e


Gap Pazarlama 2016’da 54 bin ton ürün sevk etti
Uluslararası tekstil ticaretindeki payını her geçen gün arttıran Gap Pazarlama, tüm lojistik süreçlerini outsource ediyor. 2016’da 54 bin ton ürün sevkiyatı gerçekleştirdiklerini belirten Gap Pazarlama Dış Ticaret ve Lojistik Yöneticisi Fatih Kemal Barış, aralarında yerel tedarikçilerin, uluslararası faaliyet gösteren ve yurtiçi temsilcilikleri olan firmaların da olduğu yaklaşık 20’yi aşkın tedarikçi ile çalıştıklarını aktarıyor. 




fatih_kemal_baris_gapGap Pazarlama hakkında bilgi vererek, yurtdışı yapılanmanızdan ve üretim faaliyetinizden söz eder misiniz? 
1994 yılında kurulan Gap Pazarlama, uzman ve tecrübeli personeli, teknik birikimi, sürekli ÜR-GE faaliyetleriyle oluşturduğu ürün çesitliliği ile dünya tekstil pazarının önemli ticaret firmalarından biridir. Uluslararası tekstil ticaretindeki payını her geçen gün arttıran Gap Pazarlama; Türkmenistan'da Türkmenbaşı Tekstil Kompleksi, Türkmenbaşı Jean Kompleksi, Balkan Dokuma, Serdar Pamuk Eğriği, Tejen İplik ve Ruhabat Dokuma fabrikalarında iplik, denim kumaş, hazır giyim, ev tekstili üretimleri yaptırmaktadır. 
Türkmenistan Tekstil Bakanlığı’na bağlı bu fabrikalarda Çalık Holding’in de azınlık hissesi bulunmaktadır. Ek olarak birçok farklı ülkede fason tedarik ağını kuran Gap Pazarlama, bu ülkelerden değişik ürün gruplarını tedarik ederek müşterilerine sunmaktadır. Bu tesisler; ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001, WRAP, Sedex, 6 Sigma sertifikalarına sahiptir. 
Merkez İstanbul olmak üzere Türkmenistan, BAE ve Amerika’da ofisleri bulunan Gap Pazarlama, 5 kıtada, 40’dan fazla ülkede ve 200’den fazla müşteriye servis vermekte. Pamuk ipliğinde en fazla pazar payına sahip ithalatçı konumunda olan Gap Pazarlama, özellikle iç piyasada Denizli bölgesindeki ev tekstili ve havlu üreticilerine yoğun şekilde ürün tedarik ediyor. Denim kumaş pazarında Türkiye’nin önde gelen konfeksiyon ihracatçılarının önemli tedarikçileri arasında yer alıyor. Ayrıca Portekiz, Almanya, İtalya ve Bangladeş pazarlarına denim kumaş ihraç ediyor. Denim konfeksiyon pazarında İngiltere’nin önemli markaları River Island ve Matalan, ev tekstilinde ise K mart, Sears, Target, Lidl en önemli müşterileri arasında yer alıyor. 
 
TÜRKİYE’Yİ DAĞITIM ÜSSÜ YAPTI 
Gap Pazarlama lojistik operasyonlarını nasıl yönetiyor? 
Gap Pazarlama’nın üretim faaliyetlerinden dolayı lojistik operasyonlarında en önemli lokasyon Türkmenistan olarak öne çıkıyor. Türkmenistan’daki tesislerden tedarik ettiğimiz tekstil ürünlerini konumundan kaynaklı AB ve ABD pazarı için bir dağıtım noktası olması sebebi ile Türkiye’ye sevk etmekteyiz. Bu operasyon yıllık yaklaşık 2.000 tırlık bir kapasiteyi bulmaktadır. Sevk ettiğimiz nihai ürünleri Mersin ve İstanbul’da outsource olarak hizmet aldığımız antrepo ve serbest depolarda depolamaktayız. Pazar talep durumuna ve sevk şekline göre ürünlerin gümrükte devir, kati ithalat veya transit ticaret şeklinde gümrük işlemleri yaparak sevk etmekteyiz. 
 
Lojistik süreçlerinizi iyileştirmeye dönük ne tür yatırımlar yaptınız? 
2005 yılından beri SAP programı kullanıyoruz. ERP sistemini satın alma (SAS), stok yönetimi (WM), malzeme yönetimi (MM) ve satış ve dağıtımı (SD) alanlarının her aşamasına entegre etmiş durumdayız. Bu sayede tedarik edilen bir ürünün tüm lojistik süreçleri ile satın alma aşamasından nihai müşteriye teslimine kadarki tedarik zincirinin izlenilebilirliğini yönetebiliyoruz. Tüm bu operasyonların mali işler tarafında raporlanmasını sağlayabiliyoruz. Lojistik satınalmasını tek havuzda toplayabilme ve operasyonları izleyebilme süreçleriyle ilgili çalışmalarımız ise devam etmektedir.
 
gap_pazarlamaLojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyorsunuz? 
Şu anda lojistik ihtiyaçlarımızı tamamında dış kaynak kullanıyoruz. İstanbul’da iki, Mersin’de iki olmak üzere dört ayrı gümrük müşavirliği hizmeti veren partnerle çalışıyoruz. Mersin’de 8.000 m2 antrepo, 800 m2 serbest depo, İstanbul’da ise 3.000 m2 antrepo, 800 m2 serbest depo kapasitelerimiz bulunuyor. Ayrıca Malatya’da grubumuza ait olan depoları kullanıyoruz. Depolama hizmetlerinde boşaltma ve yükleme konularında dış kaynak kullanmakla beraber, elleçleme ve depo yönetimi işlemlerini kendi personellerimizle yürütüyoruz.
 
Lojistik partnerlerini seçerken öncelikleriniz neler? Hangi lojistik şirketleriyle çalışıyorsunuz? 
ISO 9001 kriterlerimiz gereği lojistik partnerlerimizi seçerken yaptığımız puanlama değerlendirmeleri seçimlerimiz için etkili oluyor.
Özellikle lojistik hizmet sağlayıcılarımızı seçerken geri bildirim, fiyat, operasyonel hizmet, sevk sonrası hizmetler gibi kriterleri puanlayarak onaylı tedarikçi seçimlerimizi yapmaktayız. Aralarında yerel tedarikçilerin, uluslararası faaliyet gösteren ve yurtiçi temsilcilikleri olan firmaların da olduğu yaklaşık 20’yi aşkın tedarikçiyle çalışıyoruz. İstanbul’da Gökbora, Mersin’de Ceynak depolama hizmeti aldığımız partnerlerimiz. Sevkiyatlarda ise faaliyetlerini Türkmenistan bölgesinde yoğunlaştıran; Ersan, Kahramanlı ve Oscar firmaları başlıca tedarikçilerimiz arasında yer alıyor. Deniz yolunda ise Unimar ve Türkon önemli partnerlerimiz arasında.  
 
SEVKİYATLARDA ASLAN PAYI KARAYOLUNUN 
Yıllık ne kadar tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz? 
Üretim faaliyetlerimizi yürüttüğümüz coğrafya sebebiyle sevkiyatlarımızda ağırlıklı olarak karayolu taşıma modunu kullanıyoruz. 2016 yılında toplam 54 bin ton ürün sevkiyatı yaptık. Bunun 48 bin tonluk kısmında karayolu, 5 bin tonluk kısmında denizyolu, geri kalan bin tonluk kısmında ise hava, demiryolu ve multimodal taşıma modellerini kullandık. Maliyet avantajı için multimodal taşıma şeklini tercih ediyoruz. Ancak günümüz şartlarında ticaretin hızına ve müşteri terminlerine cevap verebilmek adına oluşan taleplerine göre hava kargo, hızlı servis ile karayolu gibi seçenekleri uygulamak durumunda kalabiliyoruz.
 
Lojistik gider kalemleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu anlamda iş ortaklarınızdan beklentileriniz neler? 
Toplam maliyetlerimiz içerisinde lojistiğin payı yaklaşık  %23 civarında. Bu da, toplam ciro içerisinde %7’lik bir pay oluşturuyor. Bu giderleri azaltmak için; özellikle alternatif taşıma modlarını seçmek, yıllık hacmimiz üzerinden uzun süreli fiyat sabitleyici anlaşmalar yapmak, grup firmalarımızla aynı güzergaha yapılan taşımalarda hizmet verenlerle masaya birlikte oturmak şeklinde çalışmalar yapıyoruz.
Özellikle son beş yılda çok fazla lojistik hizmet veren firma kuruldu ve bunlar bir şekilde bizlere ulaşıyorlar. Mutlaka her firmanın uzmanlaşmış olduğu bir taşıma modu veya bölge oluyor. Fakat bazı firmalar “her işi yaparız” mantığı ile yola çıkıyorlar ve bu da hizmet kalitesinin düşmesine sebebiyet veriyor. Lojistik iş ortaklarımızdan özellikle uzmanlaştıkları iş kollarını belirleyerek, analiz edilerek bize ulaşmalarını ve taleplerini iletmelerini bekliyoruz. 
 
GÜMRÜK SÜREÇLERİ MUTLAKA İYİLEŞTİRİLMELİ 
Tekstil lojistiğinde geliştirilmesi gereken alanlar neler? 
Tekstil lojistiğinde özellikle gümrükleme ile ilgili sorunların çözülmesi önceliklidir. Taşımacılık konusunda ülke olarak özellikle karayolunda Avrupa içerisinde önemli sayıda filoya sahibiz ve öncü firmalarımız ile operasyonel birçok sorunu çözdük, süreleri kısalttık. Fakat gümrükleme işlemlerinin süreleri ve kurumlar arası entegrasyonun tam anlamı ile sağlanamaması uluslararası rekabette olumsuzluklar yaşamamıza sebep olmaktadır. 2008 yılından itibaren gündemde olan “Tek Pencere Sistemi” kurumlar arasında hala mutabık kalınamayan sorunlardan veya sistemsel altyapıların tamamlanamamasından faaliyete geçememiştir. Dünyanın 2020’li yıllara özellikle Endüstri 4.0 ve nesnelerin entegrasyonu konusunda hazırlık yaptığı bu yıllarda Türk lojistik sektörü ve tüm paydaşların Lojistik Master Plan ile birlikte bu süreçleri hızlıca tamamlaması, ülkemiz için belirlenen ihracat hedeflerine ulaşma yolunda katkı sağlayacaktır. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat