kalitesi, yasal ve çevresel standartlara uyum, güvenilirlik, esneklik, şeffaflık, güçlü teknolojik altyapı olarak sıralıyor.
Türkiye genelinde 645 istasyonu, 9 ikmal noktası ve 250 bin metreküplük depolama kapasitesiyle hizmet veren Aytemiz, 2024’ün ilk 7 ayında 2 milyon tona yakın ürün tedariği gerçekleştirdi. Yapay zeka destekli lojistik çözümleriyle verimliliği ve güvenliği en üst düzeye taşıyan Aytemiz, karayolu taşımacılığındaki güçlü operasyonlarına devam ederken geleceğe yönelik yenilikçi adımlar atıyor.
Üretim ve ihracatta sayısız başarıya imza atan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye (TMMT), lojistikte “Tam Zamanında” mottosundan şaşmıyor. Yurt içi ve yurt dışında haftalık toplam 750 TIR ve 135 konteynerlık yük hacmini yönettiklerini belirten TMMT Üretim Kontrol Bölümü Genel Müdürü Cem Kulu, fabrika içerisinde 4 saate kadar düşen stoklarla çalıştıklarını söyledi. Kulu, karbon nötr hedefleri kapsamında lojistiğin her alanında elektrikli ve hidrojen kullanımı ile demiryolu taşımacılığı gibi yöntemleri tercih ettiklerini söyledi.
Küresel lojistik pazarının 2023 yılında 8.96 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını ve 2033 yılına kadar bu büyüklüğün 21.91 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini açıklayan Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, gelecekte, lojistik start-up'larının dijital çözümler, sürdürülebilir enerji kaynakları ve yapay zeka yönetimli sistemler ile daha da büyüyeceğini açıkladı.
Gelişen otonom araç teknolojisi, lojistik sektöründe köklü bir dönüşümün kapısını aralıyor. Yapay zeka destekli bu araçlar, insan müdahalesi olmadan mal taşımacılığını mümkün kılarak sektörün işleyişinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Lojistik firmaları, otonom sistemlerle maliyetlerini azaltmayı, operasyonlarını daha verimli hale getirmeyi ve güvenliği artırmayı hedefliyor. 20 yılı aşkın süre tecrübeye sahip uzman kadrosu ile sektörün öncü firmalarına; karayolu, denizyolu, havayolu, proje taşımacılığı, demiryolu ve kombine taşımacılık alanında alternatif ve yenilikçi çözümler üreterek entegre lojistik hizmetleri sağlayan sağlayan Lanes Lojistik'in Operasyon Direktörü Ali Demircan, otonom araçların lojistik sektöründeki geleceğini değerlendirdi.
2024’te küresel pazardaki daralma ve yüksek üretim maliyetleri nedeniyle rakabet gücü zayıflayan Türk ihracatçısı, ekonomide girdi maliyetleriyle döviz kurunun dengelenmesini, lojistikte teslimat sürelerinin 24 saatin altına indirilmesini bekliyor. Bir takım oyunu olan ihracatın gizli kahramanın lojistik olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “İhracatın tüm yükünü lojistikçilerimiz çekiyor. Kilogram bazında ihracatımızın yükü giderek artıyor. Lojistikçilerimizin verimli bir hizmet sunmaları ihracatçılarımızın rekabetçiliği açısından son derece kritik” dedi.