THY, Atatürk Havalimanı ve Çelebi’ye Kanada’dan ödül!
Havacılık endüstrisinin en prestijlileri arasında yer alan ATN News ödüllerinde Türkiye 3 dalda ödül aldı! Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları tarafından iç ve dış hat terminalleri işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı, gösterdiği gelişimle yılın havalimanı seçildi. Havacılık endüstrisinin önde gelen isimlerinden oluşan jüri tarafından belirlenen ödüller, Kanada, Montreal’de düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Yılın havalimanı ödülünü Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal ve TAV Havalimanları adına Strateji Direktörü Waleed Youssef aldı. THY “Yılın Havayolu Firması”, Çelebi de “Yılın Yer Hizmetleri Firması” ödüllerini aldı.
Türk havacılık sektörünün uluslararası platformdaki bu büyük başarısı hakkında konuşan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal şunları aktardı: “İstikrarlı bir şekilde büyümeye devam eden Türk Havacılığının kalbi İstanbul’da atıyor. 2012 yılında Atatürk Havalimanına toplam 364 bin 322 uçak iniş-kalkış yaptı, günlük ortalama 1.000 uçağa hizmet sunuldu, 114 ticari havayolu taşıyıcısı ile Dünya’nın 284 havalimanına sefer düzenlendi. Sabiha Gökçen'deki 15 milyon yolcu trafiği de eklendiğinde İstanbul'daki toplam yolcu trafiği 60 milyonu buluyor. Bu da Türkiye’nin toplam 131 milyon 29 bin 516 olan hava trafiğinin yarısına yakınının yükünü İstanbul’un taşıdığını gösteriyor. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin, 2012 yılı önemli dünya havalimanları yolcu verilerine göre yolcu artış oranı sıralamasında %21 büyüme ile Atatürk Havalimanı, Avrupa'da ve Dünya'da birinciliğe yükseldi. Avrupa hava trafiğinin merkezi İstanbul’a kaydı, Atatürk Havalimanı 2012 yılında 6 milyon transfer yolcunun geçiş merkezi oldu. Şu an Avrupa’da 6. konumda ve yükseliş eğilimi devam ediyor. Dünya ve Türkiye hava trafiğinin önemli bir bölümünü sevk idare eden, milyonlarca yolcuya hizmet veren Atatürk Havalimanımız, sektör otoritelerinin gıptayla izlediği örnek bir yönetimsel başarı sergiliyor. Teknik donanım, trafik emniyeti ve düzeni, hava trafik yönetimindeki üstün becerisi ile küresel çapta takdir topluyor. Elbette bu başarılar, titiz bir mesainin sonucu. AHL’de hizmet alanımızla ilgili ciddi bir sorun yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Geceli gündüzlü çalışmalarımız meyvesini veriyor. Son bir yıldır, yoğunluk kaynaklı rötarların önüne geçmeyi başardık. Bunun için sürekli çalışmalar, düzenlemeler yapıyoruz. Gerekli her türlü ek önlemi alıyoruz. Pist ayarlamaları, uçuş güvenliğine zarar vermeyecek derecede seyrüsefer düzenlemeleri bu tür çalışmalardan bazıları. Ödüllerle taçlanan uluslararası başarılar, DHMİ’nin küresel bir marka haline gelişinin de kanıtı. Havayolunu halkın yolu yapma büyük hedefinde üzerimize düşen görevi hakkıyla yerine getirmenin gurur ve övüncü içindeyiz. Büyük işletme beceresi ile AHL’yi dünyanın en iyi havalimanı haline getiren TAV’ın yönetici ve çalışanları ile DHMİ’nin her kademedeki insan kaynaklarını yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de başarıyı şu sözlerle dile getirdi: “Havacılık endüstrisinin seçkin isimlerinden oluşan jüri tarafından belirlenen bu ödülü almaktan onur duyuyoruz. Bu ödülün İstanbul Atatürk Havalimanının her yıl ortalama yüzde 20 gibi olağanüstü bir hızla büyümekte olduğu bir dönemde alınmış olması ayrıca büyük bir başarıdır. Bu durum, TAV’ın artan ve gelişen yolcu operasyonlarını yüksek performans göstererek yürütmeyi ve üst düzey standartları korumayı başardığını gösteriyor. Oldukça genç bir şirket olmasına rağmen TAV’ın gösterdiği bu başarı bize mutluluk veriyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın vizyonu doğrultusunda, DHMİ’nin özelleştirmelerdeki başarısı ve İstanbul Atatürk havalimanında hava tarafındaki yatırımları ve hava trafik kontrolündeki yatırımları ile artan uçak trafiğinin yönetimine vermiş olduğu önem ve gösterdiği başarı; THY, TAV ve DHMİ’nin Atatürk havalimanındaki paylaşımcı çalışmasının sonucu ile birleşince Türkiye’den üç önemli oyuncu kendi sektörlerinde dünyanın en başarılıları arasına girmiştir. THY en iyi havayolu şirketi, Çelebi en iyi yer hizmetleri şirketi ve de DHMİ ve TAV’ın işlettiği Atatürk havalimanı da dünyanın en başarılı havalimanı seçilmiştir” dedi.
2012 yılında yolcu sayısı yüzde 20 artışla 45 milyona ulaşan İstanbul Atatürk Havalimanı, dünyanın en büyük 20 havalimanı arasında yer alıyor. Her gün ortalama 1000 uçağın iniş ve kalkış yaptığı havalimanı, Avrupa’yla Ortadoğu ve Asya-Pasifik arasındaki en önemli bağlantı merkezlerinden biri haline geldi. ACI verilerine göre, ekonomik durgunluk nedeniyle Avrupa ve Kuzey Amerika’daki havalimanları büyüyemez ya da kısıtlı büyürken, İstanbul Atatürk kendi kategorisinin açık ara en hızlı büyüyen havalimanı konumunda.
Gecede verilen ödüllerin tam listesi şu şekilde:
• Yılın Bölgesel Uçak İmalatçısı: Bombardier
• Yılın Uçak İmalatçısı: Airbus
• Yılın Motor İmalatçısı: Rolls-Royce
• Yılın Yer Hizmetleri Firması: Çelebi Holding
• Yılın IT Firması: SITA
• Yılın MRO (Bakım, Onarım, Revizyon) Şirketi: Lufthansa Technik
• Yılın Havayolları Birliği: Star Alliance
• Yılın 10 milyondan daha az yolculu havalimanı: Rajiv Gandhi Uluslararası Havalimanı
• Yılın 10-30 milyon yolculu havalimanı: Cenevre Havalimanı
• Yılın Havalimanı: İstanbul Atatürk Havalimanı
• Yılın Kargo Havayolları: FedEx
• Yılın Bölgesel Havayolu: SilkAir
• Yılın Düşük Maliyetli Havayolu: AirAsia
• Yılın Havayolu Firması: Türk Hava Yolları
• George Latrau Ömür Boyu Başarı Ödülü: Prof. Tae Oum, ATRS Başkanı.
• Yılın Kadını: Angela Gittens, ACI Genel Direktörü
• Yılın Lideri: Raymond Benjamin, ICAO Genel Sekreteri.