e
Banner


Galata Taşımacılık tekstil lojistiğinde kabına sığmıyor
Kurulduğu yıldan itibaren oluşturduğu taşıma modelleriyle tekstil sektörünün işini kolaylaştıran Galata Taşımacılık, bu alanda yeni adımlar atmaya devam ediyor. Son olarak ETGB kapsamında yurt dışına yönelik tekstil ürünleri taşıma operasyonları başlattıklarını ve kısa zamanda önemli bir hacme ulaştıklarını belirten Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia, karayolunda portföylerine ekleyecekleri yeni ülkelerle sektöre yönelik hizmet kapsama alanlarını daha da büyüteceklerini söyledi. 




Galata TaÅ�ımacılıkPandemi tekstil sektöründe, tedarik zinciri ve lojistik süreçlerini nasıl etkiledi ve nasıl bir değişim yarattı? 
 
Pandemi süresince yaşanan en büyük sorun, ülkemizden alım yapan yabancı firmaların mevcut durumu yönetmek yerine direkt olarak ihracatçılarımız nazarında devam eden veya üretimi bitmiş siparişlerin iptaline yönelik bir tutum içine girmeleri ve üreticilerimizi zora sokan bir yaklaşım sergilemiş olmalarıdır. Halbuki bugün pandemi şartlarında dahi kurgulanan en başta e-ticaret sistemleri sayesinde bilhassa Kuzey Avrupa ve Amerika özelinde tüketimin tekstil sektöründe dahi devam ettiğini gözlemliyoruz.
Çok şükür standartları her açıdan (üretim, yönetim, tedarik v.b.) çok yüksek seviyede olan başta hazır giyim sektörü temsilcilerimizin büyük bir kısmı, alıcılarının bu hakkaniyetsiz tutumunu profesyonelce bertaraf ederek süreci çok iyi yönetmişlerdir. Ancak maalesef bu dönem içerisinde bunu başaramayarak sıkıntıya düşen üreticilerimiz de olmuştur. 
Başlıca gözlemlediğimiz kurgu, bilhassa finansal açıdan yönetimi kuvvetli üreticilerimizin olası bir aksamayı bertaraf etmek adına hammadde tedariği noktasında stoklu olarak hareket etmeyi tercih etmiş olmalarıdır (iplik, kumaş v.b.). Öte yandan lojistik sektörü tarafında ise, ekspres taşımacılık noktasında bilhassa minivan türü sevkiyat modellerinin bu dönemde öne çıktığı gerçeğidir. Bunun sebebi, yine alıcıların her türlü mevcut durumu olası bir termin veya teslimat gecikmesinde kötüye kullanma eğilimlerini bertaraf etmek amaçlıdır. 
 
GÜCÜNÜ ULUSLARARASI ACENTE AĞINDAN ALIYOR
 
Galata TaÅ�ımacılıkTekstil lojistiğinde uzmanlaşan Galata Taşımacılık’ın bu alana dönük hizmetlerinden söz eder misiniz? 
 
Kurulduğumuz 1997 senesinden bugüne gerek ihracat gerek ithalatta tekstil ve hazır giyim, işlem hacmimizden çok önemli bir pay almaktadır. Bunda en önemli etkenlerden biri, şirketimizin ortağı olan İtalyan Albini & Pitiglaini grubunun kurulduğu 1945 yılından bu yana tekstil ve hazır giyim taşımacılığı ve lojistiğinde oluşturduğu altyapı ve gücü olmuştur.
Galata Taşımacılık’ın en büyük gücü her zaman yurt dışı acente ağı olmuştur. Türkiye’de yapınız ne kadar profesyonel ve donanımlı olsa da, uluslararası taşımacılıkta yurt dışı ağınızın köklü, kuvvetli ve proaktif olması bir o kadar hatta daha da önemlidir. Mart 2020 itibariyle bilhassa tekstil ihracatında ülke olarak en kuvvetli olduğumuz Avrupa kıtasındaki her bir acentemiz istisnasız ve kesintisiz bir şekilde faaliyetlerini 360 derece devam ettirmiştir. Her bir acentemizin depo ve lojistik organizasyonunun gücü de gerek depolama gerek dağıtım, sipariş elleçleme gibi noktalarda alıcılar nazarında büyük avantajlar sağlamıştır ve bu da dolaylı yoldan ihracatçılarımızın menfaatine olmuştur. Bugün başta karayolu olmak üzere, havayolu, denizyolu ve intermodal taşımacılıkta Türkiye depolarımızdan başlayan ve nihai ulaşacağı yere kadar devam eden kesintisiz bir süreç ile teksti ve hazır giyim sektörüne yönelik hizmetler üretmekteyiz.
 
Hangi ülkelere, hangi taşıma modlarını kullanarak, hangi transit sürelerle tekstil ürünleri taşıyorsunuz? 
 
Havayolu ve denizyolunda tüm dünyayı kapsayan acente ağımız sayesinde gerek ithalat gerek ihracatta hizmet vermekteyiz. Karayolunda ise şu anda düzenli olarak 17 ülkeye başta parsiyel taşımacılık olmak üzere hizmet sunuyoruz. Bu kadar fazla ülkeye düzenli hizmet veren tek nakliyeciyiz diyebilirim. Bunun müşterilerimize en büyük avantajı, bu kadar çok ülkeye parsiyel gönderimi yapıyor olmamızdan kaynaklanan maliyet avantajlarıdır. Bunun yanı sıra minivan hizmetimizle de bilhassa termin konusunda sıkıntıda olan müşterilerimize hızlı ve efektif hizmetler sunuyoruz. 2021 senesinde parsiyel olarak hizmet verdiğimiz ülkelerin sayısını artırarak karayolundaki kapsama alanımızı genişletme isteğindeyiz. Bunun yanı sıra gerek yurt içinde İstanbul ve Bursa depolarımız, gerekse yurt dışı depolarımızda sipariş birleştirme/ayrıştırma, etiketleme, paletleme gibi katma değerli hizmetlerle müşterilerimize sürdürülebilir ve 360 derece çözümler sunmaktayız.
 
Tekstil lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Nasıl bir müşteri portföyüne sahipsiniz? 
 
Tekstil ve hazır giyim Galata Taşımacılık’ta yaklaşık yüzde 40-45 oranında bir hacmi temsil etmektedir. Bizim bu sektörde büyümemiz, direkt ihracatçılarımızın global arenada yerlerini korumalarına ve hacimlerini büyütmelerine endeksli olduğu bir gerçektir. Geniş bir müşteri portföyüne sahibiz. Daha da önemlisi sahip olduğumuz müşteri yelpazesinin çok uzun yıllardır Galata Taşımacılık’ın hizmetlerini kullanıyor olmasıdır. İlişki sürdürülebilirliği bu noktada öne çıkan bir gerçeğimizdir. Tekstil ve hazır giyimin şirketimiz için büyük önem arz eden bir sektör olması ve her bir çalışanımızın bu sektörü yakında tanıması sebebiyle de bu alanda büyümeye yönelik adımlar atmaya her zaman devam edeceğiz.
 
MİKRO İHRACAT HİZMETLERİNE BAŞLADI 
 
Tekstil sektörü pandeminin de etkisiyle bu süreçte e-ticarete yöneliyor. Bu alana dönük ne tür adımlar attınız?
 
ETGB kapsamında yurtdışına yönelik tekstil ürünleri taşıma operasyonlarımızı başlattık ve çok kısa bir zamanda önemli bir hacme ulaşmış bulunuyoruz. Bu hizmetimizi departmanlaştırarak ve dedike bir ekiple büyütmeye devam edeceğiz. Lojistik departmanımız ithalat ayağında hizmet verdiği birçok hazır giyim markasının Türkiye’nin dört bir yanındaki satış noktalarına kadar olan mikro dağıtım süreçlerini uzun yıllardır sürdürmekte.
 
Tekstil lojistiğine yönelik büyüme planlarınız neler?
 
Bu noktadaki planımız bilhassa karayolunda hizmet verdiğimiz ülke sayısını daha da artırarak hizmet kapsama alanımızı büyütmek. Öte yandan aslında bizim tekstil sektörüne sunduğumuz hizmetlerin kapsamı az önce bahsettiğimden daha fazla. Örneğin, Çin veya başka bir ülkeden, hatta aynı anda bir kaç ülkeden hammaddenin ülkemize nakliyesini en efektif taşıma modu hangisi ise organize ederek, üretimi neticesinde bitmiş ürünün yurt dışına sevkiyatı ve hatta gümrüklenerek bir veya birden fazla alıcının kapısına teslimine kadar uzanan bir sistem sunuyoruz. Galata Taşımacılık, yatırımları ve büyüme planları her zaman sürdürülebilir bir hizmet altyapısı sunmak üzerine kurgulanmış bir şirkettir. Bunun için de, en başta teknolojiye çok fazla yatırım yapıyoruz. Çünkü dijitalleşmek her zamankinden daha fazla kaçınılmaz bir gerçek. 
 
Tekstil lojistiğinde karşılaşılan en temel sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
 
Sektörümüz adına söyleyebileceğim en önemli sorunlardan biri, üretim süreçlerinden kaynaklanan gecikmelerin gümrük çıkışlarında oluşturduğu olumsuzluklar ve dolayısıyla teslimatlarda yaratabileceği ek gecikmelerdir. Bu noktada üreticilerin lojistik sektörünün süreçlerini daha yakından tanımaları gerektiğine inanıyorum. Sektörümüz çok esnek. Biz 7/24 çalışan bir sistemin parçasıyız, ancak bazen 24 saat bile yetemeyebiliyor. Bu noktada sektörümüzün süreçleri daha doğru gözlemlenir ve buna endeksli bir çalışma benimsenirse, Türk tekstil üreticisini her yere en ekonomik ve hızlı şekilde ulaştırmak için yatırım yapmaya her zaman hazırız.
 
TÜRK LOJİSTİK SEKTÖRÜ REKABET EDECEK GÜÇTE AMA… 
 
Pandemiyle birlikte tek merkezli tedarik gerçeğinin ne derece sancılı olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Galata Taşımacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Vittorio Zagaia, “Her ne kadar Çin çok kısa sürede toparlanarak üretim ile ihracatına kaldığı yerden devam ediyor ve alternatif ulaşım yatırımları ile daha hızlı tedarik çözümleri arıyor olsa dahi, halen Türkiye için büyük bir avantajın söz konusu olduğuna inanıyorum” dedi. Her sektörde kaliteli ve katma değeri yüksek siparişleri alabilme imkanının Türkiye’nin önemli bir avantajı olduğunu vurgulayan Zagaia sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu noktada dört koldan doğru bir strateji ile bu gerçeği yurt dışına yansıtmamız gerektiği kaçınılmaz. Türk uluslararası taşımacılık ve lojistik sektörü bugün global arenada rekabet edecek güçte. Yurt içi kısmının hızlı bir şekilde desteklenmesi ve yatırım noktasında önünün açılması lazım. Sadece bu noktada halen çok eksiğimiz var. Kendi adıma Türk tekstili için kalite açısında geldiği noktayı dikkate alırsak, mücadelesini başarıyla devam ettireceğine ve rakamlarını arttıracağına inanıyorum. Tabii ki, hayalimiz daha fazla Türk markasının uluslararası pazarlarda yerini aldığını görebilmek.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat