Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, gerçekleştirdiği denetimlerin ardından Sertrans Logistics Ar-Ge Merkezi’ne onay verdi.
Tedarik zinciri operasyonlarını daha verimli hale getirmek için kargo entegrasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Lufian Lojistik Grup Müdürü Seyhan Gülhan, bu sayede teslimatları lokasyon ve irsaliye bazında online takip edebildiklerini, sevkiyatlarda oluşan maliyetleri görebildiklerini, teslimat performansını ERP üzerinden analiz edilebildiklerini, merkez ve mağazalar arasındaki teslimat konularıyla ilgili iletişimi minimize ettiklerini söylüyor.
İTHİB Başkanı İsmail Gülle, hava kargoda maliyetlerin düşmesiyle birlikte AB ve Ortadoğu ülkelerinin yanında, ABD ve Çin gibi uzak ama son derece önemli ülkelerde tekstil ve hazır giyim sektörünün pazar payının artacağına dikkat çekiyor.
Doç.Dr. Soner ESMER / Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi
Başta Avrupa, Amerika, Uzakdoğu gibi dünya çapında ticaretin yoğun olduğu stratejik lokasyonlarda yaptığı yatırımlarla denizyolu taşımacılığında hızlı ve güçlü bir büyüme yakalayan Barsan Global Lojistik’in, Çin ve Bangladeş’ten, Türk Cumhuriyetleri (CIS) ve Rusya’ya sunduğu deniz+demiryolu bağlantılı multimodal servisi ciddi talep görüyor.
Güney Marmara’daki Gemlik Körfezi’nde ‘yeni nesil liman’ anlayışıyla faaliyet gösteren genel hizmet limanı Rodaport, lojistik maliyetlerini düşüreceği yeni yatırımı antrepoyu 25 milyon USD ile hayata geçirdi. Firma, özellikle Anadolu’daki işletmelerin fiziksel koşullardan ötürü artan lojistik maliyetlerini düşürerek dış ticarete 50 bin dolar katkı sağlıyor.
CEVA Lojistik ile Avrupa’nın en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi Grup Lactalis bünyesinde bulunan Ak Gıda arasındaki işbirliği, Lüleburgaz ve Karaman Fabrikaları’nın ardından Sakarya Fabrikası ile hız kazandı.
Prof.Dr. Gülçin Büyüközkan / Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi
İhraç malı taşıyan araçlara yurtdışına çıkışta verilen ÖTV’siz mazot miktarı 900 litreye yükseltildi. Bu kararla Türkiye’de kalacak toplam döviz tutarının şimdilik 310 milyon euro olması bekleniyor. Tüm gümrük kapılarında uygulanmaya başlanırsa bu miktar 500 milyon euroya kadar çıkacak. Bu destekle dış ticaret hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir adım atıldığını belirten lojistik sektörü temsilcileri, uygulamanın bütün sınır kapılarına yaygınlaştırılmasını bekliyor.
Gıda sektöründe büyüme stratejileri ve yeni pazar arayışları, sektörün lojistik süreçlerinde karşılaştığı sorunlar, Türkiye’de soğuk zincir lojistiği ve izlenebilirlik uygulamaları, ATP Konvansiyonu ve gıda taşımacılığına yansımaları 2. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi'nde düzenlenen “Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Paneli”nde masaya yatırıldı. Panelde konuşan meslek örgütleri ve şirket temsilcileri, gıda lojistiğine tüketici taleplerinin yön verdiğini ve en önemli taleplerin ise gıda güvenliği, şeffaflık ve izlenebilirlik olduğunu belirtti.