Vector Event tarafından düzenlenen “2'nci Tedarik Zinciri Yönetimi ve Optimizasyonu’15” konferansında bir araya gelen lojistik profesyonelleri, şirketlerin rekabetteki en güçlü silahının tedarik zinciri yönetimi olduğunun altını çizerek, lojistik maliyetlerin optimizasyonunun ise doğru ölçümleme ve planlama, risklerin doğru yönetimi, teknoloji yatırımı ve yetkin insan kaynağıyla yakalanabileceğini vurguladılar.
Boyner, önümüzdeki 2-3 yılda hayata geçireceği önemli projelerle tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinde köklü bir dönüşüm yaratmayı hedefliyor. Operasyon ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sedef Nasuhioğlu, bu projelerden birinin tedarik zinciri süreçlerini daha yalın ve verimli hale getirecek olan merkezi dağıtım projesi olduğunu söylüyor.
2 Aralık’ta Gümrük Yönetmeliği kapsamında yapılan değişikliğin antrepolarda maliyetleri artırdığını ve operasyon süreçlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, uygulamanın dış ticaretteki akışı etkilemeyecek şekilde güncellenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Endüstriyel soğutma alanında anahtar teslim çözümler sunan Frigo Mekanik A.Ş., her yıl 100’ün üzerinde projeyi devreye alıyor. “Soğutma ihtiyacı bulunmayan kuru gıda, bakliyat gibi bazı gıda dalları dışındaki tüm depolama tesislerinde, soğutma tesisin kalbidir” diyen Frigo Mekanik A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, doğru projelendirilen bir soğutma sisteminin firmaların enerji harcamalarını %40’a varan oranda düşüreceğini vurguluyor.
“14 bin km uzaklıktaki Peru’dan, Afrika’nın en küçük ülkelerinden biri olan Cibuti’ye kadar birçok yerde projeler gerçekleştirdik” diyen Standard Depo ve Raf Sistemleri Satış ve Pazarlama Müdürü Tülay Çetiner Güyük, geliştirdikleri müşteriye özel çözümlerle lojistik ve e-ticaret şirketlerinin ihtiyaçlarını kolaylıkla karşıladıklarını söylüyor.
OMSAN Lojistik dağıtım ve depolama alanında hızlı büyümeye devam ediyor. Toplam 210.000 m2’lik depolama alanlarıyla birçok sektördeki müşterilerine hizmet sunduklarını belirten OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 2015’te müşteri portföylerine Besler ve Bosch gibi firmaları da eklediklerini söylüyor. ALD Automotive Türkiye de 2015’te OMSAN portföyüne katılan firmalar arasında yer aldı.
Lojistiğin işlerinin önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Markafoni Grup CEO’su İlker Baydar, depolama süreçlerini 27 bin m2’lik kendi merkezlerinde yönetirken, dağıtım işini ise Yurtiçi, MNG, Aras ve son olarak ise anlaştıkları Bukoli gibi alanında uzman şirketlere bıraktıklarını söylüyor.
Depolamada 220.000 m2’lik kapasiteye ulaşan OMSAN Lojistik, müşteri yelpazesindeki büyümeye paralel olarak bu alandaki yatırımlarını sürdürüyor. OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, 2016 yılı içinde İstanbul Anadolu Yakası’nda 30 bin m²’lik yeni bir depo yatırımı daha yapacaklarını söyledi.
Batu Şirketler Grubu 2014’te “Batu Intermodal’ ile markalaştırdığı intermodal taşımacılık hizmetlerini hızla büyütüyor.
Kardex Remstar, 2016 yılında “Akıllı Fabrika” mantığıyla çalışan VBM (Vertical Buffer Module) ürününü pazara sunmaya hazırlanıyor. Kardex Remstar Ülke Müdürü Emre Yenal, bu ürünü kullanacak fabrikaların ciddi oranda alan verimliliği sağlayacağını söylüyor.