e


TAYSAD’dan otomotiv devlerine çağrı
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), otomotiv pazarında büyük hacimlere ulaşan küresel markalar ile tedarik sanayi firmalarını Türkiye’de üretime davet etti.




ototmotivİhracatta 2023 yılında 500 milyar dolara kilitlenen Türk ekonomisinin lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi adına, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği de yabancı yatırım için iş ortaklarına çağrıda bulundu. Küresel markalara seslenen TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Türkiye pazarında yatırım yaparak daha fazla kazanın” çağrısında bulundu. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, yaptığı açıklamada birçok markanın Türkiye’deki üreticilerden daha çok satış hacimleri yakaladığının altını çizerek şunları söyledi:
“Türkiye’de yerleşik üreticilerden daha fazla otomobil satan Avrupalı şirketleri yıllardan beri izliyoruz. Bu kadar yüksek adette araç satıyorsanız, demek ki burası sizler için ciddi bir pazar. O zaman bu memleketten kazandıklarınızın bir miktarını da bu ülkeye yatırmalısınız. Bu yatırımla hem maliyetleriniz azalacak, hem de pazarınızı daha da geliştirme şansı bulacaksınız. Türkiye’de yatırım yaparak daha da fazla kazanmanız mümkün. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ın da bu yöndeki çağrısını gönülden destekliyoruz.”
TAYSAD Başkanı Dudaroğlu açıklamasında, AB Komisyonu’nun verilerine göre bölgede satılan araçların yüzde 85’inin yine Avrupa’da üretildiğine; bu oranın Türkiye’de ise yüzde 40’ın altında kaldığına dikkat çekti.
Üretim hafif ticari araca yönelmeli
Türk otomotiv endüstrisinin özellikle hafif ticari araçta üst seviyeyi yakaladığını, burada üretilen araçların her dönem yılın aracıseçildiğini hatırlatan Dudaroğlu, Avrupalı küresel markaların bu segmentte üretime girmesinin doğru bir yatırım olabileceğini kaydetti.
Kore’den, Japonya’dan üreticilerin Türkiye’de ciddi yatırımlar yaptığını, bunların tedarik sanayilerinin de üretimini burada tercih ettiklerini hatırlatan Dudaroğlu, “Avrupalı ana sanayinin yanı sıra tedarik sanayinin yatırımlarını da bekliyoruz” dedi.
Kamuoyu da yatırım bekliyor
Kalifiye çalışandan, nitelikli ve kaliteli üretime, Ar-Ge merkezlerinden zamanında teslimata kadar birçok alanda rakip ülkelerden avantajlı bir durumda olduklarını kaydeden Dudaroğlu, “Ülkemizde büyük hacimli satış yapan markalar yine bizim tedarik sanayimizden parça alıyor. Bu markalarla offset mekanizması çalıştırılarak tedarik imkanları da artırılmalı. Türk kamuoyu da küresel markalardan yatırım bekliyor. Çağrımız, yalnızca yabancı küresel markalara değil, aynı zamanda onlarla ülkemizde ortak olarak araç pazarlayan büyük şirketlerimizedir.”

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat