HAVAŞ’ın ilaç taşımacılığında kalitesi belgelendi
23/06/2021 - 10:39:00
Havaş, aldığı Avrupa Birliği GDP sertifikasıyla soğuk zincir lojistiğinde küresel standartlardaki hizmet kalitesini belgeledi. Bu alana dönük yatırımlarının süreceğini vurgulayan HAVAŞ İşletme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bozdemir, yurt içinde karayoluyla gerçekleştirdikleri gümrüklü taşımacılık seferlerini artırırken, yurt dışında ise ürünleri İzmir’den ABD’ye iki günde ulaştıracak bir projeye start verdiklerini açıkladı.
Havaş, ilaç ve soğuk zincir lojistiği hizmetlerine ne zaman başladı? Bu alana dönük hizmetleriniz, yatırımlarınız ve lojistik altyapınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kargo ve antrepo faaliyetlerine başladığımız 2006 yılından beri; genel kargolara olduğu gibi ilaç ve diğer bozulabilir nitelikli hava kargolar için de uluslararası standartlara uygun depolama ve taşımacılık hizmeti sağlıyoruz. İstanbul Havalimanı, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Antalya Havalimanları’nda toplam 20 bin 457 metrekare alana sahip antrepo tesislerimiz bulunuyor. Antrepolarımızın tümünde özel nitelikli bozulabilir kargolara uygun ayrıcalıklı alanlar yer alıyor. İstanbul Havalimanı’nda 11 milyon Avro yatırım gerçekleştirerek son teknolojilerle donattığımız antrepomuz, soğuk zincirin korunmasına yönelik yüksek nitelikli alanlar ve ekipmanlar barındırıyor. Soğuk hava odaları, artı ısı dereceleri sağlayan depolama alanlarımız ve ekipmanlara sahibiz. Ayrıca, filomuzda bulunan soğutucu üniteli (frigorifik) araçlarımızla antrepodan uçağa hava kargoların transferinin yanı sıra gümrüklü taşımacılık hizmetleri dahilinde İstanbul’dan Antalya, Ankara ve İzmir arasında karşılıklı tarifeli seferlerle bozulabilir kargolar için güvenilir hizmet sunuyoruz. En önemli yatırımlarımızdan olan soğutucu üniteli frigorifik araçları, Türkiye’de kullanıma alan sektörümüzdeki ilk yer hizmetleri şirketiyiz. Frigorifik araçlarımızla; uçak - kargo deposu - uçak arasında bozulabilir kargolar için soğuk zinciri koruyarak taşımacılık gerçekleştirirken, boşaltma – yükleme - bekleme işlemleri esnasında kargoların dış koşullarla temasını engelleyerek talep edilen ısı aralıklarında korunmasını sağlıyoruz. Soğuk zincir lojistiği konusunda, dünyada sektördeki gelişmeleri takip ederek operasyonlarımıza güncel teknolojileri taşıyoruz.
Havaş, ilaç taşımacılığında kalitesini Avrupa Birliği GDP sertifikasını alarak belgeledi. Belgelendirme süreci ve bunun hizmetlerinize yansımalarına ilişkin bilgi verir misiniz?
Almaya hak kazandığımız Avrupa Birliği GDP (Good Distrubition Practices – İyi Dağıtım Uygulamaları) sertifikası, ilaç ve soğuk hava depolaması gerektiren ürünlerin depolama ve taşıma süreçlerinin uluslararası kalite standartlarının eksiksiz biçimde sağlandığımızın bir göstergesidir. Sertifika; İstanbul Havalimanı’ndaki antrepomuzda soğuk zincirin korunması için ayrılan özel depolama alanları ile kargo kabul işlemleri, antrepolar arası nakliye, yükleme ve sevkiyat süreçlerimizin tamamını kapsıyor.
Hizmet standartlarımızı belgelendirmek adına yetkin ve bağımsız bir belgelendirme kuruluşunun denetim ve onayının ardından aldığımız GDP sertifikası için esas olarak Avrupa Birliği’nin farma depolama ve taşımacılık konusundaki yayınları ve belirlenen uluslararası standartlara uygunluk denetleniyor. Tüm süreçlere ilişkin detaylı denetimler sonucunda, ilaç ve soğuk hava depolaması gerektiren ürünlerin depolama ve taşıma süreçlerini Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarına uygun kalitede sağlandığımız, tüm operasyon zincirinde uygun saklama ve transfer koşullarına sahip olduğumuzun tespitiyle belgelendirme süreci tamamlandı. Ek olarak, özel nitelikli kargoların başka ürünler ile kontaminasyonunun önlenmesi, kargoların zamanında alıcılarına teslim edilmesi süreçlerinin kalite standartlarına uygunluğu da denetleme sürecinde yer aldı. GDP sertifikası ile hizmet standartlarımızı ve altyapımızın yeterliliğini belgelendirmek üzere yola çıktık. Sertifika, müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini ve güvenilirliğini de gösteriyor.
İŞ HACMİNİ YÜZDE 20’YE ÇIKARDI
İlaç ve soğuk zincir lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 2020 yılında bu alanda ne kadarlık bir yük taşıdınız?
Bozulabilir nitelikli hava kargolar toplam iş hacmimizin yaklaşık yüzde 20’ye yakınını kapsıyor. Son dönemde bu hizmete artan talep ve soğuk zincire yönelik ek yatırımlarımızı devreye almadan önce bu oran yüzde 8 civarındaydı. 2020 yılında ise yaklaşık 6 bin tonun üzerinde bozulabilir kargo taşıdık.
İlaç ve soğuk zincir lojistiğinde ürün ve müşteri yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?
Farklı nitelikteki çok sayıda ürün için hizmet sağlıyoruz. En fazla depolama ve taşımacılık gerçekleştirdiklerimiz ise; ilaç, aşı, tıbbi materyaller gibi medikal ürünler her çeşit sebze-meyve türü gıda ürünleri, balık, yengeç, kerevit, vb. su ürünleridir. Buna bağlı olarak müşteri portföyümüz de geniş bir yelpazede farklı sektörlerden oluşuyor. Ülkemizin ihracatta ilk sıralarında yer alan önemli ilaç firmaları, gıda tedarikçileri ile çalışmaktan memnuniyet duyuyoruz.
GÜMRÜKLÜ TAŞIMACILIK HİZMETİNDE SEFER SAYILARI ARTACAK
İlaç ve soğuk zincir lojistiğine yönelik gündeminizde neler var? Büyüme ve yatırım planlarınız neler?
Artan kapasite ile beraber yatırım planlarımız devam ediyor. İstanbul ve Ankara, İzmir, Antalya antrepolarımız arasında karayolu ile gerçekleştirdiğimiz gümrüklü taşımacılık hizmetinde seferlerimizin sayısını arttırmak üzere çalışmalarımız sürüyor. Bu hizmetimizle; İzmir, Ankara, Antalya’daki ihracatçıların ürünlerini İstanbul’a yüksek kalitede taşımacılık koşullarıyla transfer etmelerini sağlıyoruz. Bu havalimanlarındaki sınırlı uçuş ağı nedeniyle, göndericilerin ürünlerini yurt dışına sevk ederken kayıp yaşamalarının önüne geçmek için uluslararası standartlardaki ekipman filomuzla destek oluyoruz. Cuma günü İzmir’den gümrüklü taşıma ile aldığımız soğuk hava ürünlerinin, pazar günü ABD’de tüketici ile buluşmasını sağlayan lojistiğin ilk adımını başlatıyoruz. Müşteri memnuniyeti merkezinde gelen talepler ve kapasite artışına göre yatırım ve büyümemizi sürdüreceğiz.
İlaç ve soğuk zincir lojistiğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinizi aktarır mısınız?
Öncelikle uygun ve eşit rekabet koşullarının sağlanması açısından üretici maliyetleriyle uyumlu hale getirilmesi gerekiyor. Ayrıca, lojistik desteği sağlayan firmaların da üretici maliyetlerindeki değişime bağlı olarak artan maliyetleri ve yatırımları göz önüne alınarak teşvik vb. desteklerle sektörün öncelikle ayakta kalması ve sağlıklı büyümesinin sağlanması büyük önem taşıyor.
TÜRKİYE BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİP
Türkiye ilaç ve soğuk zincir lojistiğinde nasıl bir potansiyele sahip? Bu alana dönük gelecek önerileriniz neler?
Bu konuda ülkemiz yüksek potansiyele sahip. Ülkemizde büyük ilaç üreticileri olduğu gibi yurt dışı ile çok önemli işbirlikleri de bulunuyor. Türkiye’de bu anlamda kayda değer yatırım fırsatları sunulabiliyor. Buna rağmen ilaç ve soğuk zincir lojistiği dünyadaki pazarda hala beklenen seviyede değil. Yapılacak çalışmalarla, teşvik ve yatırımlarla hak ettiği yere ulaşacağına inanıyorum. Bugün dünyada ilk 20 ülke içinde yer alan ülkemiz, potansiyeli desteklendiği takdirde daha da üst seviyelere gelecektir. Covid-19 dönemi ile beraber ilaç ve soğuk zincir taşımacılığındaki talep artışına paralel olarak bu alanın önemi daha da arttı. Geliştirilecek stratejilerle Türkiye’nin de pazarda kendine önemli bir yer bulacağını düşünüyorum. Gıda, sebze, meyve gibi soğuk hava lojistiği gerektiren ürünler için de benzer şekilde öncelikle tarım odaklı üretimin desteklenmesi, daha düşük maliyetle üretimi sağlayıp rekabete hızla cevap verecek şekilde pazarda yer almamız önemli. Lojistik sektörü de bu zincirin önemli bir halkası olarak artan kapasiteyle birlikte büyüyecektir.
AŞI TAŞIMACILIĞINA HER ALANDA HAZIR
HAVAŞ, aşı taşımacılığında da önemli işlere imza atıyor. Bu alana dönük önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten HAVAŞ İşletme Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Bozdemir, şunları aktardı: “Aşılar için gerçekleştirdiğimiz operasyonların bir kısmı; ülkemizde pandemi koşulları gereği sürecin hızlı ilerlemesi adına genellikle özel taşıma üniteleri içerisinde soğutuculu konteynerlar ile gelen aşıların depolanmadan doğrudan resmi makamların tesislerine sevki ile gerçekleşiyor. Diğer bir kısmı ise; depolama gerektiriyor. İstanbul Havalimanı’ndaki antrepomuz kapasite ve ekipmanlar açısından bozulabilir kargolar da dahil geniş bir yelpazede hizmet sunabilecek şekilde tasarlandı. Aşı taşımacılığına yönelik ek yatırımlarımız arasında ise; Freezer adı verilen ve eksi 18 dereceye kadar soğutma özelliği bulunan üniteler bulunuyor. Isı kontrolünü +2 ve +25 C derece arasında sağlayan ve depolanacak kargonun içeriğine göre ısı derecesinin ayarlanabildiği özel alanlar, yine +2 ile +25 C derece arasında uçuşa sevk için hazırlanan ve bekleme esnasında bozulabilir kargoların korunması için 5 adet 96x125 inç ölçüsünde palet depolama alanları için yatırımlarımız oldu. Aktif soğutuculu konteynerların depolanması ve korunması için tesisimizde, aynı anda 18 ile 9 adet RKN ve 3 adet RAP konteyner kapasiteli özel alanlar ayrıldı. Ek olarak, harici güç ünitelerimizle de aşıların, daha uzun süre soğutma işlevini korumasını sağlayabiliyoruz.”