e


TLS Lojistik uluslararası arenaya intermodal gücüyle çıktı
TLS Lojistik, yurt içi taşımacılığındaki tecrübesini ve uzmanlığını Uluslararası Karayolu ve İntermodal Taşımacılığı hizmetiyle birleştirdi. Başta Almanya, Hollanda,  Belçika, İtalya olmak üzere Avrupa hattında avantajlı servisler sunduklarını vurgulayan TLS Lojistik Uluslararası Karayolu ve İntermodal Taşımacılığı Direktörü Gülşah Çehreli, hizmetlerini yakın zamanda tüm Avrupa, Balkanlar, BDT ülkelerine yayacaklarını söyledi. 




tlsUluslararası karayolu ve intermodal taşımacılık hizmetlerine ne zaman başladınız? 
 
Sürekli gelişen, daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilirlik hedefimiz hizmet kollarımızı genişletmek müşterilerimize her alanda daha etkili hizmetler verebilmek adına, mevcut iş hacmimizin önemli bir payını oluşturan yurt içi taşımacılık hizmetlerindeki uzmanlık ve tecrübemizi bu yıl Mayıs ayı itibariyle itibarıyla Uluslararası Karayolu ve İntermodal Taşımacılığı hizmetiyle birleştirdik. Türkiye’den demiryolu bağlantısıyla veya denizyolu Ro-Ro bağlantısı ile Avrupa’nın birçok noktasına 45’lik box ekipmanlarımızla ulaşım avantajları sağlamaya başladık.
 
KARAYOLUNA ALTERNATİF YARATTI 
 
İntermodal taşımacılık hizmetlerinizi yoğunlaştırdığınız bölgeler ve sektörler hangileri?
 
Öncelikle karayolu müşterilerimize alternatif çözüm olarak bu hizmetimizi sunuyoruz. Operasyonlarımız karayolunda olduğu gibi profesyonel bir ekip tarafından takip ediliyor. Her noktada bilgi akışını sağlamak önceliğimiz. İntermodal taşımalarda modlar arası değişim diğer taşımalara göre daha risksiz ve hızlı bir şekilde yapılabilir. Böylece herhangi bir problem anında doğru planlama yöntemleriyle herhangi bir problemin önüne geçmiş oluyoruz. Bu da diğer taşımalardan öne çıkan bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. İntermodal taşımaları ekipman ölçüleri dahilinde her tür yük ile uyumludur. Almanya Benelux ülkelerine 8-10 gün arasında bir transit süre ile taşımaları gerçekleştiriyoruz. Başta Almanya, Hollanda, Belçika, İtalya olmak üzere Avrupa hattında servis vermekteyiz. Birçok sektörde; kimya, mobilya, gıda, kozmetik ve ilaç sektörlerine yönelik yoğun taşımalar yapıyoruz.
 
İntermodal taşımacılık ile müşterilerinize ne tür avantajlar sağladınız?
 
Pandemi döneminde sınırlarda ve bölgesel olarak alınan önlemler çerçevesinde temassız lojistik modu olması sebebiyle avantajlı konuma geçmiş, sınırlardaki kontrollerden ve beklemelerden muaf duruma gelmiştir. Böylece müşterilerimize düzenli taşıma, düzenli yükleme, düzenli boşaltma imkânları ve sabit fiyat avantajlarının yanı sıra, diğer taşıma sistemlerine göre olumsuz hava koşullarından çok daha az etkilenme, kontrol ve takip kolaylığı avantajlarını da sağlıyoruz. Bu da intermodal taşımacılığa olan talebi arttırmıştır. Bu talebe paralel olarak bizim de yatırımlarımızı ve aksiyonlarımızı intermodale uygun hale getirdik. 
Bununla birlikte temas faktörünü en aza indirmesi ve iş yükünü azaltması gibi konular da intermodal taşımacılığın avantajları arasında bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz her bir intermodal operasyonuyla karbon salınımını minimum düzeyde tutma şansımız oluyor.
 
KONTEYNER VE ARAÇ FİLOSUNU BÜYÜTECEK 
 
Bu alana dönük büyüme hedefleriniz neler? 
 
Dünya ticaretindeki dönüşümü takip ederek 2021 yılında hizmet alanlarına yeni bir iş kolu ekledik. Sürekli gelişen, daha etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilirlik hedefimiz yeni yönetim modeli yaklaşımlarımız doğrultusunda hizmet kollarımızı genişletmek müşterilerimize her alanda daha etkili hizmetler verebilmek adına tüm yatırımlarımızı piyasa ve sektör koşulları, ekonomik ve ticari birçok veriyi izleyerek gerçekleştiriyoruz. Hacmimizi arttırarak hizmetimizi yeşil mutabakat şartlarına uygun hale getirerek ilerde bu alanda fark yaratmak istiyoruz. Buna uygun olarak konteyner ve araç filomuzu geliştirmek ve Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde işbirlikleri yaratmak. Yakın zamanda tüm Avrupa, Balkanlar, BDT ülkelerine komple ve parsiyel olarak deneyimli kadromuz ve geniş network ağımız ile kesintisiz hizmet veriyor olacağız.
 
Türkiye’de intermodal taşımacılığın geliştirilmesi için nasıl bir yol haritasına ihtiyaç var? 
 
İntermodal taşımacılık modelinin yaygınlaştırılması, doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.  Türkiye’de kullanılan güzergahların değiştirilmesiyle karayolunun daha az kullanılmasına olanak sağlar. Sunduğumuz çevreci çözümlerle karbondioksit salımı, yakıt tüketimi ve gürültü kirliliğinde ciddi oranlarda azalma sağlanıyor. Aynı tonajdaki yükün karayolu ile taşınması ile kıyaslandığında, intermodal taşıma yüzde 10 daha az karbonmonoksit, yüzde 66 daha az karbondioksit, ortalama yüzde 20 civarında daha az nitrojen oksit salınımı ile yük taşımaya imkân sağlıyor. Buna ek olarak karayolunda 1 litre dizel yakıt ile 1 ton yük ortalama 31 kilometre taşınabilirken bu mesafe 87 kilometreye kadar çıkabiliyor. Bu avantajlarla intermodal taşımacılık, maliyet avantajı sağlaması ve güvenilir bir taşıma yöntemi olmasının yanında karbon ayak izini azaltmakta da geçerli bir çözüm yolu oluyor. Yükü aktarmadan taşıdığımız intermodal taşımacılık sistemi ile karayolu taşımacılığına oranla iklim değişikliğine etkiyi azaltmaya destek oluyoruz.
Bunlarla birlikte, karayolundaki olası gümrük geçişlerinden etkilenilmemesi, müşterilere güvenilir varış zamanı bildirimi sağlanması, planlama açısından daha yalın süreçler oluşturulması, karar verme süreçlerinin sistemde oluşturulmuş sabit kalkış saatleri üzerinden kolaylaştırılması, hizmet kalitesi standardizasyonun artması gibi faydalar sağlar. Bu nedenle farklı modların uygun bir şekilde kombinasyonu yapılan taşımalara ağırlık verilmelidir. 
Avrupa’da çok yaygın olarak kullanılan bu modun Türkiye’de yaygınlaşması için doğru alt yapı çalışmalarına yönelik projeleri hayata geçirmek; ayrıca lojistik hizmet alanlara, bu modun maliyet ve çevreye karşı duyarlılıkta sağladığı avantajları daha iyi anlatabiliyor olmak gerekir. Diğer yandan bütün sektörlerin işbirliği içinde olması da büyük önem kazanıyor.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat