DAIMON Uzakdoğu ve Doğu Avrupa taşımalarında iyi tanınıyor
21/06/2017 - 10:58:00
Daimon Logistics, Uzakdoğu’dan yaptığı ithalat, Doğu Avrupa’ya yaptıkları ihracat taşımalarıyla tekstil ve hazır giyim sektörünün büyümesine katkıda bulunuyor. Daimon Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sinan, “Piyasada tanınan bilinen tüm tekstil firmaları ile ya çalışıyoruz, ya geçmişte çalıştık ya da hedefimizde çalışmak var. Daimon navlun faturası bir kere de olsa tüm firmalara ulaşmıştır” diyor.
Türk sermayeli bir hava ve denizyolu forwarding şirketi olan Daimon, 2009 yılında İstanbul’da 15 yıla yakın bir lojistik tecrübeye sahip güçlü bir kadro tarafından kuruldu. 2014 yılında yabancı plakalı araçlarla uluslararası karayolu taşımalarına start veren şirket, 2014’te G2, 2015’te C2 belgesi alıp özmal araç yatırımı yaptı. Bugün 40’ın üzerinde özmal aracıyla ağırlıklı olarak Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Belarus, Moldova gibi Doğu Avrupa ülkelerine, Türki Cumhuriyetlere taşımalar yapıyor. Türkmenistan ve Gürcistan’da kendi ofislerini kuran Daimon, bu bölgelerde de öz mal ve kiralık araçları kullanıyor.
Tekstil lojistiği ise şirketin içselleştirdiği ve fokuslandığı en önemli hizmet alanı. Kuruldukları günden itibaren havayolu ve denizyoluyla Uzakdoğu’dan tekstil taşımaları yapmaya başladıklarını belirten Daimon Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sinan, 3 yıl önce start verdikleri karayolu taşımaları, hava kargoya rakip panelvan hizmetleri, farklı ebat ve kapasitelerden oluşan kamyonlarıyla sektörün en güçlü markalarını Doğu Avrupa ülkelerinde vitrine çıkardıklarını aktarıyor. Piyasada tanınan bilinen tüm tekstil firmaları ile ya çalıştıklarını ya da hedeflerinde çalışmak olduğunu belirten Sinan, “Daimon navlun faturası bir kere de olsa tüm firmalara ulaşmıştır” diyor. Yıllık sabit fiyatlı kontratlarla tekstil sektöründeki müşterilerine önemli bir avantaj sağladıklarını vurgulayan Sinan, “Tekstil ve hazır giyim sektöründeki Türk firmaları şu anda Ortadoğu, Balkanlar gibi eski Osmanlı coğrafyasındaki pazarlarda çok etkinler. 4-5 yıl içinde Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere gibi ticaret ve nüfuz hacmi büyük ülkelere yayılacaklarını düşünüyorum. Bu anlamda tekstil sektörü umut vaat ediyor. Biz de firma olarak hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz” diye konuşuyor.
DEPODAN-DEPOYA TAŞIMA HİZMETİ
Tekstil sektörüne sunduğunuz hizmetlerden söz eder misiniz?
Kurulduğumuz tarihten itibaren Uzakdoğu’dan hava ve denizyoluyla yaptığımız taşımalarla tekstil sektörüne hizmet vermeye başladık. 2014 yılının Haziran ayında yabancı plakalı araçlarla uluslararası karayolu taşımalarına başladık. 2015 yılında C2 belgesi aldık ve UND’ye üye olduk. Şu anda filomuzda bulunan 45 adet özmal aracımızla tekstil sektörüne karayolu taşımacılık hizmeti sunuyoruz. Ağırlıklı olarak Doğu Avrupa’ya tekstil taşımaları yapıyoruz. Müşterilerimizle yıllık fiyat vererek kontrat bazlı çalışıyoruz. Çalıştığımız firmalar 5-10 yıllık büyüme planlarını şimdiden oluşturmuş durumda. Büyüme planları çerçevesinde bulundukları ülkelerde yeni mağazalar açıyorlar veya yeni ülkelere açılıyorlar. Bu yatırımlarla birlikte bizim de işlerimiz ve taşıma hacimlerimiz artıyor. Biz de bu firmaların hedefleri doğrultusunda yurtdışında büyümeyi hedefliyoruz.
Taşımalarımızı depodan-depoya yapıyoruz. Ürünleri müşterimizin deposundan araçlara yüklüyor, gümrüğünü yapıyor, gönderildiği ülkede gümrüklü antrepolara direkt teslim ediyoruz. Örneğin Belarus ve Romanya gibi ülkelerde ise mağaza teslimi şeklinde çalışıyoruz. Yükleme planı bize daha önce bildiriliyor, araçlara yükler ona göre istifleniyor ve gittiğimiz ülkede buna göre bir yapılanmamız var. Gümrüğü çözüldükten sonra mağazalara dağıtımını yapıyoruz. Bu servisle müşterilerimizin yurtdışında depo ihtiyacını da ortadan kaldırıyoruz. Müşterilerimizin yurtdışında depolama ve gümrükleme alanında lokal ama bölgesinde güçlü iş ortakları var. Bu anlamda şimdilik yurtdışında bir depo yatırımı düşünmüyoruz.
Deniz ve havayolunda da çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Müşterilerimizin Uzakdoğu’da ürettikleri ürünlerin taşımalarını yapıyoruz. Tekstil sektöründe hizmet verdiğimiz müşterilerimizin yaklaşık 3 bin TEU civarında bir hacmi var. Sadece Bangladeş’ten ayda ortalama yaklaşık 80 ton civarında malzemeyi hava kargo ile Türkiye’ye taşıyoruz. Atatürk Havalimanı’nda 2 personelimizin çalıştığı bir ofisimiz var. Ayrıca özmal panelvanlarımız, farklı ebat ve kapasitelerde kamyonlarımız var. Panelvan araçlarla yaptığımız ekspres taşımalar hava kargoya rakip olabilecek bir ürün. 3 bin 500 kg altında olduğu için hem tako uygulamasına takılmıyor hem de hızlı bir şekilde işlemleri yapılarak gümrüklerde sıra beklemeden geçebiliyor. Bu taşımalarda transit süreyi gün olarak değil, saat olarak bildiriyoruz. 2 bin 500 kg’dan 12 bin kg’a kadar farklı kapasitelerde kamyonlarımız var. Bu araçlarımız aynı zamanda parsiyel taşımacılığa da bir alternatif oluşturuyor. Örneğin 10 m3 malzemeyi komple taşımayla göndermek isterseniz fiyatı yüksek oluyor, parsiyel taşımalar da belli günler olduğu için sıra beklemek zorunda kalıyorsunuz. Müşterilerimizin 10-13 m3’lük malzemelerini alıp, gümrüklemesini yapıp, istenilen zamanda dedike bir şekilde gideceği destinasyona gönderimini yapıyoruz. Gürcistan ve Türkmenistan için Erenköy gümrükleme her Cuma çıkış şeklinde parsiyel servisimiz de mevcuttur. Bu sene parsiyel ağımızı ve hizmet verdiğimiz noktaları artırmayı hedefliyoruz.
Nasıl bir acente ağınız var?
İthalat ve ihracat yaptığımız her bölgede acentemiz var. 50’ye yakın iş ortağımız bulunuyor. Tekstilin kalbi konumunda olan ve dünya devi tekstil markalarının en fazla üretim yaptırdığı Bangladeş’te en büyük lokal forwarding firmalarından birinin Türkiye acentesiyiz. Acentemizin sahip olduğu 25 bin metrekarelik bir depomuz var. Burasını konsolidasyon merkezi olarak kullanıyoruz, depomuza gelen malzemeleri burada bekletiyor ve istifliyoruz. Depomuzda müşterilerimiz için QC alanı, özel depolama yerleri sunabiliyoruz. SAP kullanıyoruz. Aynı zamanda denizyolunda hatların da temsilciliğini yapıyoruz. Genel olarak bugüne kadar kendi yağımızda kavrulan ve müşteri portföyünü oluşturan bir firma olduk. Acentemizin vereceğe işe bel bağlamadık, kendi kaderimizi kendimiz belirledik.
YILLIK SABİT FİYAT AVANTAJI SUNUYOR
Müşterilerinize ne tür avantajlar sunuyorsunuz?
Hizmet kalitemizin yanı sıra yıllık sabit fiyatlı kontratlarla çalışarak fark yaratıyoruz. Hava kargoda özellikle ithalatta hem iyi bir ilişki hem de belli bir hacim olmadan yıllık sabit fiyat vermek kolay olmamasına rağmen biz bunu yapıyoruz. Ayrıca Türk Hava Yolları’na kargo uçağı koydurtan ve direkt uçuş yaptırtan ilk firma biziz. Yine denizyolunda hatlarla görüşerek müşterilerimize yıllık fiyatlar veriyoruz. Türkiye’ye hava veya denizyoluyla getirdiğimiz malzemeyi karayoluyla gideceği nihai destinasyona taşıyabiliyoruz. Arada eksik kalan sadece depo tarafı, eğer ileride yatırım yapıp bir de depo hizmeti verebilirsek yurtdışından deniz veya havayoluyla ithalatını yaptığımız malzemenin Türkiye’de depolamasını yapıp, sonrasında öz mal araçlarımızla yurtdışı mağaza dağıtımlarını yapabiliriz. Ayrıca, müşterilerimizin talebi doğrultusunda Bangladeş orijinli yükler için 3PL hizmeti de sunabiliyoruz. Depomuza gelen malzemeleri ayrıştırıyor, gerekirse yeniden paketleme ve etiketleme yapıp, nihai destinasyonuna gönderebiliyoruz, Türkiye’ye hiç gelmeden. Bir kaç sene içerisinde bu hacimlerin biraz daha artacağını düşünüyoruz. Bunun haricinde PICK & PACK dediğimiz bir ürünümüz var, bu da farklı renk, asorti ve farklı ürün gruplarını aynı koli içerisinde istiflediğimiz bir taşıma şeklidir ve ürünün varışına müteakip direkt dağıtımı yapılacak olan mağazalara gidebilir.
Yine Uzakdoğu sevkiyatları için multimodal taşımacılık hizmeti sunuyoruz. Örneğin Çin’in herhangi bir limanından konteyner ile İran’ın Bandar Abbas Limanı’na gelen malzemeleri tıra yükleyip, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelere taşıyoruz. İran’da Bazergan, Lütfabad, Bandar Abbas, Tahran gibi bölgelerde kendi ofisi ve personeli olan güçlü bir acente ile çalışıyoruz. Doğal olarak İran’da araç tedariki, aktarma operasyonlarında kuvvetli olduğumuzu düşünüyoruz. Aynı operasyonu İran Bandar Abbas Limanı yerine Mersin Limanı’nı kullanarak da yapabiliyoruz. Türki Cumhuriyetler de yoğun çalıştığımız bir bölge.
Yıllık ne kadarlık bir taşıma yapıyorsunuz?
Yıllık olarak denizyolunda 10-12 bin TEU’luk, havayolunda ise ağırlıklı olarak ithalat olmak üzere, 2000 tonluk bir hacmimiz var. Karayolunda ise yıllık 1800 civarında araç hareketimiz bulunuyor. Yaptığımız taşımaların büyük bir kısmını kolili taşımalar oluşturuyor. Ancak talep edilmesi halinde askılı taşımalar da yapıyoruz. Özellikle panelvan araçlarımız askılı taşımaya uygun.
YURTDIŞINDA İKİ ÜLKEDE ŞİRKET AÇACAK
Orta ve uzun vadeli büyüme hedefleriniz neler?
Çok fazla oyuncunun olduğu, rekabetin kızıştığı pazarlarda hiç olmadık. Kurulduğumuz yıldan beri büyük firmalarla yıllık bazlı kontratlar yaparak çalışmayı tercih ettik. Önümüzdeki süreçte de yatırımlarımızın yönünü çalıştığımız firmalar belirleyecek. 2018’nin ilk çeyreği gibi Bulgaristan ya da Ukrayna’da yeni bir şirket kurmayı hedefliyoruz ve araç yatırımlarımızı bu ülkelerden yapmayı hedefliyoruz. Avrupa Birliği üyesi olması ve Bulgar plakalı araçların AB ülkelerinde daha rahat dolaşması nedeniyle Bulgaristan daha cazip duruyor. Ama Ukrayna’da hali hazırda devam eden işlerimiz var. Bu işleri biraz daha geliştirerek ikinci aşamada burada da bir şirket kurabiliriz. Karayolunda kontrol edilebilir bir büyümeyi hedefliyoruz. Bu noktada 2 yılda filomuzdaki araç sayısını 70 adete çıkarmayı planlıyoruz.