Emre Eldener - UTİKAD Başkanı
Gıdanın iş hacmi içindeki payını %25’e çıkarmayı hedefleyen Batu International Logistics, Almanya’da iki yeni depo yatırımı yapmaya ve filosundaki frigorifik araç sayısını arttırmaya hazırlanıyor. Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, gıda ihracatçısına her pazarda destek sunmaya hazır olduklarını söylüyor.
Yeni hükümetin gündeminin ilk sıralarında gıda fiyatları var. Tarladan sofraya kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek. Maddi kayba sebep olan fire oranları, soğuk zincir yatırımlarıyla en aza indirilecek. Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi sağlanacak.
200 ton süt işleme kapasiteli fabrikasında 140 çeşit ürün üreten Kaya Çiftliği, yıllık 12 bin ton sevkiyat yapıyor. Gider kalemleri arasında lojistik maliyetlerin üçüncü sırada yer aldığını aktaran Kaya Çiftliği Bilgi Sistemleri Yönetim Müdürü Selahattin Emen, lojistikte dış kaynak kullanımını bir rekabet aracı olarak gördüklerini söylüyor.
Türkiye’nin ATP konvansiyonuna uyum sağlayamadığını belirten uzmanlar, bu alana dönük bir test merkezi olmamasının da ayrı bir sorun olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar, gıda güvenliğinin sağlanması ve kayıpların önlenmesi için kısa tedarik zincirinin oluşturulması gerektiğini vurguluyor.
Amerika, Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetlerin ardından ihracat ağına Avrupa Birliği ülkelerini de ekleyen Muratbey, yıllık ortalama 30.000 tonajlık bir sevkiyat gerçekleştiriyor. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, özenle ürettikleri peynirleri sofralara en hızlı ve kaliteli şekilde ulaştırmak için profesyonel ve kurumsal hizmet tedarikçileriyle yol aldıklarını söylüyor.
2023’e kadar Avrupa’nın en başarılı üç moda perakendecisinden biri olmayı hedefleyen LC Waikiki, lojistik süreçlerini de buna göre kurguluyor. LC Waikiki Uluslararası Lojistik Strateji ve Süreç Geliştirme Müdürü Ahmet Yağcı, lojistikte belirledikleri yol haritası kapsamında stoklama altyapılarını kurgularken, büyüyen işlem hacmine paralel olarak otomasyon, yazılım ve akıllı sistemlere ciddi yatırımlar yapacaklarını açıklıyor.
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden Nestlé, belirlediği sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda lojistik operasyonlarının çevreye olan etkisini azaltmaya için de ciddi adımlar atıyor.
17 milyar dolar olan hazır giyim ihracatını 33 milyar dolara çıkarmak için yola çıktıklarını belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, “Hazır giyim sektörünün hedeflerini gerçekleştirebilmesi için, firmaların rekabet gücüne olumsuz etki yapan unsurların asgariye indirilmesi gerekiyor. Lojistik sektöründen öncelikle maliyetleri azaltma konusunda yaklaşım bekliyoruz” dedi.
‘Lokalizasyon’ projesi kapsamında n11.com, Türkiye’nin 50’den fazla ilinde aynı gün teslimat ve konuma özel indirim hizmeti sunuyor.