Damla Alışan: Kadın gücünün artırılmasına öncülük ediyoruz
21/03/2022 - 13:04:00
Lojistik sektöründe değişime öncülük eden yöneticilerden Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, kadın çalışan oranlarında son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış yaşandığını, şirket yönetiminin ise yüzde 75’inin kadın olduğunu söyledi. Alışan, ayrıca “Birlikte Başarıya Alışanlar” projesiyle kadın istihdamının artırılması, iş hayatında, eğitimde ve sporda desteklenmesi konusunda birçok öncü projeye imza attıklarını söyledi.
Kendinizi nasıl bir yönetici olarak görüyorsunuz?
Biz 30. yılımızda “bir imzayla başlar her şey” demiştik. Attığımız imzanın her şartta arkasında olduk; verdiğimiz sözü tutmak, açık iletişim, katılımcı yönetim bizim/benim önemli değerlerimiz. Sektörün içinde büyümüş, rol modeli olan patronundan/babasından çok şey öğrenmiş biri olarak, sektör bilgisi ile bu becerileri harmanlayan bir yönetici olduğumu düşünüyorum. Her işin düzenin farklı dinamikleri ve problemleri var. Kişinin kendisine uygun olan problemi seçmesi de bence başarı anahtarlarından biri.
Alışan Lojistik içinde kadın yönetici ve çalışan oranları nedir?
Alışan Lojistik’e baktığınız zaman, “Women Owned Company” (Kadın Sahipli Şirket) global sertifikası sahibi şirketimizin içinde kadın çalışan oranımız, son 3 yıldır yüzde 20-23 bandında artış göstermektedir. Bu oranların sürdürülebildiğine büyük önem veriyoruz. Yönetim Kurulumuzun ise yüzde 75’ini kadınlar oluşturuyor.
KADINA HER ALANDA DESTEK SUNUYOR
Kadınları desteklemek için hayata geçirdiğiniz sosyal projelerinizden söz eder misiniz?
Biz söz konusu çalışmalarımızı, bu yıl Kadın Dostu Markalar Platformu’nun Farkındalık Ödülü’ne layık görülen “Birlikte Başarıya Alışanlar” adını verdiğimiz tek bir şemsiye proje altında topluyoruz. Bu şemsiyenin altında, kadın istihdamına verdiğimiz önem çerçevesinde Birleşmiş Milletlerin küresel bazda yürüttüğü; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer almalarını ve güçlenmelerini hedefleyen, özel sektörün küresel ve en önemli girişimlerinden biri olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne imza atan ve onları rehber edinen tek lojistik şirketi olmamız var. Ayrıca, Birlikte Güçlüyüz Platformu’nun ilk üyelerinden biri olmamız da var.
Tedarik zincirinin hemen hemen her noktasında (beyaz yaka +mavi yaka) kadınlar aktif görev alıyor, hatta bana sorarsanız erkeklerden daha başarılar bile diyebilirim. Buradan hareketle, yine ana şemsiyemiz altında, sektörde kadın istihdamına yönelik ilklere imza attık. Örneğin lojistik sektöründe ilk istif makine operatörü kadın bizim bünyemizde yetişti. Bu gibi ilklere imza atmaya devam edeceğiz.
Öte yandan, bildiğiniz gibi, kadının iş hayatına katılımı maalesef halen arzu edilenin çok gerisinde. İşte tam da bu nedenle öncelikle ülkemizde kadın girişimcileri desteklemek amacı ile bir KAGİDER (Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) üyesi olarak “Kadın için Taşıyoruz” gibi kadın girişimcileri destekleyen projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye devam ediyoruz. Söz konusu proje ile, özellikle bu zor süreç içinde kadınların iş hayatına katılımını teşvik etmek ve yaptıkları ihracata lojistik anlamında katkıda bulunmayı; onları, kendi uzmanlık alanımız el verdiği sürece, bulundukları alanın dışına taşımayı hedefliyoruz.
Ayrıca, yine “Birlikte Başarıya Alışanlar” sloganımızla kadının eğitimini de destekleyen projeleri üretmeye ve/veya desteklemeye de aralıksız devam ediyoruz. Bu doğrultuda, şirketimizin yaşadığı Gebze Bölgesi’nde Ayşe Sıdıka Alışan İlköğretim Okulu’nu açtık. Geliştirdiğimiz “Alışan Mutluluk Taşıyor” projesi ile Doğu’daki kız çocuklarına destek projeleri üretiyoruz.
Son olarak, ülkemizde uluslararası alanda en çok kupa kazanmış takım olan VakıfBank Kadın Voleybol Takımı’nı çatısı altında barındıran VakıfBank Spor Kulübü’nün sponsoru olarak sporda da kadını desteklemeye özen gösteriyoruz.
Kadınlar lojistik sektöründe nasıl farklılık yarattı?
Lojistik, iş dünyasındaki en dinamik sektörlerden biridir. Belirli kuralları olan, yaşayan, canlı bir sektördür. Bu durum da ciddi takip, koordinasyon ve organizasyon gerektirir. Kadınların, güçlü önsezileri, sorumluluk duyguları, kolay iletişim kurmaları ve sabırlarıyla sektörümüzde hem şirket içinde hem de müşterilerimize karşı avantaj sağladıklarına inanıyorum.
‘KADINSIZ BAŞARIYI YAKALAMAK ÇOK ZOR’
Lojistikte kadın iş gücü nasıl artırılabilir? Nelerin değişmesi gerektiğini düşünüyorsunuz?
Lojistik sektöründe erkek egemen imaj son yıllarda kadın yöneticilerin çoğalmasıyla değişim göstermeye başladı. Kadınların her sektörde olduğu gibi burada da önemli başarılara imza attıklarını gözlemliyoruz. Ancak bu katılım hala yetersiz. Toplumun yaklaşık yüzde 50’sinin katılmadığı kritik bir sektörde başarı çok zor; bu nedenle bizim gibi büyük markalara düşen sorumluluk yeni mezunları, kadın çalışanları, kadın girişimcileri cesaretlendirmektir. Bunların ötesinde, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde aile-iş dengesini yaratacakları imkânı yaratmak yapabileceklerimizin sadece birkaçı.
Türkiye’de lojistik sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Nasıl eskiden İpek Yolu zamanında Anadolu toprakları bir ticaret ve lojistik merkezi idi ise bugün de Avrupa ile Asya’yı birleştiren ülkemiz, lojistiğin merkezi olma yolunda ilerliyor. Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya erişim imkânı sağlayan yüksek lojistik potansiyeli nedeniyle Türkiye, Avrupa Birliği için özellikle intermodal taşımacılık alanındaki en stratejik ülkelerden biri olmaya devam ediyor.
Gerek hammadde gerekse bitmiş ürün dağıtımı noktasında limanları, karayolları ve maalesef gelişimi biraz geç kalmış olan demir yolları ile ülkemiz gelecek dönemde daha önemli bir lojistik üssü olmaya adaydır. Yatırımcı Türk şirketleri bu durumdan istifade ederek, özellikle Orta Doğu ve Afrika pazarlarına yönelerek rekabette avantaj sağlayabilir düşüncesindeyim.