e
Banner


Lojistik Start-Up’ları yapay zeka ile büyüyecek
Küresel lojistik pazarının 2023 yılında 8.96 trilyon dolar büyüklüğe ulaştığını ve 2033 yılına kadar bu büyüklüğün 21.91 trilyon dolara çıkmasının beklendiğini açıklayan  Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, gelecekte, lojistik start-up'larının dijital çözümler, sürdürülebilir enerji kaynakları ve yapay zeka yönetimli sistemler ile daha da büyüyeceğini açıkladı.




lojistikLojistik sektörü her geçen gün büyümeye devam ettiğini vurgulayan Decacorn Angels CEO’su Duygu Eren, “Özellikle e-ticaretin büyümesi ve dijitalleşme bu büyümeyi çok etkiliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi iş birliğiyle uluslararası yatırımcılara özel olarak hazırlanan “Lojistik Pazar Görünümü Türkiye 2024" raporuna göre küresel lojistik pazarı 2023 yılında 8.96 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı, 2033 yılına kadar ise bu büyüklüğün 21.91 trilyon dolar olması bekleniyor. Bu, 2024-2033 yılları arasında yıllık ortalama %9.35'lik bir bileşik büyüme oranına karşılık geliyor.” dedi.
 
Sektörün büyümesi ile birlikte bu alandaki start-up’ların da dünya çapında önemli bir büyüklüğe ulaştığını da sözlerine ekleyen Eren, “Lojistik sektöründe son 5 yılda dijitalleşme, yeşil lojistik ve AI tabanlı çözümler gibi yenilikler sayesinde önemli büyümeler gözlemlendi. E-ticaretin büyümesi, akıllı depolama ve şehir lojistiği gibi alanlarda yatırımlar arttı. 2023 itibarıyla, özellikle "Courier, Express, and Parcel (CEP)" pazarı büyüklüğü yaklaşık 457,38 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2028'e kadar bu rakamın 977,40 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Gelecekte, lojistik start-up'larının dijital çözümler, sürdürülebilir enerji kaynakları ve yapay zeka yönetimli sistemler ile daha da büyüyeceği düşünülüyor. Özellikle 2030 yılına kadar lojistikteki elektrikli araçların karbon emisyonlarını yıllık 350 milyon metrik ton azaltması bekleniyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye'deki Pazar büyüklüğü hakkında da bilgiler veren Eren, şöyle devam etti:
 
“Türkiye, 100 milyar dolarlık pazar büyüklüğü ve küresel lojistik ihracatının %2,5’ını gerçekleştirmesi ile dünya çapında lojistik pazarında 11. sırada yer alıyor. Bu rakamlardan da anlaşılacağı gibi stratejik konumumuz ve gelişmiş altyapımızla Avrupa, Asya ve Afrika arasında önemli bir lojistik merkez olarak öne çıkıyoruz. E-ticaret sektörünün hızlı büyümesi ve yakın kıyı üretimi gibi faktörler Türkiye'nin lojistik sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Sektörün hızlı büyümesi ve gelecekte sahip olduğu potansiyel beraberinde bu alandaki start-up’ların sayısında da artış sağlıyor. Önümüzdeki süreçte de bu alandaki start-up sayılarında ve büyüklüğünde artış göreceğimizi düşünüyoruz. Lojistik sektöründeki start-up'lar, artan e-ticaret talebi, sürdürülebilir lojistik uygulamaları ve dijitalleşme trendleri nedeniyle yatırımcıların büyük ilgisini çekiyor. Özellikle yapay zeka ve otomasyon tabanlı çözümler, operasyonel verimliliği artırarak maliyetleri düşürüyor ve bu da yatırımcılar için cazip fırsatlar yaratıyor.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat