İhracatçı rotayı katma değerli hizmetlere çevirdi
16/12/2020 - 22:24:00
Son yılarda ihracatçının, taşımayla birlikte depolama, gümrükleme, elleçleme, ambalajlama gibi katma değerli hizmetlere yönelmesinin uluslararası yük taşımacılığı sektöründe büyük bir değişim yarattığını vurgulayan TİM Başkanı İsmail Gülle, lojistik sektöründen dış pazarlara daha ucuz ve daha çabuk ulaşılmayı sağlayan, dünya standartlarında hizmetler beklendiğini söyledi.
Küresel talep daralmasına rağmen Türkiye ihracattaki başarısını sürdürüyor. 3. çeyrekte ihracatını arttıran 4 ülkeden biri olan Türkiye’nin, bu yılı 165,9 milyar dolarlık ihracatla kapatması öngörülüyor. İhracatta yakalanan bu başarıda lojistiktik sektörü de önemli bir rol oynuyor.
“KRİZDEN GÜÇLENEREK ÇIKMAYI BAŞARDIK”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2020 yılına büyük hedeflerle başladıklarını söyledi. Belirlenen hedeflere uyumlu bir şekilde yılın ilk iki ayında ihracatta rekorlar kırıldığını ifade eden Gülle, “Mart ayının ortasına kadar günlük ihracat rakamlarımız bir hayli başarılı bir tablo ortaya koydu. Mart ortasından itibaren salgının tüm dünyada etkisini derinden hissettirmeye başlamasıyla birlikte ihracatımız da ister istemez etkilendi. Bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız düşüş yaşasa da, Haziran ayıyla başlayan yeni normal döneminde hızla eski temposuna kavuştu. Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılarımız, attıkları yerinde adımlarla yaşanan her krizden güçlenerek çıkmayı başardılar. Bu güçle birlikte, ticaret diplomasisinin saha neferleri ihracatçılar olarak pandemi öncesindeki ihracat rakamlarına ulaşmayı başardık. Sağ olsunlar bakanlarımız, başkanlarımız, ihracatçılarımız topyekün bir mücadeleyle; her koşulda ihracatın sürmesini sağladılar” dedi.
KAPILAR ‘TEMASSIZ İHRACAT’ İLE AÇILDI
İsmail Gülle, salgının ilk haftalarında lojistik sektörünün sınır kapatmalarından büyük oranda etkilendiğini söyledi. Özellikle karayoluyla yük taşımalarında Türkiye’ye komşu olan birçok ülkenin geçici sürelerle mal alımını durdurduğunu hatırlatan Gülle, Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen “Temassız İhracat” uygulamasının bu sorunun çözülmesinde çok büyük rol oynadığını ifade etti. Gülle, “Bu ve benzeri uygulamalar hükümetimizin ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların her koşulda ihracatın sürmesi adına gösterdikleri çabanın önemli bir göstergesi olduğuna inanıyoruz” dedi.
V TİPİ TOPARLANMA BAŞLADI
İsmail Gülle, pandeminin hızının da yavaşlatılmasıyla Eylül ve Ekim ayına gelindiğinde ihracatın yeni rekorlara imza atmaya başladığını söyledi. Gülle, “Bilhassa, otomotiv ve kimyevi maddeler gibi yüksek miktarda ihracat yapan sektörlerimizdeki hızlı toparlanma ve hazır giyim sektörümüz başta olmak üzere, kimi sektörlerimizdeki ihracat rekorlarının etkisiyle Eylül’de en yüksek Eylül ayı ihracatını gerçekleştirirken, Ekim ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştık. Bu süreçte bakanlığımızın destekleriyle daha çok çalışarak, geliştirdiğimiz alternatif modellerle Türk ihracatçısının olağanüstü koşullarda ne kadar başarılı olduğunu dünyaya bir kez daha kanıtladık. Bu veriler V tipi toparlanmanın en net görüldüğü alanın ihracat olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu. Gülle, Kasım ayında ise, pandeminin ikinci dalgasında yaşanan ağır kısıtlamalara rağmen ihracatın 16 milyar doları aştığını, hatta pek çok sektörün pandemi öncesi dönemin dahi üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
“BAZI SEKTÖRLER PANDEMİDEN HİÇ ETKİLENMEDİ”
Yılın ilk 11 aylık döneminde sektörlerin performansını da değerlendiren Gülle, şunları aktardı: “Kimi sektörlerin salgının küresel ticarette yarattığı daralmadan neredeyse hiç etkilenmediğini görüyoruz. Gemi ve yat, yaş meyve ve sebze, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, meyve sebze mamulleri, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, fındık ve mamulleri ve halı sektörlerimizin, yılın ilk on ayında, önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını artırdığını görüyoruz. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri, tütün, demir ve demir dışı metaller, kuru meyve ve mamulleri ve iklimlendirme sanayii sektörlerinin de yılı pozitif kapatacağı beklentisi içerisindeyiz. 2021 yılında ise; gıda ve tarım sektörlerinin aynı ivmeyi korumasını, son dönemde ihracatı ivme kazanan hazır giyim, elektrik-elektronik, savunma ve havacılık, makine ve mücevher sektörlerinin yeni rekorlara imza atabileceğini öngörüyoruz.”
“TÜM BELİRSİZLİKLERİ İHRACATLA AŞIYORUZ”
2020 yılını 165,9 milyar doların üzerinde ihracatla kapatmayı öngördüklerini ifade eden İsmail Gülle, “Elbette bu başarıyı; dünyanın pandeminin ikinci dalgasıyla yüzleştiği, birçok ülkede vaka sayılarının tekrar rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, 'İhracatla Yükselen Türkiye' için gecesini gündüzüne katarak çalışan ihracatçılara borçluyuz. İhracatla yükselen Türkiye için ihracatçılarımızı her koşulda desteklemeye devam edeceğiz. Yeni Ekonomi Programı’nda 2021 yılı toplam ihracat hedefi, 184 milyar dolar olarak belirlendi. İnanıyoruz ki, pandeminin hızını kesmesi ve aşılamanın etkisiyle kısıtlamaların yıl içinde tamamen kalkmasıyla bu hedefe ulaşacağız. Elbette, belirsizlikler her zaman mevcut, fakat pandeminin etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ihracat ailesi, bu performansını sürdürdüğü takdirde çok daha yüksek hedeflere de kısa sürede ulaşacaktır. Karşımıza çıkan tüm belirsizlikleri ihracatla aşıyoruz” dedi.
İHRACATÇININ HİZMET TALEBİ DEĞİŞTİ
İsmail Gülle, lojistiğin son yıllarda çok önemli gelişmeler gösteren dinamik bir sektör olarak göze çarptığını belirtti. Özellikle son yıllarda uluslararası yük taşımacılığı sektörünün büyük bir değişim içinde olduğunu vurgulayan Gülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu değişimin en önemli sebebi, taşıma talebinde bulunanların değişen beklentileri olmuştur. Firmalar, mallarının sadece iki nokta arasında taşınmasını değil; depolanması, gümrüklenmesi, elleçleme, ambalajlanması ve ihtiyaçlara göre dağıtılmasını da talep etmektedirler. Bu da lojistik hizmetlerin önemini gün geçtikçe artırmaktadır. Dolayısıyla da, sektörün, zamana ve teknolojik devrimlere uyum sağlaması ile nitelikli işgücünü bünyesinde barındırması oldukça önem arz etmektedir. Türk lojistik sektörü dünya standartlarına daha yakın hizmet üretmeli, dış pazarlara daha ucuz ve daha çabuk ulaşılmayı sağlamalıdır.”
GELECEK DEĞİŞİME ZORLUYOR
“Geçtiğimiz 10 yılda Türkiye’nin dünyayla olan ticaretinin hem ülke ekonomisindeki önemi hem de dünya ticaret deseni ile olan uyumu artmış, ihraç ve ithal edilen ürünlerin genel dünya ticaret örüntüleri ile olan benzerliği yükselmiştir” diyen Gülle, bu sonuçlarla, Türkiye’nin geçtiğimiz yıllarda küresel değer zincirlerine entegre olduğunu söylemenin mümkün olduğunu ifade etti. Gülle, “Gelecek, tüm sektörleri değişime zorladığı gibi lojistik sektörünü de değişmeye ve gelişmeye zorlamaktadır. Sektörümüzün, ciddi altyapı ve tecrübesiyle bu süreci başarıyla tamamlayacağına inanıyorum” dedi.
“ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK”
100 bin ihracatçının çatı kuruluşu olan TİM’in bu dönemde elini taşın altına koymaktan çekinmediğini vurgulayan İsmail Gülle, şunları aktardı: “İşlerimizi dijital platformlara taşıdık, birçok ilki yine bu dönemde gerçekleştirdik. İlk Sanal Fuar, ilk Sanal Ticaret Heyeti, ilk Sanal Yarışma ve ilk Sanal Ödül Törenini hayata geçirdik. Ticaret diplomasisinin saha neferleri olarak gerçekleştirdiğimiz her bir dijital etkinliğin ihracatımıza şimdiden büyük katkılar sağlamış olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor. Bu süreçte, ihracatımız adına tanıtım ve dijitalleşme hamleleriyle güçlü bir adım attık. TİM olarak, yapmış olduğumuz tanıtım çalışmaları ve sanal çalışmaların son derece önemli olduğunu görmekteyiz. Yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizle, sektör temsilcileri, ihracatçılar ve Bakanlarımızla olan buluşmalarımızla, ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefine, her zamankinden daha büyük bir inançla odaklanmış durumdayız. Pandemi süreci, bizleri yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizden alıkoyamadı. Yeni nesil ticaret heyetlerimizi, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda, 5 kıtada, toplamda 43 ülkede 35 sanal ticaret heyetiyle başarıyla gerçekleştirdik. Farklı coğrafyalardan birçok ülkeyle sanal ticaret heyetlerimize yeni dönemde de devam edeceğiz.”