e


BGL’nin Çin-Bangladeş-CIS- Rusya servisine talep artıyor
Başta Avrupa, Amerika, Uzakdoğu gibi dünya çapında ticaretin yoğun olduğu stratejik lokasyonlarda yaptığı yatırımlarla denizyolu taşımacılığında hızlı ve güçlü bir büyüme yakalayan Barsan Global Lojistik’in, Çin ve Bangladeş’ten, Türk Cumhuriyetleri (CIS) ve Rusya’ya sunduğu deniz+demiryolu bağlantılı multimodal servisi ciddi talep görüyor. 




burak_celikkaya_bglBarsan Global Lojistik, Türkiye merkezli olmakla birlikte, entegre hizmet veren global bir şirket. Dünya çapında ticaretin yoğun olduğu stratejik lokasyonlarda yaptığı ve yapmaya devam ettiği yatırımlarla artık dışarıdan bakıldığında da global bir şirket olarak biliniyor. BGL, Çin’ den Amerika’ya, Türkiye’ den tüm dünyaya, Avrupa – Çin – Amerika arası hatlarda global yapısı ile uluslararası deniz nakliye sektörünün de öncü forwarderları arasında yer alıyor. 
Amerika’da 8, Çin’de 5 lokasyonda, Avrupa’nın hemen her ülkesinde kendi depo ve ofisleri bulunduğunu aktaran Barsan Global Lojistik Deniz Nakliye Direktörü Burak Çelikkaya, “Lojistik merkezlerimizde yaptığımız konsodalisyonlar ile müşterilerimize önemli fiyat ve zaman avantajları sağlıyoruz. Verdiğimiz hizmetlerde çıkış ve varış limanlarında sahip olduğumuz lojistik altyapımız sayesinde kapıdan kapıya; fabrikadan mağazaya, tedarikten üretim bandına kadar çeşitli formatlarda sevkiyat ve katma değerli servisler sağlıyoruz. Ayrıca her ülke içinde kendi depolarımıza bağlı multimodal taşıma çözümleri oluşturarak iş ortaklarımıza alternatif ve maliyet avantajları sunuyoruz. Ayrıca Çin ve Bangladeş’ten topladığımız ürünleri denizyoluyla belli bir noktaya kadar getirip daha sonra demiryolu ile Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’ya taşıyoruz. Bu servimiz oldukça talep görüyor” diyor.  
 
DENİZYOLUNUN PAYI %60’LARA ULAŞTI 
Dünya ticaretinde taşımaların yaklaşık %70’inin denizyoluyla yapıldığını belirten Burak Çelikkaya, Barsan’da denizyolu taşımcılığının oranının ise %60’lar düzeyinde olduğunu aktarıyor. Çelikkaya, denizyoluyla başlıca hizmet sundukları sektörleri; tekstil, ilaç, hammadde, elektronik, mermer ve mobilya olarak sıralıyor. Her sektör için farklı çözümler sunabildiklerinin altını çizen Çelikkaya, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Müşterilerimizden gelen talepler, sektör belirlememizde önemli etken. Barsan olarak, teknolojideki gelişmelere,  sahip olduğumuz bilgi işlem kadromuz ve altyapımız ile çok çabuk adaptasyon sağlamamız, güçlü teknolojik altyapımız ile müşterilerimize özel çözümler üretmemiz en büyük avantajımız. Sahip olduğumuz geniş lokasyon ve acente ağımız ile özellikle dünya ticaretinin yoğunlaştığı bölgelerdeki lojistik merkezlerimiz de önemli bir ayrıcalığımız. En büyük farklarımızdan birisi de her talep için en hızlı yatırım, çözüm ve alternatifleri oluşturmamız, iş ortaklarımıza imkânsız denilecek sürelerde çözüm yolları sunmamız. Örneğin, tekstil sektörü için barkodlu mal kabul, stok, yükleme ve seyir süresince koli bazlı yük takibi yapıyoruz. Mermer ve ağır yükler için yurtdışında ağır tonaj koridorlarında bulunan depolarımız sayesinde ihracat ülkesinden yüksek (maksimum) tonajlı çıkışlar yapıyor ve yük sahibinin maliyetini önemli oranlarda düşürüyoruz.”  
 
YATIRIMLAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK 
2017 ve 2018 yıllarında Afrika ve Doğu Avrupa’da dahil olmak üzere ticaretin yoğun olduğu ülkelerde ve lokasyonlarda lojistik merkez yatırımlarına devam edeceklerinin altını çizen Burak Çelikkaya, “Hedefimiz, % 100 Türk sermayeli bir Türk markası olarak lojistik sektöründe dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer almak” diyor. 
Ticaret bağlantısı ve alternatif taşıma modelleri (deniz-kara-hava-demiryolu) yönünden Türkiye’nin jeopolitik olarak mükemmel bir noktada yer aldığını vurgulayan Burak Çelikkaya, gümrük mevzuatında yapılacak yeni düzenlemeler, kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı uygulamaların yaygınlaşmasının lojistik sektörünün gelişmesine büyük katkı sunacağını aktarıyor. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat