Dış ticarette denizyolunun parasal değer olarak payının son 13 yılda %250 artışla 199 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Deniz Ticareti Genel Müdürü Cemalettin Şevli, “Dünyanın önde gelen liman terminal operatörleri Marmara Denizi başta olmak üzere, Mersin, Aliağa ve İzmit Körfezi’nde önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Ayrıca dünyanın sayılı konteyner operatörlerinin uğrak sayılarını arttırmaları, ülkemizin gittikçe bölgesinde bir lojistik ve transit merkezi olduğunun göstergesidir” dedi. Şevli, 2023 için konteyner elleçleme kapasitesinin 32 milyon TEU'ya, Türk sahipli deniz ticaret filosunun tonaj bazında 50 milyon DWTye çıkarılması hedefini ise yineledi.
Sektörlere yönelik uzmanlıklar geliştirmeyi önemseyen Arkas Lojistik, depolamadan teslimata kadar tüm aşamalarda sunduğu farklı çözümlerle dış ticaret yapan tekstil sektöründen müşterilerine tek elden destek sağlıyor. Bangladeş’ten Çin’e Endonezya’dan Kazakistan’a uzanan yolda ise müşterilerine dört farklı taşıma yolu sunuyor.
Uluslararası tekstil ticaretindeki payını her geçen gün arttıran Gap Pazarlama, tüm lojistik süreçlerini outsource ediyor. 2016’da 54 bin ton ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirten Gap Pazarlama Dış Ticaret ve Lojistik Yöneticisi Fatih Kemal Barış, aralarında yerel tedarikçilerin, uluslararası faaliyet gösteren ve yurtiçi temsilcilikleri olan firmaların da olduğu yaklaşık 20’yi aşkın tedarikçi ile çalıştıklarını aktarıyor.
Barsan Global Lojistik, tekstil ithalat ve ihracatçısının yoğunlaştığı bölgelerde varlığını güçlendiriyor. Sektöre özel yaptıkları yatırımlar kapsamında Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu pazarında bulunan aktarma merkezlerini büyüttüklerinin altını çizen Barsan Global Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi Can Kırcan, gelecek iki yılda özellikle Afrika ve Doğu Avrupa’ya yatırım gerçekleştireceklerini aktarıyor.
Saran Holding’in yeni radyosu Radyo Trafik Marmara, özel programlarda sektör temsilcilerini ağırlamaya ve önemli bilgileri kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, 'Haftanın Konuğu' programında, Radyo Trafik Marmara Genel Yayın Yönetmeni Cezayir Doğan’ın konuğu oldu. Şener, canlı yayında karayolu taşımacılığı sektörünün sorunlarına değindi, şoförlerin sorularını yanıtladı.
“Entegre Tedarik Zinciri Yönetimi Projesi” ile tüm süreçleri tek bir platform üzerinden yönetmeye başladıklarını belirten COLIN’S Lojistik ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Ergin Ersin, bu sayede ithalat, ihracat ve transit operasyonlarının akışını, birleşimi ve yükleme hızlarını daha önceki yapıya göre %200 iyileştirdiklerini, haftalık 300 bin adet olan sevkiyat oranlarını ise daha az maliyet ve minimum hata ile 1 milyon 200 bin adede yükselttiklerini söyledi.
Daimon Logistics, Uzakdoğu’dan yaptığı ithalat, Doğu Avrupa’ya yaptıkları ihracat taşımalarıyla tekstil ve hazır giyim sektörünün büyümesine katkıda bulunuyor. Daimon Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sinan, “Piyasada tanınan bilinen tüm tekstil firmaları ile ya çalışıyoruz, ya geçmişte çalıştık ya da hedefimizde çalışmak var. Daimon navlun faturası bir kere de olsa tüm firmalara ulaşmıştır” diyor.
Toplam ihracat taşımalarının %65’ini tekstil lojistiğinin oluşturduğunu belirten Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “Askılı tekstil ürünlerini müşterilerimizin Avrupa’daki şehir içlerindeki mağazalara teslimatını yapıyoruz. Bu sayede tekstil ve hazır giyim sektöründe öncelikli tercih edilir hale geldik” diyor.
Hazır giyim sektörü büyüdükçe lojistik sektörünün de yükünün aynı oranda artacağına dikkat çeken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Hazır giyim sektörü ile lojistik sektörünün yeni dönemin yol haritasını birlikte çizmelerinin zorunlu olduğunu düşünüyorum. Bu çerçevede yeni trendleri de dikkate alarak bir eylem planı oluşturulması gerekiyor” diyor.
Dünya lojistik devlerinin ciro yarışı nasıl sonuçlandı? İşte liste…