Haber »
Etiketler: lojistik
Etiketler: lojistik
“Günümüzde tedarik zinciri kompleksleri gittikçe artıyor. Biz Doğadan olarak daha dirençli bir tedarik zinciri oluşturmak amacıyla, ana stratejimizi destekleyen 3 ana ilke ile yola çıktık. Bu ilkeleri, ‘esneklik, adapte olma becerisi ve iş birliği’ (tüketicilerle, müşterilerle ve tedarikçilerle) olarak özetleyebiliriz. Süreçlerimizin hepsinde bu üç unsura dikkat ederek çözümler üretiyoruz.”
Pandemi nedeniyle dünya genelinde mal satışında yaşanan daralma deniz ticaretini de etkiledi. Gemilerin ve konteynerlerin büyük kısmının Çin ve ABD’de demirlemesiyle navlun bedellerinde yüzde 300’e varan artışlara neden olurken, aynı durum demuraj ve ardiye fiyatlarında da yaşandı. TİAD Başkanı Fatih Varlık, bütün bu olumsuzlukların sanayiciyi iyiden iyiye zorladığına dikkat çekerek, “Demuraj, ardiye ve navlun ücretlerinin toplamı malın değerini geçtiği durumlar yaşanıyor. Üstelik ödenen bu bedeller devletin kasasına vergi olarak girmiyor, konteynerlerin sahibi olan yabancı armatörlere ödeniyor” dedi. TİAD söz konusu sorunu Ticaret, Sanayi ve Ulaştırma bakanlıklarına da taşıdı ve beş maddelik de çözüm önerisinde bulundu.
Doğu-batı ve kuzey-güney koridorlarında demiryolu yük taşımacılığında lojistik üs olması konusunda önemli adımlar atan Türkiye için 2020 demiryolunda rekorlar yılı oldu. Uluslararası taşımalar %34 artarak 3,4 milyon tona ulaşırken, toplamda ise 34,5 milyon ton yük taşındı. Rusya ve Çin taşımalarının arttırılması, Pakistan ve Afganistan taşımalarının başlatılması için çalışma yürütüldüğünün bilgisini veren TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük, İran ve ilerisi ülkelere yapılan yük taşımalarının 1 milyon tona çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi. Pezük, ayrıca işletmeye açılan Sivas-Samsun hattıyla Rusya ve Ukrayna’ya ihracat taşımalarında artış yaşanacağını vurguladı.
UTİKAD 38. Seçimli Olağan Genel Kurulu’nda yönetime aday olan “Geçmişten Geleceğe UTİKAD” ekibi, mart ayında yapılması beklenen seçim öncesi yayınladığı yeni mektupla bugüne kadar yaptıklarını üyeler ile paylaştı. Ekip adına Dr. Kayıhan Özdemir Turan’ın kaleme aldığı mektupta, göreve gelmeleri halinde hayata geçirilecek yeni yönetim anlayışına da değinildi. Mektupta, “Geçmişten Geleceğe Birlikte El Ele felsefesi ile etik değerler doğrultusunda, bilginin ve tecrübenin paylaşarak çoğalacağına olan inancımızla çalışmaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.
Brexit sürecinin Türkiye-Birleşik Krallık taşımalarına yansımalarını değerlendiren SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya, iki ülke arasında T1/T2 transit beyannameleri ile taşıma yapmanın halen mümkün olduğunu, ancak ayrıca yeni bildirimler ve belgeler almak gerektiğine dikkat çekti.
Borusan Lojistik'te Forwardingden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esen Öz Tekayak, turizm yerine lojistik sektörünü seçen, kariyer yolculuğu boyunca “bilmiyorum, öğretebilir misiniz” demekten hiç çekinmeyen, yönetici olmak yerine rol model, öğretici ve arkadaş olmayı tercih eden başarılı bir iş kadını. Sektörde 23 yıllık bir tecrübeye sahip Öz Tekayak, “İş hayatında hiçbir zaman kadın olmayı bir zorluk olarak görmedim” dedi.
Bir aile şirketi olan Transtaş Global Lojistik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Berna Akyıldız, adeta ömrünü sektöre adadı. 37 yıl önce lojistik sektöründe kadın olarak yer almanın çetin bir mücadele gerektirdiğini belirten Akyıldız, bugün sektörün erkek egemen algısından giderek uzaklaştığını, kadın sayının arttığını, üniversitelerde lojistik bölümünü seçen kızların sayısının erkeklerden daha fazla olmasının ise umutları artırdığını söyledi.
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile antrepo işleticilerinin götürü teminat usulünden faydalanması sağlandı. Götürü teminat uygulamasından sadece Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’na veya Onaylanmış Kişi Statü Belgesi’ne sahip yükümlüler ile antrepo işleticilerinin yararlanabileceğini belirten Gümrüklü Antrepo İşletmecileri Derneği (GAİD) Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Değirmenci, yeni uygulamanın nedenlerini, sonuçlarını ve antrepo işletmecilerinin sorunlarını 10 Soruda açıkladı.
Sibel Gültekin Karagöz, Sibel Global Logistics’in kurucusu, isim kaynağı ve azimli patronu… 1994 yılında zorunluluktan ama büyük bir hevesle başladığı profesyonel iş yaşamında hep daha ileriye adımlar atmayı başaran Türk lojistik sektörünün yeni nesil kadın temsilcilerinden biri olarak öne çıkıyor. “Pes etmek” kavramına hayatında yer vermeyen Sibel Gültekin Karagöz, gençlere örnek olabilecek yönetici asistanlığından şirket yöneticiliğine uzanan kariyerini nasıl ilmek ilmek ördüğünü anlattı.
Yekaş Fides Global Lojistik CEO’su Murat Güler, pandemi sonrası talep, arz ve üretimin normale dönmesiyle birlikte lojistik sektöründe konteyner krizine benzer sorunların artacağına işaret etti. Güler, ithalatçı ve ihracatçı firmalara tüm lojistik süreçlerini önceden planlamaları çağrısında bulundu.