e
Banner


Sanayi ve lojistikte yeni yatırımlarla ALİAĞA kabuğunu kıracak

Sanayisi ve ekonomisi ile verimli bir yılı geride bırakan Aliağa, lojistikte de stratejik önemini daha fazla günyüzüne çıkarmaya hazırlanıyor. Son dönemde devletin bölgede yapacağı lojistik yatırımların hız kazanmasının Aliağa’yı daha da önemli kılacağını söyleyen ALTO Başkanı Adnan Saka, kentin doğal avantajlarının fırsata çevrilmesi için detaylı bir lojistik planlamaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.




adnan sakaSanayi yatırımları ile büyüyen Aliağa, her geçen gün güçlendirdiği lojistik altyapısı ile de öne çıkmaya devam ediyor. Demir çelik sektörü yatırımları, gemi söküm bölgesinin yükselişi, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi(ALOSBİ)’nin yeni teşvik paketi paralelinde özel sektör ve devlet yatırımları ile oldukça hareketli bir yılı geride bırakan ilçe, stratejik önemini giderek pekiştiriyor. Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Başkanı Adnan Saka, “Ülkenin batısında yer alan Aliağa ağır sanayi ürünleri üretimi, limanları, ihracat oranları ile hızla büyümekte ve uluslararası etkinliği olan bir ilçe yapısına kavuşmak için projeler, çalışmalar yürütmekte, birçok uluslararası yatırım almakta” diyor.
Adnan Saka, son dönemde devletin bölgede yapacağı lojistik yatırımların hız kazanmasının ise Aliağa’yı daha da önemli kılacağını düşünüyor. Aliağa’nın güneyinde ve kuzeyinde meydana gelen gelişmelerin de düşüncelerini kuvvetlendirir nitelikte olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Hemen güneyimizde Kemalpaşa’da bir lojistik merkez yapılıyor, hemen kuzeyimiz de ise Çandarlı’ya ülkenin uluslararası limanlarla rekabet edebileceği düzeyde modern, dünyanın en büyük 10 konteyner limanı arasında yer alacak ve Doğu Akdeniz'in aktarma merkezi olacak bir aktarma limanı yapılıyor. Merkezde de ulaşım ve yatırım odaklı gelişmeler oldukça önemli düzeyde görünüyor. Çiğli - Aliağa - Çandarlı çevreyolu projesi sanayi ağırlıklı ulaşımı büyük ölçüde düzenleyecek ve hem zaman hem de mali avantajlar sağlayacaktır. Bölge açısından oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz bir diğer yatırım da, bölgede demiryolu yapılması planlanıyor. Kemalpaşa’da kurulacak lojistik merkezdeki yükün Aliağa limanlarına, Aliağa’ya ve Kuzey Ege Çandarlı limanına taşınmasını sağlayacak demiryolu projesi de stratejik öneme sahip bir yatırım olarak karşımızda duruyor.” Saka, gerek çevreyolu gerekse de demiryolu projelerinin bölge lojistiğinin ulaşım ayağını rahatlatacağını, yeni yatırımların gelmesini sağlayacağını ifade ediyor.
 
LİMANLAR İHRACAT KAPISI OLDU
Saka’nın verdiği bilgilere göre limanları ile de ön plana çıkmayı başarmış olan Aliağa’da yeni liman yatırımları da devam ediyor. “Mevcut limanlar kapasitelerini geliştirirken, Petkim başta olmak üzere firmaların liman projeleri bulunuyor” diyen Saka, Aliağa liman istatistiklerinin de düşüncelerini desteklediğinin altını çiziyor.
Buna göre Aliağa limanlarından 2010 yılında 34 milyon ton elleçleme yapılırken, 2011 yılında 39 milyon ton elleçleme yapıldı. Yine bir diğer önemli istatistik de Aliağa limanlarından yapılan ihracat rakamlarına yansıdı. 2010 yılında Aliağa limanlarından yapılan ihracat tutarı 7 milyar dolar iken, 2011 yılında 10 milyar dolar oldu. 2012 yılı istatistikleri de hem elleçleme hem de ihracat tutarları ile 2011 yılını geride bırakmış durumda olmakla birlikte son miktarlar henüz istatistiklere yansımadı.

EKSİKSİZ ALTYAPI İÇİN DETAYLI PLANLAMA ŞART
Tüm gelişmeler paralelinde doğal yapısı gereği bütünüyle lojistik bölge olan ve yoğun hareketliliğin yaşandığı Aliağa’nın lojistik anlamda daha detaylı olarak planlanması gerektiğine dikkat çeken Adnan Saka, “Çünkü lojistik altyapının Aliağa’da tam olması, eksiksiz olması, Manisa’yı, Kemalpaşa Lojistik Merkezi’ni veya güneyden gelen yüklerin kontrolünü olumlu yönde etkileyecektir. Mükemmel bir planlamaya sahip Kemalpaşa Lojistik Merkezi’nden hizmet alan uluslararası öneme sahip bir firmanın varlığını düşünelim. Bu firma güven içinde Kemalpaşa Lojistik Merkezi’ndeki bir firmadan hizmet alıp ürünün ihracatını yaparken Aliağa limanlarını kullanmayı tercih edecektir. Çünkü şartların en uygun olduğu bölge hem maddi hem de zaman anlamında Aliağa limanları olacaktır. Ancak lojistik altyapı eksikliği olan, liman yollarında sorun yaşayan bir Aliağa’ya bu firmanın yükü geldiğinde ve gecikme yaşadığında bu firmanın Kemalpaşa’daki lojistik merkezi kullanmaması için bir neden doğacaktır” şeklinde konuşuyor.
Aliağa’nın değil Türkiye’nin kalkınmasını istediklerini vurgulayan Saka, Kemalpaşa’da yapılan lojistik merkezin etkin hizmet vermesiyle bölgenin yabancı firma ve yatırımcılar tarafından tercih edilirliğinin artacağını belirtiyor. Saka, “Bu yüzden gelişmelerin ışığında, tüm bu hareketliliğin yaşandığı ortamda merkezde yer alan Aliağa’nın da lojistik olarak planlanması gerektiğine, devletin bu konuda Aliağa’yı da önemle incelemesi ve değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz” diyor.

LOJİSTİK HAREKETLİLİĞİN MERKEZİ OLACAK
Aliağa çevre illerin yük trafiğinde de etkin rol oynuyor. Manisa’dan gelen yük, güneyden, Denizli’den gelen yük Aliağa’ya taşınıyor ve Aliağa limanlarından ihracatı gerçekleşiyor. Kemalpaşa’da yapılacak olan lojistik merkezde ülkenin dört bir yanından gelerek toplanacak olan yükün de ihracatı Aliağa limanlarından ve Çandarlı’da yapılan konteyner limanından yapılacak. Ulaşım odaklı lojistik yatırımların, bu yüklerin Aliağa’ya kolay taşınmasını sağlayacağını söyleyen ALTO Başkanı Adnan Saka, “B gelişmeler paralelinde Aliağa’nın alacağı yatırımlarla mevcut sanayi gücü de düşünülürse Aliağa stratejik anlamda ülkenin en önemli lojistik hareketliliğin olduğu bölge durumuna gelecektir” diye konuşuyor.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat