e


İstanbul’un kuzeyine havalimanı piyangosu

İstanbul’un 3. havalimanının Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ve Akpınar’da yapılmasının kesinleşmesiyle bölgedeki arsa fiyatları uçuşa geçti. Fiyatlar bazı yerlerde 5 kat artış gösterdi.





havaalani_yeri.jpg

İstanbul'un 3. havalimanına ev sahipliği yapacak olan Yeniköy ve Akpınar köylerinin sakinleri, artan emlak değerlerinden oldukça memnun. Arazilerinin birkaç yıl önceki değerini 5'e katladığını belirten köylüler, çok sayıda kişinin arazi almak için köylere geldiğini anlatıyor. Bölgedeki madenciler ise işlerini kaybetme korkusu yaşıyor.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, önceki gün yeri uzun zamandır tartışma konusu olan İstanbul'da yapılacak 3. havalimanının yerini açıkladı. Bakan Yıldırım, yeni havalimanının Karadeniz kıyısındaki Yeniköy ile Akpınar köyleri arasında yer alan eski kömür ocaklarının bulunduğu mevkide inşa edileceğini söyledi. Açıklanan güzergah Yeniköy ile Akpınar köylerinde yaşayanların yüzlerini güldürdü. Köylüler havalimanı projesiyle sahip oldukları arazilerin değerinin arttığını belirtirken, bölgede ciddi bir hareketliliğin de yaşandığını kaydetti. Proje, köylerde maden işletenleri ise kaygılandırdı. Rezervlerinin henüz tükenmediğini ve işlerinden olma endişesi taşıdıklarını anlatan madenciler, kum ocaklarının kapatılması halinde inşaat sektörünün de etkileneceğini söyledi.

 

70 bindi 350 bin oldu

Projenin açıklanmasıyla Yeniköy ile Akpınar köyleri arasındaki arazi fiyatları da ciddi artış kaydetti. Akpınar Köyü Muhtarı Ali Genç, "Köyümüzün etrafındaki arazilerin dönümü eskiden 60-70 bin lira iken şimdilerde 350 bin liraya ulaştı. Proje toprak fiyatlarını çok etkiledi. Ama şu an çok fazla satış olmuyor. Köylüler de bekleme halinde" dedi.

Havalimanı projesinin vatandaşları mağdur etmemesi gerektiğini belirten Genç, "Köylerde yaşayan vatandaşın doğal dengesini bozacak, hayvancılığı azaltacak ve madencilerin ekmeğiyle oynayacak bir projeye karşıyız. 30 bine yakın kişi madenlerde istihdam ediliyor. Maden ocakları kaldırılırsa bu insanlar ne yapacak?" diye konuştu.

 

Hareketlilik yok

Havalimanı projesinin çehresini değiştireceği köylerden diğeri de Yeniköy. Muhtar Güven Aydoğan, henüz proje kapsamında istimlak edilecek alanların belli olmadığına dikkat çekerek, "Şu an benim bildiğim kadarıyla köyümüzde ciddi bir arazi hareketliliği yok. Belki duyum alamadığımız satışlar vardır. Onu bilemem. Vatandaş menfaatine olacak şekilde ne yapacağını düşünüyor" dedi. Yeniköy sakinlerinden Osman Erkol da arazisini henüz satmayı düşünmediğini belirterek proje açıklandıktan sonra ucuza arazi kapatmaya gelenlerden yakındı.

 

‘Bölgedeki arsaları ucuza kapattılar’

Bölgede 17 yıldır emlakçılık yapan Seyfettin Öztürk de şunları söyledi:

"Bölgeye havalimanı yapılacağına ilişkin açıklama yapılmadan önce de birçok kişi köylere gelmeye başladı. Arazi satın almak istediler. Bazıları tek tapu halinde 100-150 dönümlük araziler satın aldı. Bir anlamda ucuza kapattılar. Proje açıklanınca fiyatlar 4'e, 5'e katlandı. Geçen yıl dönümü 50 bin lira olan arazi bugün 250 bin lirayı buldu. Şimdi mülk sahipleri satmaya pek yanaşmıyor. İmar izni de çıkarsa proje çok kişiyi zengin eder."

 

‘Madenciler işsiz kalabilir’

Projenin hayata geçeceği alanda 9 tane maden işletmesi olduğunu belirten maden mühendisi Hakan Sevilmiş de proje hakkındaki endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Yeniköy-Akpınar köyleri arasındaki alanda 30 yıllık ihtiyaca cevap verecek kömür ve kum rezervi var. Bakanımızın söylediği gibi bu alan tamamıyla eski kömür ocaklarının olduğu bir yer değil. Bölgenin en az yüzde 40'ı henüz işlenmemiş durumda. Buradaki kum ocakları İstanbul'a çok yakın. O nedenle fiyatlar inşaat sektörü için çok uygun. Ocaklar kapatılırsa inşaat maliyeti artar. Havalimanı birçok insana istihdam sağlar belki ama ocaklarda çalışan madencilerin de işleri tehlikeye girer."

 

(milliyet)




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat