e


Ekol büyümede e-ticareti merkeze aldı
Lojistik sektörünün ihracat şampiyonu olan Ekol, e-ticareti büyüme stratejilerinin merkezine aldı. Ekol Türkiye Ülke Müdürü Arzu Akyol Ekiz, 2022 yılında da hem ihracatta hem iç pazarda e-ticarete yatırım yapmaya ve yeni projeler geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. 




EkolTesis, filo ve iş gücü yatırımlarını sürdüren Ekol, 2021’de e-ticarete odaklandı. Bu kapsamda karayolu taşımacılığında mikro gönderileri kapsayan hızlı servisleri e-ihracat hizmetine başladıklarını belirten Ekol Türkiye Ülke Müdürü Arzu Akyol Ekiz, “Uluslararası karayolu taşımacılığındaki tecrübemiz ve Avrupa’daki geniş şube ağımızın sağladığı destek ile dış ticarette havayolu taşımacılığına alternatif bir servis yaratıyoruz. Böylece mikro ihracat kapsamında e-ticaret ürünlerini karayolu hızlı servisimiz ile Avrupa’da her noktaya direkt kapı teslimi olarak gerçekleştiriyoruz. Eş zamanlı olarak  n11 iş birliğiyle bir e-ticaret lojistiği hizmeti olan n11depom’u hayata geçirdik. n11depom, e-ticarette hizmet veren firmaların tüm operasyonel yükünü üstlenerek, satışa odaklanmasını sağlıyor. n11depom tarafından sunulan operasyonel çalışmaların tamamı Ekol tarafından gerçekleştiriliyor” dedi. 
Gerek e-ihracat, gerekse B2C market yeri ve son teslimat çözümleri ile e-ticaretin büyüme stratejilerinin merkezinde yer aldığını vurgulayan Ekiz, bu kapsamda online sipariş sayılarındaki hızlı yükseliş trendi ile ortaya çıkan yeni fırsatları değerlendirdiklerini, altyapı ve teknoloji yatırımlarına ağırlık verdiklerini söyledi. 2022 yılında hem ihracatta hem iç pazarda e-ticarete yatırım yapmaya ve yeni projeler geliştirmeye devam edeceklerinin altını çizen Ekiz, B2C dağıtımı gerçekleştirmek üzere global bir müşterileri için Belçika’da depo açtıklarını ve operasyonların büyüyerek devam ettiğini belirtti. 
 
TÜRKİYE-İSPANYA ARASINI 60 SAATE İNDİRDİ
 
İntermodal taşımacılıkta yeni hatlar ile hizmet vermeye başladıklarını aktaran Ekiz, “Türkiye ile İspanya arasındaki yeni intermodal hizmetimiz kapsamında İzmir Alsancak Limanı ile İspanya Tarragona Limanı’nı birbirine bağlayan Ro-Ro hattı üzerinden sadece 60 saatte teslimat gerçekleştiriyoruz. Akdeniz’de taşımacılığa hız kazandıran bu yeni hat üzerinden Türkiye ve Orta Doğu bölgesini İspanya, Portekiz ve Fas ile en verimli şekilde birleştiriyoruz” dedi. Bu dönemde sağlık sektöründe de çok ciddi bir depo otomasyon yatırımını tamamladıklarının bilgisini veren Ekiz, neredeyse el değmeden ürün toplar hale gelmeye başladıklarını söyledi. 
 
BÜTÇEDEN ÇEVREYE YILDA 5 MİLYON EURO 
 
Sıfır karbon emisyonu hedefi doğrultusunda yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Arzu Akyol Ekiz, şunları aktardı: “Enerji ve çevre tasarımında liderlik yaklaşımı ile geliştirerek devreye aldığımız LEED Sertifikalı tesislerimize, yeşil liman ve ofislerimize yaptığımız yatırımlarımıza devam ediyoruz. 215 bin m2’lik kapalı alanı ile Avrupa’nın en büyük depolama alanlı yeşil tesisimiz Lotus’ta çatı Güneş Enerji Santrali projemizi devreye aldık. 35 bin m2’lik çatı alanına kurulumu tamamlanan tesisimizin enerji ihtiyacının yüzde 65’ini yenilenebilir enerji kaynağı olan güneşten sağlıyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı sonrası ivme kazanan iklim krizi ile etkin mücadelede; BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından en kritiği olarak önceliklendirdiği ‘13 İklim Eylemi’ amacına katkı sağlamak için, 2020 yılına ait kurumsal karbon ayak izimizi,  uluslararası ISO 14064:2018 -1 standardına göre güncelledik. Böylelikle sektörümüzde, sanayi şirketi olmamamıza rağmen tamamen gönüllük esasıyla karbon ayak izini ölçümleten, uluslararası standartlara göre tescil ettiren ilk şirket olduk. Aynı zamanda bu tescilin katkısı ile birlikte; 2021 yılında ilk kez inisiyatif alarak yer aldığımız Karbon Saydamlık Projesi (CDP Climate Change) iklim değişikliği kategorisinde; iklim değişikliği ile mücadeleyi sürdürülebilirlik stratejimizin bir unsuru olarak nasıl ele aldığımızı da şeffaf bir şekilde raporladık. Çevreci yatırımlarımız için yıllık 5 milyon euro bütçe ayırıyoruz. Filomuzda biyoyakıt kullanımını artırırken, elektrikli araçlara dönüşüm sürecini üç yıl içerisinde başlatmayı planlıyoruz.” 
 
LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE DEVAME DECEK 
 
Lojistik sektörünün 2021 yılında ciddi bir büyüme trendi gösterdiğini belirten Arzu Akyol Ekiz, “Dünya lojistik pazar büyüklüğü 2021 yılının sonunda 5,5 trilyon dolar civarında gerçekleşti. Beklenenin üzerindeki bu büyüme trendinin 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz” dedi. Beklenenin üzerindeki bu hızlı büyümenin bazı sorunları da gündeme getirdiğini vurgulayan Ekiz, şunları aktardı: “Pandemi sonrası meydana gelen talep artışı ile canlanan küresel ticaretteki yükselişin yarattığı kapasite sorunu sektörün en önemli sorunlarından birisi oldu. Türkiye'nin Avrupa pazarlarına yakınlığı, ihracatçılarımızın en önemli rekabet unsurlarından biri. Ancak artan ihracat hacmi taşımacılıkta gidiş- geliş dengelerini altüst etmiş durumda. Aynı şekilde kriz yönetimi doğrultusunda depo taleplerinde artış gözlemlenirken, sektör talepleri karşılamakta zorlanıyor, devam etmekte olan mevcut depo yatırımları da yetersiz kalıyor. Çip krizi sebebiyle fabrikaların dönemsel olarak kapanması, üretim hatlarının yavaşlatılması devam etmekte olan ithalat-ihracat dengesizliğini daha da büyütüyor; lojistik sektöründe ciddi transit süre sapmalarına yol açıyor. Belirsizliğin 2022’de devam edeceği beklentisi içindeyiz. Tahminlerimize göre sektörün stabilize olması 2023 yılı ile mümkün olacak. Fiyat merkezli rekabet ortamı ve artan maliyetler sektörde yer alan oyuncuların yatırım kararlarını askıya almalarına ya da ertelemelerine sebep olabiliyor. Tüm bunlara rağmen ileriye karamsar bir bakış açısı ile bakmıyoruz.” 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat