TeknoSA 12 milyon ürünü izlenebilir kıldı
03/02/2016 - 18:13:00
TeknoSA, Türkiye genelindeki 300’e yakın mağazasına 1 merkez ve 5 depodan oluşan lojistik yapılanmasıyla hizmet veriyor.
Yılda yaklaşık 12 milyon adedin üzerinde ürünü mağazalara gönderirken, 1 milyona yakın müşteriye de adrese teslim hizmeti sunduklarını belirten TeknoSA Lojistik Grup Müdürü Nezih Alten, bu büyülükte bir operasyonu, her adımda takip edilebilen bir tedarik zinciri süreciyle yönettiklerini söylüyor.
TeknoSA hakkında bilgi verir misiniz? Yılda kaç müşteriye ulaşıyorsunuz? TeknoSA’yı diğer teknoloji marketlerinden ayıran önemli özellikler nelerdir?
Türkiye teknoloji perakendeciliği sektörünün lider şirketi olarak, “Herkes için Teknoloji” felsefesiyle, 300’e yakın mağazamız, teknosa.com ve mobil aplikasyonlarımız ile teknolojiyi her kanalda erişilebilir kılıyoruz. Mağazalarımızda ve teknosa.com’da yılda 200 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Öte yandan, 5 milyona yakın Turuncu Kartlı müşterimiz ve sosyal medyada 2,5 milyondan fazla takipçimiz ile sürekli etkileşim içinde olmamızın, araştırmalarla sürekli tüketicilerin beklentilerini analiz etmemizin bize sağladığı çok ciddi bir birikim var. Müşterilerimizin teknoloji ihtiyaçlarını, tercihlerini ve eğilimlerini çok iyi biliyoruz. Bu yönde müşterilerimize nasıl farklı seçenekler sunabiliriz, değer üretebiliriz ona odaklanıyoruz. 15 yıldır bizi her zaman lider ve farklı kılan, tüketicilerimizle yarattığımız güçlü bağ ve güven unsurudur. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz atılımlar, müşterilerimiz tarafından desteklendi. Bizden her zaman daha fazlasını beklediler ve bekliyorlar. Biz de teknolojik ihtiyaçlarda tek adres olma hedefiyle yolumuza devam ediyoruz.
PAZAR ÇİFT HANELİ BÜYÜYOR
Tüketici teknolojisi ürünleri pazarının geleceğine ilişkin öngörüleriniz neler? Siz bu pazarda nasıl bir konumda yer alıyorsunuz?
Dijitalleşme, akıllı ürünlerin gelişimi, mobilite sektöre ciddi bir ivme kazandırıyor ve çok önemli fırsatlar da sunuyor. Bu bağlamda, Türkiye’de tüketici teknolojisi ürünleri pazarının potansiyelinin yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sektör, dünya ortalamasının üzerinde ve çift haneli büyümesini sürdürüyor. Yeni nesil perakendecilik, müşteri davranışlarını, isteklerini, alışveriş alışkanlıklarını anlayarak onlara kişiselleştirilmiş hizmet sunmayı gerektiriyor. Bu bağlamda, dijitalleşmeyi içselleştiremeyen markaların gelecekte bu sektörde ayakta kalması zor gözüküyor.
TeknoSA olarak, çoklu kanalı, büyümenin lokomotifi ve sektörün geleceği olarak görüyoruz. Kesintisiz hizmet ve deneyim için mağazalarımız, teknosa.com ve mobil aplikasyonlarımızla müşterilerin her noktada yanında olmaya odaklıyız. Sektörde fark yaratan ürün ve hizmetleri hayata geçiriyoruz. “Her Şey Dahil Teknoloji” anlayışıyla müşterilerimize tek noktada, ayrıcalıklı ve bütünsel bir hizmet sunmak amacıyla mobil iletişim hizmeti veriyoruz. Kendimize ait özel markalı akıllı ürünlerimiz var. TeknoSA Preo P1 model akıllı telefon ve Pwatch akıllı saat ile ileri teknolojiyi, erişilebilir fiyatlarla tüketicilere sunuyoruz. Tüketicilerin tercihine göre mağazada, telefonda, evde ve iş yerinde faydalanılabilecek, garantiden kuruluma, teknik destekten korumaya teknolojiyle ilgili geniş kapsamlı hizmetlerimizi bu yıl içerisinde Dr. Teknolog çatısı altında topladık. Satış öncesi ve satış sırasında müşterilere teknoloji alışverişinde rehberlik ederek yeni teknolojiler ve katma değerli hizmetler sunmayı sürdüreceğiz. Mağaza açılışları ile ilgili ufak tefek değişimler, ertelemeler dışında odaklandığımız alanlarda planlarımız ve büyüme hedeflerimiz çerçevesinde devam ediyoruz.
TeknoSA tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönetiyor?
TeknoSA olarak, satın alma siparişinden ürünün müşteriye teslimine kadar tüm süreci yakından takip ediyoruz. Mağazalarda ve depolarımızda doğru ürününün doğru miktarda bulunması kritik önem taşıyor. Mağazalarımızın stok seviyeleri anlık olarak sistemimiz tarafından kontrol ediliyor ve geçmiş satış verileri dikkate alınarak bazı ürünler için otomatik siparişler oluşturuluyor. Öte yandan, lokal kampanyalara, rekabete ve mağazanın kendi özelliklerine göre mağaza tarafından da sipariş verilebiliyor.
Türkiye’nin en yaygın teknoloji perakendecisi olarak, yılda yaklaşık 12 milyon adedin üzerinde ürünü mağazalarımıza ve müşterilerimize teslim ediyoruz. Yılda 1 milyona yakın müşterimizin adresine de doğrudan ürün teslimatı yapıyoruz. Bu büyük operasyonu yönetmek adına, tedarik sürecimizi daha da geliştirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Şirket olarak benimsediğimiz çoklu kanal stratejisi çerçevesinde, öncelikle mağaza stoklarımızı internet alışverişlerine açtık. Ardından Click&Collect programını hayata geçirdik. İnternetten ve mobil uygulamalarımızdan alışverişini yapan müşterimiz isterse ürünü, daha hızlı kavuşmak için seçtiği mağazalardan teslim alabiliyor. İnternetten alışverişini yapsa da hem teslim hem sonrası hizmet konusunda yaygın mağaza ağımız önemli bir avantaj. Merkez depomuz ve bölgesel depolarımız dışında mağazalarımız da ürünleri müşteriye daha hızlı, Türkiye’nin dört bir yanında erişilebilir şekilde sunmamızı sağlıyor ve tedarik yönetimimizi verimli kılıyor. Öte yandan, nakliyecilerimizle online entegrasyonumuz sayesinde en güncel operasyon bilgisine ulaşarak, müşterilerimizin teslimat sürecini takip etme ve sorunlarını hızlıca çözme şansı yakalıyoruz.
TeknoSA lojistik operasyonlarını kendi bünyesinde mi yürütüyor, dış kaynak mı kullanıyor?
TeknoSA olarak, lojistik operasyonlarımızda dış kaynak ve iç kaynak seçeneklerinin her ikisini kullanıyoruz. Gebze’de bulunan 60 bin metrekaresi açık, 30 bin metrekaresi kapalı lojistik merkezimizi kendimiz yönetiyoruz. Ankara, İzmir, Bursa, Adana ve Antalya’da kurulu aktarma depolarımızın işletmelerinde ise dış kaynak kullanıyoruz.
Sizce Türkiye’de lojistik dış kaynak kullanımı faaliyetlerinde bir güven sorunu var mıdır?
Bu konuda bir güven sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Şirketlerin müşterilerine kaliteli, hızlı ve mükemmel hizmeti sunmak için lojistik hizmetlerinde dış kaynak kullanımına ihtiyaçları var. Firmalar için lojistik kapasite önemli bir rekabet unsuru tabii ki. Esneklik, güvenilirlik ve sürdürülebilirlik ise rekabetin belirleyici faktörleri. Uygun maliyetle alınan hizmetler sektörde firmaya çok önemli avantajlar sağlıyor. Dış kaynak kullanın ya da kullanmayın, müşterinize kaliteli hizmet sunmanın sorumluluğu firmanıza ait. Bu bilinçle hareket edilmeli, dış kaynak kullanımı, sorumluluğun tamamen devri olarak anlaşılmamalıdır.
LOJİSTİK SEKTÖRÜ DİJİTALLEŞMELİ
Lojistik maliyetlerinizi azaltmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Attığımız her lojistik adımın maliyetini ve performansını en alt detaya kadar takip ediyoruz. Bu sayede her sevkiyat için daha verimli ve ekonomik fırsatları değerlendirme şansımız oluyor. Lojistik şirketleri hızla dijitalleşiyorlar. Ancak online veriye ulaşma konusunda biraz daha yol alınması gerekiyor. Bugünün müşterisi, süreç konusunda sürekli güncellenmek istiyor. Bizler perakendeciler olarak, müşterilerimizin tüm beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için lojistik şirketleri ile işbirliğimizi güçlendirmek ve geliştirmek zorundayız.
Lojistik süreçlerde karşılaştığınız en temel sorunlar neler?
Türkiye’nin tüm noktalarındaki adreslere teslimat yapma esnekliğimiz ve organizasyonumuz var. Teslimatımız bazen Edirne’de bir adres, bazen Karadeniz’de veya Güneydoğu Anadolu’daki bir yayla köyü olabiliyor. İstanbul özelinde lojistik süreçlerinde karşılaştığımız en büyük sorun trafik. Bu nedenle köprü geçişlerini gece yarısından sonra yapıyoruz.