e
Banner


THY kargoda büyüme kararı aldı

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 14 şirketten oluşan ve 11 milyar dolar cirolu bir dev haline gelen THY'nin yeni planlarını anlattı.

 




turkish_cargo1.jpg

Türk Hava Yolları (THY) Mısır'da Kahire, İskenderiye ve Şarm El Şeyh'den sonra dördüncü uçuş noktası olarak Hurgada uçuşlarını başlattı. Böylece bu yıl ki 23. yeni hattı açmış oldu. Yıl sonuna kadar 30 yeni hat olacak. Buenos Aires, Maldivler, Kamerun; Nijerya, Klimanjaro... Daha birçok hat sırada. THY, bu yeni hat açılışlarıyla Air France'ın elindeki, 'en çok ülkeye uçan havayolu şirketi' unvanını da aldı. Şu anda THY 90 ülkeye uçuyor, ikinci Air France ise 88 ülkeye... Bu yıl ikinci kez "Avrupa'nın en iyi havayolu" seçilen THY'nin Hurgada hattı açılışında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, basına önemli açıklamalarda bulundu; THY, kargo işine önemli yatırım yapacak. Ciroda kargonun payını yüzde 20 düzeyine taşımak istiyor. Şirketin en önemli gündemlerinden biri bu. Hamdi Topçu, bu konuda şunları söyledi:

"Kargoda büyüyoruz. 6 uçağa çıkıyoruz. 330 - 200'lerden 4 tane, 2 tane de 310. Kargo işine geri dönüyoruz, denilebilir. 6 uçak sadece kargo taşıyacak. Uçak altı kargo zaten var. Yeni siparişler verdik, transit kargoya talibiz. 2012'de kargoda ciromuzu 600 milyon dolar bekliyoruz, toplam cironun yüzde 9'u. Ama bunu yüzde 20'ye çıkarmak istiyoruz. THY'yi, kargo merkezi yapmak istiyoruz."

 

Şirket satın alma

THY'nin 197 uçağı halen uçuyor. Aralık itibariyle havada 202 uçağı olacak. 2013 - 2015 arası siparişler gelmeye devam edecek. Geniş gövdeli 15 uçak için Airbus'la anlaşma yaptı. Kendi sektörünün diğer alanlarına yatırımlarla 14 şirketlik bir yapıya ulaştı. Ancak büyümek için satın almalar da gündemde. Bir havayolu şirketi satın

alma veya ortaklık yapma konusu, başka coğrafyalarla gündeminde kalmaya devam ediyor. THY, Polonya'nın ulusal havayolu şirketi LOT'a talip olmuş, sonradan vazgeçtiğini açıklamıştı. Hamdi Topçu, "Polonya'da AB mevzuatını aşamadık. Havayolu ortaklıklarında sıkı kurallar var. Efektif kontrole izin vermiyor. Hissenizin oranı önemli değil, yüzde 1'de olsa kontrol ediyorsanız, buna sıcak bakmıyor. Bu konuda artık Avrupa'ya bakmıyoruz" dedi.

Fakat, bu kararı açıklayan borsa açıklamasında, "THY, orta-uzun vadeli büyüme stratejisi çerçevesinde oluşabilecek yatırım fırsatlarını yakından takip etmeye devam edecektir" denildiği için başka coğrafyalara bakıp bakmadıklarını sorduk. Topçu baktıklarını söylemekle birlikte, bölge ve şirket adı açıklamaktan kaçındı. Bosna Hava Yolu'na ortak olmalarına ve ayrılmalarına ilişkin de Topçu, "Yüzde 49'una ortak olmuştuk. Şirket bir süre başsız kaldı. Bir türlü mekanizmayı çalıştıramadık. 3 sene götürdük. Onlar da bu işin kendi taraflarından kaynaklandığını kabul ettiler. Neticesinde ayrıldık" dedi.

 

Messi ile Bryant aynı filmde

THY, son olarak İstiklal Marşı okunan reklam filmi ile gündemde. Hamdi Topçu, "Reklam bütçemiz son 2 senedir 100 milyon dolar. Geçen yıl tamamını kullandık, bu sene biraz daha azını kullanmayı hedefliyoruz. Futbolun en önemli yüzü Messi ile basketbolun en önemli yüzü olan Kobe Bryant'ı aynı reklam filminde oynattık.

Bu film inşallah yıl sonunda dünya televizyonlarında gösterime girecek" diye konuştu.

İstiklal Marşı müziğinin yer aldığı reklam filminin sadece Türkiye'de gösterildiğini kaydeden Topçu, bu filme dava açılması konusunda şöyle dedi:

"Biz 52 uçakla 2003'te bu şirkette görev aldık. Şirketi 200 uçağa yaklaştırdık.

1.5 milyar dolar civarında bir ciro ile aldık, 11 milyar dolar ciroya getirdik. Destinasyonda hiç sıralamada yokken 5'inci sıraya, ülke sayısı bakımından birinci sıraya çıkardık. 10 yıl üst üste kar ettik. Yarışmaya giden herhangi bir sporcu birinci olduğunda İstiklal Marşı'nı çaldırtıyor. Biz de bir dünya birinciliği aldık, bayrağı göndere çektik. Dedik ki artık bu İstiklal Marşı'nı çalmayı hakkettik. Böyle bir reklamdan rahatsız olan varsın olsun."

 

Askeri alan alındı, Teneke Mahallesi kalkıyor

AHL'de uçakların zamanında kalkması konusunda önemli çalışmalar yaptığını ancak temel sorunun park yeri sıkıntısı olduğunu anlatan Topçu, "Bu konuda bazı çözümler geliştiriliyor. Bitişikteki askeri alanın bir kısmı park alanı olarak düzenlenecek. Bu kısım DHMİ'ye devredildi. Ayrıca DHMİ, Teneke Mahallesi denilen yeri kaldırarak park alanı olarak düzenleyecek. Böylece biraz daha normalleşme sağlanacak" diye konuştu.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat