Amiral Cem Gürdeniz /Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) Kurucu Direktörü
Doç.Dr. Soner ESMER / Dokuz Eylül Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi
Türkiye’de, Arkas ortaklığıyla kurulan Yang Ming Anadolu şirketi ile faaliyet gösteren Uzakdoğulu armatör Yang Ming, 8 yıl sonra Türkiye’de üç limandan Uzakdoğu’ya yeniden direkt servis vermeye başladı. İstanbul(Kumport), İzmir(Aliağa), Mersin(MIP) limanlarına uğrak yapan servis Uzakdoğu’ya direkt ihracat-ithalat yükü taşıyor. Servis Yang Ming’in bugüne kadar Türkiye’de çalıştıracağı en büyük -14 bin TEU’luk- gemiler ile yapılacak.
Türkiye ve İran’ın ekonomik ve ticari alanda yapacağı işbirliğinin bölgeye sosyal barışı ve ekonomik refahı getireceğini belirten DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, lojistik alanda da ortak hareket etmelerinin her iki ülkeye de önemli kazanımlar sağlayacağını söyledi.
İran’da yeni partnerlik anlaşmaları için çalışma yürüttüklerini açıklayan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, “Avrupa’da olduğu gibi bu bölgede de önemli bir oyuncu olmak istiyoruz” diyor.
Ambargonun kalkmasıyla Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon ihracatçıları İran’da ciddi bir atağa kalktı. 2016’da İran’a yıllık %313 artışla 38 bin 500 ton hazır giyim ve konfeksiyon ürünü sevk edildiğini vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, büyüme ivmesinin artarak devam edeceğini söylüyor.
Ambargonun kalkması Türk-İran hattında lojistik alanda riskleri ve avantajları bir arada barındırıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye, doğru tedbir, politika ve yatırımlarla İran’ın batı ülkeleriyle ticaretinde güçlü bir transit ülke konumuna gelebilir. Diğer yandan Türkiye’nin gelecekteki taşımacılık stratejilerini belirlerken, ulaştırma altyapısına ciddi kaynak ayıran İran’ı bölgesel bir oyuncu olarak hesaba katması gerekiyor.
Yeni yapılanması ile Türkiye’de ticari araçlar sektöründe hedeflerini büyüten Renault Trucks, üst düzey yönetici kadrosuyla sektörü değerlendirdi. Renault Trucks, 16 ton ve üzeri ağır ticari araçlar pazarında Avrupa’da beşinci sırada yer alan Türkiye’de ilk üç Avrupalı üretici arasında olmayı hedefliyor.
Türkiye-İran koridorunda şu anda yılda 15.000 - 20.000 vagon taşıması gerçekleştirilebildiğini belirten DTD Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Salkaya, iki ülke arasında demiryolu taşımalarının artırılması için; feribot büyütme çalışmalarına ciddi yatırımlar yapılsa da, Kuzey Van Gölü Demiryolu Projesi’nin uzun vadede en iyi seçenek olduğunu söylüyor.
Underlining that Turkey and Iran are indispensible partners for the former to reach the Central Asian countries and for the latter to reach the European countries, Fatih Şener, Chair of the Executive Board of International Freight Forwarders Association, says that the application of the first in first out rule at the customs gates, discontinuation of the fuel price difference receipt from the Turkish vehicles, and doubling the daily number of border crossings at the Gürbulak-Bazargan customs gates will increase the number of the carriages.