Avrupa semalarında 2030 kaosunu engelleyecek paket
Avrupa hava trafiğinin 2030 yılı itibariyle ikiye katlanacağı öngörüsü Avrupa Komisyonu’nun Avrupa’daki havalimanlarını rahatlatacak adımlar atmasını zorunlu kılıyordu.
Beklenen adım geldi ve Avrupa Komisyonu 2011 yılının son ayında yayınladığı bildiri ile Avrupa’daki havalimanlarında yaşanan kapasite, gecikme ve kalite sorunlarına çözüm oluşturacak “Daha İyi Havalimanları Paketi”ni onayladığını duyurdu. Paketin yasalaşması için ise Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nde görüşülüp kabul edilmesi gerekiyor. Eurocontrol’ün sunduğu rakamlara göre Avrupa’nın 5 büyük havalimanının (Düsseldorf, Frankfurt, Londra Gatwick, Londra Heathrow, Milano Linate) şu anda tam kapasite ile çalıştığının ve doygunluğa ulaşmış olduğu görülüyor. Avrupa Komisyonu’nun açıklamalarına göre de, mevcut olumsuz koşulların sürmesi durumunda bu beş havalimanına yenilerinin katılması kaçınılmaz görülüyor. Avrupa Komisyonu, Paris CDG, Varşova, Atina, Viyana ve Barsenola gibi kilit konumdaki 19 havalimanının 2030 yılı itibariyle hizmet veremez noktaya geleceğine vurgu yaparken sözkonusu tıkanıklığın Avrupa genelinde yolcu ve kargo uçuşlarının yüzde 50’sini gecikmeye uğratacağının altını çiziyor.
4 uçuşun 3’ü ‘Yerde’ gecikiyor
Avrupa Komisyonu’nun açıklamalarında Avrupa havalimanlarının kendi başarısının kurbanı olduğuna vurgu yapılırken hava trafiğindeki hızlı büyümenin Avrupa’nın büyük havalimanlarını kapasite sorunu ile karşı karşıya bıraktığının altı çiziliyor. Uçuşlardaki gecikmelerin yüzde 70’inin uçak havadayken değil, yerdeyken oluştuğuna dikkat çekilen açıklamalarda, yapılan düzenlemelerde hava trafiğinin rahatlatılmasının hedeflendiği söyleniyor. Söz konusu paketle birlikte yer hizmetlerini güçlendirebilmek amacıyla Avrupa’daki tüm büyük havalimanlarında en az 3 yer hizmeti sağlayıcısı olması ve iş gücü kalitesinin de artırılması gerektiği belirtiliyor. Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Siim Kalas, kabul edilen paket ile ilgili yaptığı açıklamada havacılık sektörünün Avrupa için önemine değindi. Avrupa’nın dünya havacılık sektörünün üçte birini oluşturduğuna dikkat çeken Kalas, havacılık sektörünün Avrupa’nın en rekabetçi sektörlerinden biri olduğuna vurgu yapıyor. “Havalimanı operatörleri ve havayolu şirketleri oldukça iyi iş yapıyorlar ancak bir elleri her zaman bağlı durumda. Havalimanlarındaki tıkanıklığı gidererek onlara yardımcı olmalıyız” diyen Kalas, yeni düzenlemelerle slot kapasitelerinin daha efektif hale getirileceğini açıklıyor. Sadece bu düzenleme ile birlikte 2025 yılı itibariyle 24 milyon daha fazla yolcunun taşınabileceğini belirten Siim Kalas, bu sayede Avrupa ekonomisine 5 trilyon euroluk katkı sağlanacağı ve 62 bin kişiye de yeni iş imkanı sağlanabileceğini söylüyor.