e


BİR BAKIŞTA: İSTANBUL YENİ HAVALİMANI
Küresel havacılık sektöründe oyunun kurallarını değiştirecek İstanbul Yeni Havalimanı, bittiğinde Doğu-Batı ve hatta Kuzey-Güney arasında doğal bir köprü olan Türkiye’yi, tarih boyunca sahip olduğu çekim merkezi özelliğini daha da ileriye taşıyacak. Toplamda 350 destinasyona uçuş imkânı sağlayacak İstanbul Yeni Havalimanı, kargo şehrinin oluşturduğu hacim ile Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sunarken e-ticaret anlamında da pazarı büyütecek. 




ihl_yeniNerede Yapılıyor? Türkiye’nin uluslararası havacılık pazarındaki rolünü daha da ileriye taşıyacak Yeni Havalimanı, İstanbul’un Avrupa yakasında, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon m2 alan üzerinde inşa ediliyor. 
Mimari Tasarım: Lale figüründen esinlenerek tasarlanan Hava Trafik Kontrol Kulesi AECOM ve Pininfarina imzasını taşıyor. İstanbul’dan ilham alınarak tasarlanan Yeni Havalimanı, modern ve işlevsel mimariye sahip, Türk mimari karakterini yansıtacak karakterde inşaa edilmek.
Kaç Fazdan Oluşuyor: Dört fazda oluşan havalimanının, ilk fazı olan 90 milyon yıllık yolcu kapasitesine sahip terminali ve üç pisti 2018 yılında açılacak. 
Toplam Yatırım Miktarı: 
İnşaatta Hangi Aşamaya Gelindi: 07.06.2014 tarihinde temeli atılan projenin Faz-1a kısmının %68’lik bölümü tamamlanmış durumda.  
FAZ-1’de Neler Yer Alıyor: 
Bir adet ana yolcu terminal binası (yıllık kapasite, 90 milyon yolcu),
Bir adet ana hava trafik kontrol kulesi (ATC),
2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda bağımsız pist ve ilgili taksi yolları (60m genişliğinde, A380 uçaklarının inebileceği donanımda, Pist-A: 3,75 km, Pist-B: 4,1 km),
Uçak park alanları (114 tanesi ana terminale yaklaşan uçak olmak üzere toplamda 347 adet),
Gerekli tüm havaalanı destek tesisleri (hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetleri vb.),
18.000 araç kapasiteli katlı otopark. Akıllı sistemlerle donatılmış kapalı otopark, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine sahip olacak. 
Havalimanı için gerekli tüm altyapı işleri (kazı, dolgu, vb.),
Ana Terminal Binası İnşaat Alanı: 1.300.000 m2
Terminal Cephe Alanı: 500.000 m2
Kapalı İnşaat Alanı Toplamı: 3,5 milyon m2
Terminal Binası Beton Miktarı: 1.000.000 m3
Terminal Binası Demir Donatı: 180.000 ton
Terminal Çatı Alanı: 450.000 m2
İnşaat alanında Çalışan Makine Ekipman Parkı: 2200 kamyon, 252 ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikseri, 18 beton pompası olmak üzere toplam 3.022 adet. 
Çalışan Sayısı: Ekim 2017 itibariyle 3.500’ü beyaz yaka olmak üzere 30.000’in üzeride çalışan bulunuyor, bu rakam önümüzdeki dönemde 35.000 kişiye ulaşacak. İşletmeye açıldığında 100.000 kişiye yeni iş imkânı, dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak. 
Havalimanı Şehri: Ofis binaları, rezidanslar, oteller, sağlık merkezi, cami, açık ve kapalı otopark, kültür sanat yapıları, alışveriş merkezi, designer olutlet, EXPO fuar alanı, toplantı ve eğitim merkezlerinden oluşacak Havalimanı Şehri’nin masterplan çalışmaları dünyaca ünlü Perkins + Will tarafından tasarlanıyor. 
Kargo Şehri: İstanbul Yeni Havalimanı projesi çerçevesinde lojistik faaliyetlerin tek bir merkezde yürütülmesi ve yönetilmesi amacıyla 1,4 milyon m2’lik bir alana Kargo Şehri kurulacak. Bu büyüklük, 200 adet uluslararası standartlardaki futbol sahasına tekabül ediyor. Kargo Şehri, 35 adet geniş gövdeli kargo uçağının aynı anda operasyon yapabileceği şekilde inşa ediliyor.
Kargo Kapasitesi: DHMİ rakamlarına göre 2016’da Atatürk Havalimanı kargo kapasitesi 918 ton iken bu rakamın 2017’nin sonuna kadar 1 milyon tona ulaşması bekleniyor. İstanbul Yeni Havalimanı açıldığında 2,5 milyon ton kargo kapasitesine sahip olacak. Şu an dünyanın en büyük kargo hareketine sahip havalimanı, 4,5 milyon tonun biraz üzerinde bir hacme sahip Hong Kong Havalimanı. İstanbul Yeni Havalimanı ise tüm fazları tamamlandığında 5,5 milyon ton kapasiteye sahip olacak. İstanbul Yeni Havalimanı, kargo şehrinin oluşturduğu hacim ile Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sunarken e-ticaret anlamında da pazarı büyütecek.  
Kiralama Sözleşmeleri: İstanbul Yeni Havalimanı; 6 şirket ile Kargo Şehri ve Yer Hizmetleri Kampüsü için alan tahsis sözleşmesi imzaladı. 25 yıllık anlaşmalar ile MNG, PTT, Çelebi Hava Servisi, HAVAŞ, Sistem Lojistik ve Bilin Lojistik “Kargo Şehri ve Yer Hizmetleri Kampüsü”ndeki binalarını yaparak, İstanbul Yeni Havalimanı içinde hizmet vermek için yerlerini alacaklar. İşletme süresi boyunca geçerli olacak bu anlaşmalar yaklaşık 250 milyon euro tutarında olacak. Şu an itibari ile kiralanabilir alanların yüzde 50’si kiralandı. Yüze yakın firma ile sözleşme yapıldı. 
Duty Free ve Yeme – İçme Alanları: 50.000 m2’den fazla perakende mağaza alanı bulunan projede 30.000 m2’den fazla yiyecek içecek alanı bulunuyor. Heinemann Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek Duty Free alanı pek çok yeni markayı bünyesinde barındıracak. 
Kaç Destinasyonuna Uçulacak: Dünya çapında 350 destinasyona uçacak. 
Ulaşım Nasıl Sağlanacak: Yeni Havalimanı Yolcu Ulaşım Merkezi’nde terminale entegre bir istasyon yer alacak ve metro ile hızlı trene bağlantı sunulacak. Bunun yanı sıra üç katlı Büyük İstanbul Tünel Projesi ile Anadolu yakası bağlantısı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ile İstanbul bağlantısı, D-20 yeni karayolu bağlantısı projenin ulaşım ayaklarını oluşturmaktadır. 
Çevre ve Sürdürülebilirlik: Leed sertifikasına sahip olacak Yeni Havalimanı’nda, yer alacak tüm ticari işletmeler yeşil kuruluş sertifikasına sahip olacak.  Bu sayede dünyanın ilk yeşil havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı, sürdürülebilir, kendi enerjisini üreten, çevreci, engelsiz ve yeşil bir havalimanı olarak inşa ediliyor. Bunun yanı sıra sürdürülebilirlik alanında dünya çapındaki en önemli ve en prestijli referanslardan olan altyapı projelerinin çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini değerlendiren Sürdürülebilir Altyapı Enstitüsünün Envision Sürdürülebilirlik Sertifikası’na başvuruldu. İstanbul Yeni Havalimanı bu sertifikayı almaya hak kazanan Kuzey Amerika dışındaki ilk ve dünyada en büyük altyapı projesi olacak. 
 
İstanbul Yeni Havalimanı’nın Ödül ve Sertifikaları: 
IDC Türkiye – En İyi Maliyet Verimliliği Ödülü 2017,
The International CSR Excellence Awards – Topluma Karşı Sorumluluk Ödülü 2017,
Türkiye Bonds and Loans Yılın Ulaştırma Finansman Kredisi Ödülü 2017,
Dünya Mimarlık Festivali (WAF) - Geleceğin Altyapı Projesi Ödülü 2016,
Chicago Athenaeum Uluslararası Mimarlık Ödülü 2016,
ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi 2016,
Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Sosyal Sorumluluk Ödülü 2016,
TIER III Certification of Design Document 2017 – Data Center Phase 1.
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat