5 bin endüstriyel soğutma projesinde Frigo Mekanik imzası var
25/06/2021 - 10:25:00
Endüstriyel soğutmada lider oyunculardan Frigo Mekanik A.Ş., pandemi sürecinin zorluklarına rağmen birçok ülkede gerçekleştirdiği yeni projelerle referans listesini güçlendirmeye devam etti. Son 30 yılda 5.000 projeye imza attıklarını belirten Frigo Mekanik Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, Covid-19 aşıları için ürettikleri endüstriyel muhafaza depolarıyla önemli bir sorumluluğu yerine getirdiklerini, bu projeyi dünyanın diğer ülkelerine de taşımak istediklerini söyledi.
Frigo Mekanik hakkında bilgi vererek, endüstriyel soğutma alanında yapılanmanız ve sunduğunuz çözümlerden söz eder misiniz?
Frigo Mekanik A.Ş. 1988 yılında kurulmuş ve bu güne kadar endüstriyel soğutma projeleri konusunda çalışmalarını sürdürmüştür. Bugün artık ülkemizde ve bazı yurt dışı pazarda konusunda lider firmalar arasındadır. Üretim, mühendislik ve taahhüt firması olarak, 40’ı mühendis olmak üzere 200 kişilik kadroya ulaşmıştır. Gıda üretim tesisleri başta olmak üzere tarım, lojistik, kimya, turizm ve spor sektörlerine hizmet etmektedir. Firmamız, ihtiyaçlar doğrultusunda projeleri oluşturmakta, ekipmanların temini veya üretimini yapmakta, sahada montajları gerçekleştirmekte, tesisi işletmeye almakta, akabinde de servis hizmetlerini vermektedir. Yani kısaca anahtar teslimi soğutma sistemleri kurmaktadır.
Üretim tesisimiz Tekirdağ’dadır. Üretim tesisimizde; metal işleme hattı, ısı değiştirici hattı, elektrik pano üretim hattı ve boya hattı ile birlikte soğutma makinelerinin üretimi gerçekleştirilmektedir.
Lojistik şirketlerinin ihtiyacı olabilecek endüstriyel soğuk hava depoları konusunda ihtiyaca göre; direkt amonyaklı, direkt freonlu, amonyak+glikol endirekt, freon+glikol endirekt soğutma sistemi çözümler sunduğumuz gibi teknolojide yenilikleri içeren amonyak+CO2 kaskad ve freon+CO2 kaskad soğutma sistemleri de uygulamaktayız. Çift kademeli kaskad soğutma sistemleri; enerji tasarrufu, çevreye uyum ve gıda-insan güvenliği açısından önemli avantajlar sağlamaktadır.
Yurt dışında hangi pazarlara ulaşıyorsunuz? Açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı?
En güçlü olduğumuz pazar konusunda; İngiltere, Fransa, Cezayir, Gana, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kenya gibi ülkeleri sayabiliriz. Ancak bütün dünya bizim için hedef pazar konumundadır. Pandemi dönemiyle birlikte yapılamayan fiziki fuarlar yerine artık, dijital ortamda gerçekleşen B2B sanal görüşmelere katılımlarımızı yoğun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar bize hem maliyet hem de zaman açısından çok büyük avantaj sağlıyor. 2021 yılı pazarlama programımız içinde Brezilya, Kanada ve Rusya gibi pazarlarla yapılan online görüşmelere katılmak var.
LOJİSTİK SEKTÖRÜ İÇİN ‘MALİYET AVANTAJLI’ PROJELER
Endüstriyel soğutma alanında hangi sektörlere çözümler sunuyorsunuz? Lojistik sektörüne yönelik çözümlerinizden söz eder misiniz?
Faaliyetimizin büyük bölümünü gıda sektöründe yaptığımız projeler oluşturmaktadır. Bunun yanında lojistik sektörü, ilaç sektörü, kimya sektörü bizim için büyük önem arz eden sektörlerdir. Endüstriyel bir depolama tesisinde, işimizin birinci aşaması müşteri ihtiyaçları doğrultusundaki mühendislik çözümlerinin ortaya konmasıdır. Projeler oluşturulurken ilk yatırım maliyeti, enerji verimliliği, çevre duyarlığı, işletme kolaylığı, bakım maliyetleri gibi farklı kriterler göz önünde tutulmakta ve ‘Yaşam Boyu Maliyet’in avantajlı olduğu projeler dizayn etmekteyiz.
Lojistik sektöründe en kritik hususlar; depolanacak ürünlerin güvenliği, servis süresi ve izleme-kayıt sistemleridir. Lojistik sektöründe zaman en önemli faktördür. Depo içindeki ürünlerin güvenliğini tehlikeye düşürmeyecek endirekt soğutma sistemleri, sıcaklık değişimlerinde devreye girecek alarm sistemleri nedeni ile hızlı servis imkanı, izleme-kayıt sistemlerin sayesinde soğutma sisteminin güvenliğinin kayıt altına alınması lojistik sektörü için kritik önem arz etmektedir.
Bugüne kadar kaç projeyi devreye aldınız? İmza attığınız projelerden örnekler verir misiniz?
30 yılı aşkın ticari hayatımız boyunca irili ufaklı yaklaşık 5.000 proje gerçekleştirdik. Gıda alanında beyaz et, dondurma, muz, patates, soğan, kırmızı et, gazlı içecek, deniz ürünleri, unlu mamuller ve donmuş ürünler konusunda sektör lideri birçok firmaya hizmet verdiğimizi ifade edebilirim. Her yıl gıda konusunda 100’ün üzerinde proje tamamlamaktayız. Dolayısıyla her geçen gün referanslarımız artıyor. Endüstriyel soğutma açısından önemli projelerimiz olarak; Algida Konya Üretim Tesisi, Fransa’da Carrefour’a ait lojistik depolar, Fas’ta BİM Süper marketlerine ait lojistik depolar, Netlog Lojistik Depoları, Et Süt Kurumu’nun muhtelif illerde bulunan kesimhane ve depolama tesislerinin soğutma sistemlerinin kurulumu, Uno, La Lorraine, Heg Gıda gibi unlu mamül firmalarının CO2 soğutma sistemi uygulamalı üretim tesisi ve depolama sistemleri, Özbekistan’da 20.000 tonluk meyve-sebze işleme ve depolama tesisi, Kazakistan’da 10.000 tonluk patates deposu, Libya’da 5.000 tonluk muz sarartma tesisi, Moskova’da 7.000 tonluk lojistik tesisi, Afganistan’da 5.000 tonluk donmuş tavuk tesisi, Azerbaycan’da 7.000 tonluk meyve sebze tesisi gibi birçok projeyi sayabiliriz.
PANDEMİYE RAĞMEN YURT DIŞI PROJELERDE HIZ KESMEDİ
Bu yıla ilişkin büyüme ve yatırım planlarınızı aktarır mısınız?
Pandemi sürecinde dünyanın gelişmiş ülkelerindeki rakiplerimize karşı daha aktif olabildiğimizi fark ettik. Bir taraftan tedarik zorlukları, sınır önlemleri, seyahat zorlukları yaşarken, bu zorluklar ile baş ettiğimizi ve Libya, Kenya, Zambiya, Türkmenistan gibi birçok ülkede endüstriyel soğutma projeleri gerçekleştirdik. Başarılarımız bizi daha çok ümitlendirdi. Şu anda üretim alanımızı büyütüyoruz. Önümüzdeki dönemde üretim ve teknoloji yatırımları ile hem ülkemizde hem de varlık gösterdiğimiz dünya pazarlarında konumuzda lider oyuncu olma çabalarımız devam edecektir.
Endüstriyel soğutma sektöründe karşılaştığınız sorunlar ve çözümleriniz neler?
Endüstriyel soğutma sektöründe karşılaştığımız sorunlar diğer birçok sektörde yaşanan sorunlardan farklı değil. Tedarik ve lojistik zorlukları, finans maliyetleri, ülkemizin dünya ilişkilerinde arzulanan noktalara gelme zorluklarını ilk sıralarda sayabiliriz.
COVID-19 AŞILARI İÇİN -78 °C’LİK DEPOLAR ÜRETTİ
Frigo Mekanik A.Ş. Covid-19 aşıları için geliştirdiği endüstriyel muhafaza depolarıyla da önemli bir başarıya imza attı. Frigo Mekanik Yönetim Kurulu Üyesi Levent Aydın, bu konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Covid 19 sürecinde biliyorsunuz farklı firmalar tarafından aşı çalışmaları başlatıldı. Bunlardan biri de Biontech/Pfizer firmalarının ürettiği aşıydı. Bu aşının dolaşımı ve depolanması da -78 °C sıcaklık gerektiriyordu. Biz 2017 yılında Türkiye’nin aşı merkezi durumunda olan Ankara Halk Sağlığı Merkezi’nin soğuk depolarını yapmıştık. Bu tesis içinde de -80 °C sıcaklıkta 2 adet plazma deposu bulunuyordu. Bildiğimiz kadarı ile bu depolar Türkiye’deki bu şarttaki tek uygulamaydı. Bu tecrübemizi de kullanarak hızla Ar-Ge merkezimizde -78 °C depolar kurduk ve basına tanıttık. Bu çalışmamızın 2 farklı amacı var. Bunlardan birincisi, bu aşının Türkiye’de muhafazasının mümkün olduğunu göstermekti. Bunu aynı zamanda topluma karşı sorumluluğumuz olarak kabul ettik. Diğer taraftan da bu çalışmamızı dünyadaki diğer ülkelere taşımak ve sektör ihracatımızı arttırmayı planlıyoruz.”