'Bölgesel lojistik master planları kaynak israfı'
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, Türkiye'nin makro lojistik master planı hazırlanmadan, bölgelerin yaptıkları lojistik master çalışmalarının kaynak israfı olduğunu söyledi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen'e göre, Türkiye'nin lojistik üs olma yolunda acilen lojistik master planını hayata geçirmesi gerekiyor. Gerekli altyapı yatırımların yapılması halinde sektörün 2023 cirosunun 250 milyar dolara ulaşacağını düşünen Aymen, TİM Lojistik Konseyi'nin de çalışmalarını bu çerçevede yürüttüğünü söyledi.
Aynı zamanda Akdeniz İhracatçılar Birlikleri Başkanlığı'nı yapan Sabay Lojistik Genel Müdürü M. Bülent Aymen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Lojistik Konseyi'nde etkin olarak rol alıyor. TİM Lojistik Konseyi'nin Bakan Zafer Çağlayan'ın talimatı ile şekillendirildiğini ve kararname ile kurulduğunu söyleyen Aymen, Konsey'in ilk önce Lojistik Strateji Planı daha sonra da Lojistik Master Planı ortaya koyacağını söyledi.
Lojistik sektörüyle ilgili sivil toplum örgütlerinin ve devlet kurumlarının temsilcilerinden oluşan TİM Lojistik Konseyi'nin lojistik ve dış ticaretin tüm paydaşlarını bir çatı altında topladığını söyleyen Aymen, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için lojistik master plan çalışmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Bir yıllık çalışmalarını anlatan Aymen, "Lojistik Master Planı'nın hazırlanmasında bize yol gösterecek 'Lojistik Stratejik Belgesi'ni hazırlayıp ilgili bakanlıklara sunduk. Master Planı'na başlamak için Ekonomi ve Ulaştırma Bakanlığı'nın onayını bekliyoruz. Onay çıkınca Master planına başlayacağız. Plana başlayınca doğabilecek bir takım kavram ve yetki karmaşalarının giderilmesi için, lojistik ile ilgili kamu kurumlarından müsteşar seviyesinde bir katılımın olacağı üst kurul oluşturulması için bir de öneri götürdük" açıklamasını yaptı.
Lojistik kanunu, 'master'dan sonra
TİM Lojistik Konseyi olarak sadece dış ticareti kapsayacak bir master planı yapmadıklarını söyleyen Aymen, "Konsey olarak buna da karşıyız zaten. Biz, Türkiye'nin makro anlamda lojistik ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve altyapısını hazırlayabilecek bir master planı hazırlamak istiyoruz. TİM burada ev sahibi sadece. Bu konseyde tüm paydaşlar etkin bir şekilde yer alıyor" dedi.
Master Planın ardından Lojistik Kanunu'nun çıkartılması için de TİM Lojistik Konseyi'nin çalışma yapacağını söyleyen Aymen, "Kanun ile ilgili çalışmalara master plan çıktıktan sonra başlayacağız. Lojistik Master Plan ve Kanun bir hükümet programı olmalı. Burada Konsey altyapıyı hazırlayıp sunuyor. Hükümet programı olarak kabul edildikten sonra devletin yapacağı yatırımlar var. Özel sektör de organize sanayi bölgesi mantığı içinde lojistik köyleri devreye sokabilir" diye konuştu. Türkiye'de lojistik altyapısını hazırlayacak hiçbir kanunun mevcut olmadığını dile getiren Aymen, lojistik kanununun lojistik köyleri de kapsayacak şekilde oluşturulması gerektiğini belirterek "Bakanlık, demiryolu aktarma merkezleriyle ilgili bir master çalışması yaptı. Fakat buraların lojistik köy olarak nitelendirilmesi mümkün değil" yorumunu yaptı.
Bölgesel planlar atıl kalacak
Bazı bölgelerde valilikler tarafından lojistik master planları yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini söyleyen Bülent Aymen, yapılan bölgesel master planlarının kaynak israfı olduğunu belirterek şunları söyledi: "Herkesin kendi ihtiyaçlarına göre bir master planı yapma hakkı var. Makro bir lojistik master planı geciktikçe bunlar yapılmaya devam edecek. Fakat konseyimizin görüşü; Türkiye'nin lojistik master planı yapılmadığı sürece, bölgelerin kendi ihtiyaçları doğrultusunda yaptıkları master plan çalışmaları kaynak israfı olduğu yönünde. Çünkü bunlar tüm Türkiye'nin yük trafiğine uzak bir plan çalışmasıdır. Sadece o bölgenin ihtiyacına cevap verebilir. İleride makro bir master plan yapıldığında bu çalışmalar atıl kalacaktır."
300 milyar dolarlık pazar potansiyeli var
Türkiye'nin lojistik avantajının çok fazla olduğunu ve büyüyen bir sektör olduğunun altını çizen Bülent Aymen, "Türkiye Ortadoğu, Orta Asya ve Avrupa'ya çok yakın ve bu bölgeler arasındaki geçişte önemli bir coğrafi konumda bulunuyor. Böyle bir doğal yapıya sahipken gerekli altyapıyı oluşturabilirseniz böyle bir potansiyelin oluşması mümkün. Lojistik sektörünün 2023 ve sonrasında 250-300 milyar dolarlık bir iş hacmi potansiyeli var" yorumunu yaptı.
Lojistik Master Planı ne sağlayacak?
- Lojistik sektörüne yönelik yapılacak yatırımlar planlı olacak.
- Yatırımlara bir bütünlük ve standart gelecek.
- Hangi bölgenin ne tür lojistik avantajlara sahip olduğu ve uzun vadede getireceği yararlar netleşecek.
- Lojistik ile ilgili tüm sayısal veriler muallak olmaktan çıkacak.
- Çevresel duyarlılık öne çıkacak.
Lojistik Konseyi'ni oluşturan Kurumlar:
- Türkiye İhracatçılar Meclisi
- Ekonomi Bakanlığı
- Ulaştırma Bakanlığı
- Gümrük Müsteşarlığı
- Uluslararası Nakliyeciler Derneği
- Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği
- Demiryolu Taşımacıları Derneği
- Gümrük Müşavirleri Derneği
- Deniz Ticaret Odası
Sabay İskenderun'da depo kuracak
Aynı zamanda Sabay Lojistik'in Genel Müdürü olan M. Bülent Aymen, dört farklı şirketi bünyesinde bulunduran bir grup şirketi olduklarını belirterek şirket hakkında şu bilgileri verdi: "40 yıl önce İskenderun'da dış ticaret şirketiyle başladık. Lojistiğin her modunda forwarder olarak faaliyet gösteriyoruz. İskenderun'da bir depo inşaatına başlayacağız. Ağırlıklı olarak konteyner ve hava kargo yapıyoruz. Proje yüklerinde ise karayolu kullanabiliyoruz. İskenderun menşeli bir şirket olduğumuz için bölgede oldukça aktifiz. Bölgede demir çelik sektöründe ciddi iş ortaklarımız var. Gemi kiralama ve acentelik faaliyetlerimiz devam ediyor."