e
Banner


Lufian kargo entegrasyonuyla verimliliği arttırdı
Tedarik zinciri operasyonlarını daha verimli hale getirmek için kargo entegrasyonu gerçekleştirdiklerini belirten Lufian Lojistik Grup Müdürü Seyhan Gülhan, bu sayede teslimatları lokasyon ve irsaliye bazında online takip edebildiklerini, sevkiyatlarda oluşan maliyetleri görebildiklerini, teslimat performansını ERP üzerinden analiz edilebildiklerini, merkez ve mağazalar arasındaki teslimat konularıyla ilgili iletişimi minimize ettiklerini söylüyor.  




lufian_tekstilSmart casual bir marka olarak yurtiçi ve yurtdışında hızla büyüyen bir marka olan Lufian, bugün yurtiçinde 66, yurtdışında 22 olmak üzere, toplam 70 mağazası ve pek çok corner (köşe) bayilik ile tüm dünyada kendi gustosunu yaratan modern şehirli erkeklere ilham veriyor. Tunus’ta 9, Cezayir’de 3, Lübnan’da 3, Irak’ta 3, Azerbaycan, Fas ve Kuveyt’te birer olmak üzere, toplam 20 mağazamız bulunan şirket, yakın zamanda İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Dubai’de mağaza açarak yurtdışındaki büyümesini sürdürmeyi hedefliyor. Ayrıca şu anda cornerlarının bulunduğu Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerinde de pazar arayışlarını sürdürüyor. 
 
TEK BİR LOJİSTİK MERKEZ OLUŞTURACAK 
Son 3 yılda yaklaşık %400’lük bir büyüme sağladıklarını belirten Lufian Lojistik Grup Müdürü Seyhan Gülhan, buna paralel olarak lojistik operasyonlarını daha verimli hale getirmek için altyapı çalışmalarını da aynı hızla devam ettirdiklerini söylüyor. Mevcut operasyon yerlerini konsolide ederek tek bir lojistik merkezi oluşturmak için çalışma yürüttüklerini aktaran Gülhan, lojistik iş ortaklarıyla belirledikleri büyüme planlarını paylaşarak, büyümeyi destekleyecek çalışmalara girmelerini sağladıklarını belirtiyor. 
Lojistik alanda doğru ürünü, doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda ve doğru maliyetle gerçekleştirilmesi için inovatif çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Seyhan Gülhan, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu çalışmaların temel hedefi ürünlerin hızlı ve doğru olarak stoklara alınması, doğru stoklama – adresleme ile siparişlerin hızlı ve doğru olarak hazırlanması, sevk işlemi ve nihayetinde teslimatın sağlanmasıdır. Bu süreçlerin verimli yönetilmesi için operasyon süreçlerin oluşturulması ve oluşturulan süreçlerin ERP ile desteklenmesidir. Ürünlerin depoya (stoklara) alınması ve siparişlerin hazırlanarak sevk edilmesi, fiziki olarak lojistik operasyon alanın içinde gerçekleştiğinden dolayı tamamı sizin kontrolünüzde oluyor. Fakat ürünlerin hazırlayıp sevk işlemini gerçekleştirdiğinizde artık konu fiziki alanınız dışı olan kargoya geçmektedir. Perakende sektörü yapısı itibariyle çok yüksek hareket hacmine sahiptir. Bu nedenle sevk işlemlerinin çokluğu yönetilme zorluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu nokta da ERP’nin kullanılması kaçınılmazdır. Bu ihtiyacımıza istinaden mevcut ERP iş ortağımızdan çalıştığımız kargo firması ile teslimatların takibini gerçeklettirmek için entegrasyon talebinde bulunduk. Kargo ile ERP arasındaki entegrasyonu ilk gerçekleştiren perakende firması olmamız nedeniyle yaklaşık 6 aylık bir süre de tamamlandı. İlk aşama da iki iş ortağımızı  (ERP ve Kargo) biraraya getirerek ihtiyaçlarımızı ortaya koyduk. İhtiyaçlarımıza istinaden süreçler çıkarıldı. Süreçler esnasında iş ortaklarımız sürekli iletişim halinde bulunarak gerekli altyapı hazırlıklarını gerçekleştirdiler. Öncelikle sanal ortam da test çalışmaları gerçekleştirildi. Tespit edilen sorunlar çözülerek pratiğe geçildi. Pilot bir mağaza seçilerek ilk uygulamalar yapıldı.”
seyhan_gulhanGülhan, kargo entegrasyonuyla elde ettikleri kazanımları ise şöyle sıralıyor: 
Lokasyon ve irsaliye bazında teslimatları online takibi, 
Kargo transferlerinde oluşan maliyetlerin görülebilmesi, 
Teslimat performansını ERP üzerinden analiz edilebilmesi, 
Merkez ve mağazalar arasındaki teslimat konuları ile ilgili iletişimin minimize edilmesi. 
Lojistik operasyonlarında her gelişmenin verimliliği arttırdığını vurgulayan Gülhan, kargo entegrasyonunun perakende firmalarında kullanımının yaygınlaşacağına inandığını söylüyor. 
 
YURTDIŞI İÇİN TERCİH DENİZYOLUNDAN YANA 
Depo operasyonlarının ’ini, taşıma operasyonlarının 0’ünü outsource ettiklerini belirten Seyhan Gülhan, “Sevkiyatlarımızın %30’unu İstanbul içine, %70’ini ise İstanbul dışı bölgelere gerçekleştiriyoruz. Yeni açılacak olan mağazalarımıza kargoya göre maliyet avantajı sağlayan FTL’u (Full Truck Load) tercih ediyoruz. Günlük ortalama 150-200 adet koli sevkiyatı gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı sevkiyatlarımız Ex-Works olduğu için taşıma moduna müşterilerimiz karar vermekte ve daha çok denizyolu tercih edilmektedir. Az da olsa hava kargoyu tercih eden müşterilerimiz bulunuyor. Tekstil ve ayakkabı depolama konusunda deneyimi bulunan Ulustrans Lojistik ile çalışıyoruz. Operasyonumuzun bölünmemesi için antrepo hizmetimizi de yine Ulustrans yönetiyor. Kargo alanında ise UPS ile çalışıyoruz” diyor. 
 
OPERASYONLARDA SÜRPRİZE YER YOK 
Firma olarak lojistik iş ortalarıyla sezonluk aksiyon planlarını paylaştıkları için operasyonlarda sürprizlerle karşılaşmadıklarını belirten Gülhan, karşılaştıkları sürprizlerde ise, tekrarlanmaması için süreç oluşturup uygulamaya aldıklarını söylüyor. Lojistik iş ortaklarından en temel iki beklentilerinin; maliyet ve zamanında teslimat olduğunu vurgulayan Gülhan, “Türk lojistik firmalarının bu beklentilere uyum göstermeye başladığını belirten Gülhan, “Son yıllarda lojistik alanındaki gelişmelerde lojistik firmalarımızın uyum gösterdiğini görmekteyiz. Artan rekabet koşullarında müşterisi olan bizlerin taleplerine hızlı ve ekonomik çözümler üreterek işbirliğini daha güçlendirmektedir” diyor. 
 
HIZLI MODA İÇİN ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ 
Tekstil lojistiğinde yaşanan sorunlara da değinen Seyhan Gülhan, şunları belirtiyor: “Hazır giyim lojistiğinde, SKU (stok tutma) sayısının yüksek olması ve ürün çeşidinden dolayı farklı ambalajlamanın yapılması riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Lojistik operasyonlarının sağlıklı yönetilebilmesi için süreçlerin oluşturulması ve bu oluşturulan süreçlerin ERP ile desteklenmesi gerekmektedir. Lojistik sektöründe askılı depolama ve taşıma gerçekleştiren firma sayısının sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu nedenle öncelikle altyapısı ve deneyimi olan firmaları iş ortağımız olarak tercih ediyoruz. Özellikle fast fashion (hızlı moda) konseptinde olan firmalara özel lojistik çözümler üretilmelidir. Ayrıca iş hayatımdan deneyimlediğim bir başka şey hizmet kalitesini artırmak ve maliyetleri daha rekabetçi hala getirebilmenin yolu otomasyondan geçmektedir. Ayrıca lojistik alanında farklı bakış acısı kazanmamız için daha fazla kadın profesyonele ihtiyacımız var. Özellikle üniversitelerde bu yönde tanıtıcı faaliyetlerde bulunulmalıdır.” 
lufian_lojistik_center
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat