e
Banner


COLIN’S yılda 70 bin ton sevkiyat yapıyor
26 ülkede 600’ün üzerinde mağazasıyla global moda markası haline gelen Colin’s, hayata geçirdiği “Lojistik Takip Sistemi” ile operasyonel süreçlerde hız ve verimliliği arttırdı. Lojistik dağıtım merkezinde günlük 500 bin mağaza, 15 bin e-ticaret siparişini karşılama kapasitesi ile sürekli büyeme adımları atan marka, yılda yaklaşık 70 bin tonluk sevkiyat gerçekleştiriyor. Colin's Global Lojistik ve Dış Ticaret Grup Müdürü Mehmet Uçkun, 2026 yılına kadar Afrika ve Balkan ülkelerinde agresif bir büyüme hedeflediklerini, bu süreçte lojistik partnerlerinden temel beklentilerinin proaktif yaklaşım ve etkin know-how transferi olduğunu söyledi. 




ColinsColin’s’in başarı hikayesinden söz eder misiniz? 
 
1983 yılında Eroğlu Holding tarafından temelleri atılan COLIN’S önce ülkemizde sonra dünya çapında tanınan büyük ve değerli bir jean odaklı moda markası haline geldi. Bugün Rusya, Ukrayna, Romanya, Belarus, Fas ve Mısır olmak üzere 26 ülkede 600’ün üzerinde mağazasıyla küresel bir marka olmanın gururunu yaşıyoruz.
1986 yılı itibariyle başta Rusya ve Türk Cumhuriyetleri olmak üzere tüm dünyaya yayılan satış ve pazarlama faaliyetlerine başladık. Rusya'da hazır giyim mağazacılığı yapan ilk Türk firması olmakla birlikte 190 mağaza ile en fazla mağaza sayısına sahip olan hazır giyim markasıyız. Bulunduğumuz ülkelerde kendi online satış noktalarımız ve pazar yerleri vasıtasıyla müşterilerimizle buluşuyoruz. Özellikle Rusya, Ukrayna ve Belarus’ta hazır giyim alanında tüketiciler tarafından yıllardır en beğenilen marka olarak seçiliyoruz. Şu an dünyanın dört bir yanında toplamda 6.000 kişilik büyük bir aileyiz.
 
LOJİSTİK TAKİP SİSTEMİ İLE HIZI VE VERİMLİLİĞİ ARTIRDI 
 
Lojistik süreçlerinizi iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlar ve elde ettiğiniz kazanımlardan söz eder misiniz? 
 
2010 yılı itibari ile kendi yazılımımız olan “Lojistik Takip Sistemi”ni hayata geçirerek, ürün satın alma, kalite kontrol, lojistik planlama, mali işler, gümrükleme, sigorta ve ithalat süreçlerini tek bir çatı altına topladık. Böylelikle tüm süreci bir uçtan diğerine izlenebilir hale getirdik. Bu platform sayesinde tüm tedarikçilerimizi ve paydaşlarımızı operasyonel anlamda süreçlere dâhil ediyor, verimlilik, hızlılık, esneklik ve şeffaflık sağlıyoruz. Bir diğer çıktı olarak iç paydaşlarımıza doğru veriler sağlayarak, daha doğru bir planlama, daha iyi bir stok yönetimi ve daha düşük maliyetlerde taşıma olanakları sunuyoruz.
2014 yılında 48 bin metrekare alanda tüm operasyonlarımızı tek bir çatı altında yönetmemize olanak sağlayan İstanbul Kıraç’ta yer alan depo & antrepo yatırımımızı tamamlayarak “Lojistik Dağıtım Merkezimizi” devreye aldık. Modern otomasyon sistemlerinin kullanıldığı dağıtım merkezimizde aynı anda 600’ü aşkın mağaza ve satış noktasını besleyebilme kapasitesine sahip 2 ayrı “sorter” ünitemiz ve buna ek olarak günlük 15 bin sipariş karşılama kapasitesine sahip e-ticaret sorterımız yer alıyor.
 
Yılda yaklaşık ne kadar tonluk bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Sevkiyatlarınızda en çok hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? Geliştirilmesini beklediğiniz taşıma modları var mı? 
 
Yıllık yaklaşık olarak 70 bin tonluk sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Bu operasyonlarda ağırlıklı deniz yolu taşımacılığını kullanmakla beraber multimodel ve kara yolu taşımacılığını da kullanıyoruz.
Özellikle stratejik coğrafi konumumuz itibari ile kara yolu taşımacılığında ilgili kurumların devreye girerek gümrük geçişlerinin iyileştirilmesi için sürekli adımlar atması gerekiyor. Bu sayede lojistik üssü olması hedeflenen ülkemizin potansiyelinin artması sağlanacaktır.
Bir diğer önem arz eden taşımacılık modu olan demir yolu taşımacılığının gelişmesi de ülkemiz için yeni ve çeşitli lokal lojistik üslerin oluşmasına olanak sağlayacaktır. Bu bağlamda TCDD’nin hizmet, proje ve geliştirmelerini yakinen takip etmekteyiz. 
 
Lojistik iş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? Bu şirketlerden ne tür hizmetler alıyorsunuz? 
 
Mevcut lojistik partnerlerimiz ve 3PL hizmet aldığımız firmalar ile uzun dönemli iş birlikleri geliştirmenin fayda sağlayacağına olan inancımız ile uzun dönem kontratlar üzerinden çalışmalarımızı yapmaktayız. Partnerlerimizi seçerken aşağıdaki kriterler temel alınarak değerlendirmeler ve seçim yapılmaktadır.
* SCM 
* PO Management
* Buyer Consolidation
* Taşıma Güzergah Hakimiyetleri
* Sigorta Kapsamları
* Gümrükleme 
* Çalışılan orijinlerdeki Lokal Networkleri
* Hizmet Kalitesi
* Referansları
* Rekabetçi Fiyat
Çalıştığımız firmalar, ağırlıklı olarak destinasyon ve orijin ofislerini tek marka altında yöneten sektörün önde gelen firmalarıdır.
 
AFRİKA VE BALKAN ÜLKELERİNDE AGRESİF BÜYÜME HEDEFLİYOR 
 
Geleceğe dönük büyüme hedefleriniz neler? Lojistik partnerlerinizden beklentileriniz neler? 
 
COLIN’S markası olarak 2026 yılı sonuna kadar Afrika ve Balkan ülkeleri için agresif büyüme hedefimiz var. Bu doğrultuda hızla yeni satış noktaları açıyoruz. Bu hedefe ulaşmak için, süreçlerimizde optimizasyon sağlayacak lokal partnerler ile anlaşmalar yapıyoruz. Partnerimizden bu süreçte proaktif yaklaşım ve etkin know-how transferi bekliyoruz.
 
Lojistik süreçlerde yaşadığınız sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
 
Bulunduğumuz coğrafyada, gümrük çıkış kapılarında yaşanan yoğunluklar, geçiş yapılan ülkelerde savaş nedeniyle bazı ürünlere uygulanan ambargolar LSS’ların transit sürelerini uzattığı için maliyet artışlarına sebep oluyor.
Bu nedenle ihracat operasyonlarımızda kara yolu taşıma süreleri uzattığından alternatifi olan destinasyonlar için daha uygun maliyetler ile deniz yolu taşımacılığına ağırlık verdik. Ancak hızlı giyim markası olmamız nedeni ile çoğu zaman ürünlerimizi hava yolu ile de sevk etmekteyiz.
İthalat operasyonlarında ise pandemi döneminde yükselen konteyner krizi ve buna bağlı olarak sürekli artış gösteren lojistik maliyetlerine istinaden lojistik öngörüler hazırlanarak, sabit fiyat ve garanti ekipman sağlama yoluyla sürecin efektif yönetilmesi sağlandı.
 
 
YYS BELGESİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ 
 
Colin's Global Lojistik ve Dış Ticaret Grup Müdürü Mehmet Uçkun, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) belgesinin kapsamının genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti. Uçkun, “2020 yılında almaya hak kazandığımız YYS kapsamında ihracat ayağında sağlanan kolaylıkların kapsamı genişletilerek, bizler gibi A tipi antreposu bulunan firmalara transit ihracat işlemlerinde de avantaj sağlayacak uygulamalar hayata geçirilmelidir. Bu uygulamalar bizim gibi ihracatçı firmaların kara yolunda kaybettiği sürelerin geri kazanılmasına katkı sağlayacaktır” dedi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat