e


Halkalı Gümrüğü lojistik merkez olmalı

Gümrük ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ömür Gebeş, İpekyolu sayesinde güzergah üzerindeki bütün ülkelerin ve Türkiye’nin daha fazla refah kazanacağını bildirdi.





gumruk.jpg

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Genel Müdürü Ömür Gebeş, İstanbul’da düzenlenen “5. İpekyolu Forumu” ve Gümrük ve Turizm İşletmeleri’nin faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Gebeş, Tarihi İpekyolu’nun ihtişamlı günlerine geri döneceğini umut ettiğini belirterek, doğuda bulunan üretim merkezlerinden batıya ürünler ve malların çoğunlukla deniz yoluyla geldiğine dikkati çekti.

Şu anda limanların kapasitelerini aştığını ifade eden Gebeş, limanlardan gelen ürünlerin 1 ay içerisinde ilgili ülkeye varabildiğini, İpekyolu’nun efektif kullanılmasıyla 14 günlük bir sürede ulaşabildiğini bildirdi.

Bu sürenin daha kısalabileceğine dikkati çeken Gebeş, buradaki en önemli konuların, yollar, sınır kapıları, lojistik merkezler ve ülkeler arasındaki bürokratik engeller olduğunu kaydetti.

Gebeş, bu sıkıntıların aşılması durumunda tarihi İpekyolu’nun çok daha efektif ve aktif kullanılabileceğini, bunun sonucunda da navlun ve nakliye bedellerinin azalacağını ve malların akışının hızlanacağını ifade etti.

Ömür Gebeş, İpekyolu sayesinde güzergah üzerindeki bütün ülkelerin ve Türkiye’nin daha fazla refah kazanacağını belirtti.

 

”Suriye çok önemli bir geçiş noktası”

Suriye’deki olayların ticaret üzerindeki etkilerine de değinen Gebeş şunları kaydetti:

“Bu çok şanssız bir süreç maalesef. Ama tabi ticaretin de durmaması lazım. Suriye çok önemli bir geçiş noktası. Alternatif olarak Mersin üzerinden Ro-Ro seferleri veya Irak üzerinden Habur Sınır Kapımızı kullanarak belli alternatif rotalar oluşturuldu. Şu anda tüccarlarımız bu alternatif yolları kullanarak bu durumu lehlerine çevirmeye çalışıyorlar. Ama ben de umut ediyorum ki, kısa zamanda Suriye’deki iç karışıklık sona erer ve bir an önce Suriye yine eskisi gibi o değerli rota olaraktan kullanılır.”

 

Sınır kapılarının modernizasyonu

TOBB, 137 oda ve borsanın ortaklığıyla kurulmuş bir şirket olarak Türkiye’nin sınır kapılarını modernize ettiklerini anlatan Gebeş, bunun Türkiye için çok önemli bir proje olduğunu ancak sadece Türkiye’nin sınır kapılarını modernize etmenin yeterli olmadığını, projenin bir bacağının eksik kaldığını bildirdi.

Gebeş, bu projeyi İpekyolu güzergahında bulunan ülkelerle ve özellikle komşu ülkelerle düzenledikleri toplantılarda paylaştıklarını ve tanıttıklarını ifade etti.

Ömür Gebeş, Gürcistan ve Azerbaycan’ın bu konuya çok önem verdiklerini belirtti.

Uluslararası Taşımacılar Birliği’nin yaptığı bir çalışmaya göre İpekyolu’nda 3 koridor olduğunu anlatan Gebeş, en faal olanın Kazakistan ve Rusya üzerinden Avrupa’ya giden kuzey koridoru olduğunu belirtti.

Gebeş, güney koridorunun ise Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran üzerinden Türkiye’ye geldiğini, bir de orta koridor olduğunu söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun birçok uluslararası platformda İpekyolu’nu daha efektif hale ve verimli hale getirilmesi, bürokratik engellerin aşalım ve fiziksel altyapıların düzeltilmesi konusunda çağrıda bulunduğunu hatırlatan Gebeş, “Bu yolu kısaltacaktır. Yolun kısalması, yani bu 14 günlük sürenin, 6-7 güne inmesi, hem burada nakliyecinin önüne çok büyük bir avantaj sağlayacak, dolayısıyla onunla iş yapan kişilerin ve tabi ki bu ülkelerin de refah seviyesini etkileyecek” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 40′ını sınır kapılarından yaptığını vurgulayan Gebeş, sınır kapılarının modernize edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Gebeş, Nusaybin Sınır Kapısı’nı inşa ettiklerini, karşı tarafını da modernize etmek üzere Suriye’yle bir anlaşma imzaladıklarını ancak Suriye’deki iç karışıklık sebebiyle şu anda askıda beklediğini ifade etti.

İnşa ettikleri 7 sınır kapısı olduğunu bunlardan 6 tanesini işlettiklerini anlatan Gebeş, buraların toplam tır trafiğinin yüzde 80′ine hitap ettiğini kaydetti.

 

”Modernize edilen sınır kapılarında kuyruklar yüzde 50 azaldı”

Modernize edilen bu sınır kapılarında kuyruklarda yüzde 50 oranında azalma olduğunu, özel sektörün yıllık 410 milyon lira gibi navlun ve nakliyeden kaynaklanan tasarruf sağladığını bildirdi.

Habur’un da çok önemli bir sınır kapısı olduğunu ve 2006 yılında modernize edildiğini anımsatan Ömür Gebeş şunları kaydetti:

“Irak’ta müthiş bir gelişim var. 2008 yılından bugüne kadar Habur’dan geçiş sayısı ikiye katlandı. Ondan dolayı yeni bir sınır kapısı üzerinde çalışılıyor. Sınır kapısını açmak yetmiyor. Bunun yol bağlantıları var, genel lojistik merkezler var, gümrükleme noktaları var, yani birbirine bağlı çok paralel boyutlar. İnşallah kısa zamanda bunlar da yapılacak ve Habur daha da rahatlatılacak.”

Lojistik merkezlerine de değinen Ömür Gebeş, lojistik merkezlerin Avrupa’da çok ileri noktada olduğunu, Türkiye’de de bu noktada çalışmalar yapıldığını belirterek, İlk etapta Halkalı gümrüğünün bir lojistik merkez olarak değerlendirilebileceğine dikkati çekti.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat