Proje lojistiğinde bir dünya markası: Logistics Plus
16/03/2022 - 10:32:00
ABD merkezli Logistics Plus, 4 kıtada 26 yıldır A’dan Z’ye proje lojistiği hizmetleri sunuyor. Türkiye’de 12 yılda, 28 hidroelektrik, 3 termik, 20 rüzgar ve 12 jeotermal enerji santralinin operasyonlarını tamamladıklarını belirten Logistics Plus Türkiye Ülke Müdürü Bahadır Erdil, yer aldıkları projelere en başından, yani planlama ve üretim/tasarım aşamalarından dahil olduklarını ve bunun optimum lojistik planlama için kendilerine avantaj sağladığını ifade etti.
1996 yılında ABD’de inşaat ve enerji projelerine lojistik hizmeti sağlamak için kurulan Logistics Plus, bugün dünya çapında 27 ülkede yaklaşık 642 çalışanıyla hizmet sunuyor. 2009 yılında Türkiye pazarına giriş yapan şirketin, İstanbul’daki merkez ofisi dışında İzmir ve Mersin’de şubeleri bulunuyor. Faaliyetlerinin odağına proje lojistiğini koyan Logistics Plus, bu alanda anahtar teslim çözümler sunuyor. Logistics Plus Türkiye Ülke Müdürü Bahadır Erdil, enerji, proje ve ağır yük lojistiğinin iş hacimlerinin yüzde 95’ini oluşturduğunu söyledi. Proje lojistiğinde, lojistik bilgisinin yanı sıra, mühendislik ve sosyal iletişim becerisinin de çok önemli olduğunu vurgulayan Erdil, bu nedenle en büyük yatırımı insana yaptıklarının altını çizdi. 2009’dan bugüne kadar Türkiye’de, özellikle de enerji alanında önemli projelerin lojistik çözüm ortağı olduklarını belirten Erdil, son olarak 6 bin 152 freight ton büyüklüğündeki 3 ünitenin sevkiyatını gerçekleştirdiklerini aktardı. Bahadır Erdil, enerji ve proje lojistiği alanında sundukları hizmetler ve büyüme grafiklerine ilişkin sorduğumuz soruları yanıtladı.
Logistics Plus’ın sunduğu hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?
Project Management ve Project Logistics olarak iki alanda hizmet veriyoruz. Project Management, anahtar teslim enerji santral yatırımları için sağladığımız, projenin tamamını yönettiğimiz servisimiz. Bu servisimizle müşterilerimizin sahada ve ofiste dedike personelleri oluyor, tüm sureci A’dan Z’ye birlikte yönetiyoruz. Bir anlamda yatırımcı firmanın lojistik departmanı gibi hareket ediyoruz. Elbette bu serviste sadece nakliye değil teknik konularda da müşterilerimize destek veriyoruz. Ürünlerin nasıl paketlenmesi gerektiğinden yükleme planına, lashing noktalarının nereye konumlanması gerektiğinden varsa ayak/besik/saddle/craddle dizaynlarının nasıl yapılması gerektiğine kadar birçok alanda çözüm sunuyoruz. Yani kısaca, projeye üretim dizayn aşamasında dahil oluyoruz, sevkiyat zamanında değil.
EN BÜYÜK YATIRIM İNSANA
Operasyon süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz? Hangi alanlara yatırım yapıyorsunuz?
4 kıtada 26 yıldır proje lojistiği hizmeti sunan bir firmayız. Tüm proje ekiplerimiz Teksas’daki (Houston) Global Projeler Müdürlüğü’ne bağlı. Neredeyse tüm ülke ofislerimizde mühendis ve gemi brokeri istihdam ediyoruz. Mümkün olduğunca tüm hizmetleri in-house olarak müşterilerimize sunuyoruz.
Proje lojistiğinin ana unsuru insandır. Bu nedenle her zaman en büyük yatırımımızı yeni ülke ofislerine ve ekibimize yapıyoruz. Dilediğiniz ekipmana, gemiye, vince, depoya sahip olun, enerji ve inşaat yatırımlarında bu süreçleri yönetebilecek teknik yeterliliği olan bir ekibiniz olmadığı sürece başarılı olmanız imkansızdır. Bu elbette tüm meslek grupları için geçerli olabilir, ancak proje lojistiğinde, projenin tasarım aşamasından montaj aşamasına kadar planlamanız, kontrol ve takip etmeniz gereken yüzlerce konu var. Bu denli zor bir süreci sadece lojistik bilginiz ile yönetemezsiniz. Mühendislik ve sosyal/iletişim becerileriniz de önemlidir.
HİZMET VERİLEN ÜLKE SAYISI 29’A ÇIKARILACAK
Hizmet portföyünüzde hangi sektörler yer alıyor? Türkiye’den hangi ülkelere ulaşıyorsunuz? Açılmayı düşündüğünüz yeni ülkeler var mı?
Hizmet verdiğimiz alanları, sektörlerle kısıtlamanın imkanı yok. Hemen hemen bütün sektörlere ve ürün gruplarına dokunuyoruz diyebilirim. 2009’dan bugüne kadar Türkiye’de 28 hidroelektrik, 3 termik, 20 rüzgar ve 12 jeotermal enerji santralinin operasyonlarını tamamladık.
Bölge odaklı değil müşteri odaklıyız. Müşterimizin yatırım veya sevkiyat yapacağı tüm ülkelere servis sunabiliyoruz. Müşterilerimiz için yurt dışı operasyonlarında tek engelimiz İran. ABD merkezli bir şirket olduğumuz için İran projelerinde yer alamıyoruz.
Yakın zamanda Mısır, Vietnam, Malezya ve Brezilya ofislerimizi devreye alarak global ülke ofisi sayımızı 27’ye çıkardık. Yıl sonuna doğru iki ülke ofisimizi daha devreye almayı planlıyoruz ama stratejik olarak hangi ülkeler olduğunu buradan anons etmemem daha doğru olur.
Son süreçte gerçekleştirdiğiniz projelerden birkaç örnek verir misiniz? Bu alanda nasıl bir büyüme yakaladınız?
Son dönemde, ABD’de yeni kurulan bir kağıt fabrikasının tüm komponentlerinin karayolu ve denizyolu ile taşınması, depolanması, gümrüklenmesi ve montajını yönettik. Madagaskar’da kurulan yeni terminal için kepçe, vinç ve liman ekipmanlarının taşınması ve montajını gerçekleştirdik.
Jubail’de kurulan sülfür tesisinin denizyolu ile taşınması, depolanması, gümrüklenmesi tamamladık.
Şubat ayı içerisinde Türkiye ofisi olarak rekor projelerden birine daha imza attık. 6 bin 152 freight ton büyüklüğündeki 3 ünitenin sevkiyatını gerçekleştirdik.
Türkiye’de döviz cinsinden işlem yaptığımız için TL bazında sektör sürekli büyüyor görünüyor, ancak biz kar odaklı bir şirket olarak ciroların önemli olmadığını düşünüyoruz.
‘DOĞRU TEDARİKÇİ BULMAK ÇOK ÖNEMLİ’
Enerji, proje ve ağır yük lojistiğinde karşılaşılan en temel sorunlar neler?
Karşılaştığımız en temel sorun, yatırımcıların tedarikçi seçimi ve analizi. Türkiye’de enerji, proje ve ağır yük lojistiğinde çok kıymetli ve deneyimli şirketler var. Kendimizi bu firmaların arasında görüyoruz ve onlarla rekabet etmekten büyük keyif alıyoruz. Yatırımcılara , özel projeleri için seçimlerini bu firmalar içerisinden yapmalarını öneriyoruz. Aksi takdirde gecikme cezaları, hasarlar, kontrol edilemeyen bütçeler gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyorlar.
GENÇLERE MESAJ: ARANAN PERSONEL OLMAK İÇİN UZMANLAŞIN
Lojistik sektöründe genç çalışanlara önemli mesajlar veren Logistics Plus Türkiye Ülke Müdürü Bahadır Erdil, şunları söyledi: “Lojistik bölümlerinden mezun olan arkadaşlarımız, hızlı bir şekilde yüksek gelir seviyesine ulaşmaya çalışıyor. Bu nedenle çok hızlı yer ve şirket değiştiriyorlar. Bu değişiklikleri yaparken de çoğunlukla yanlış kararlar veriyorlar. Özellikle proje lojistiği ‘dipsiz bir kuyu’, kimsenin biraz tedarikçi biraz müşteri kontağı yakaladıktan sonra ‘ben artık oldum, bu işi biliyorum’ diyerek hızlıca girip başarıyla yapabileceği bir iş değil. Çok dinamik ve sürekli öğrenmeyi gerektiren bir alan, uzmanlık için değil beş belki yirmi sene gerekiyor. Her ülkenin, limanın, şehrin regülasyonları farklı, her projenin koşulları, şartları, ölçüleri, tonajları, coğrafyası farklı. Kopyala – Yapıştır yöntemi ile -ki genel kargoda özellikle de general freight forwarding kısmında işe yaradığı düşünülüyor- yapılacak bir iş maalesef hiç değil. Biliyorum, mevcut ekonomik koşullar gençleri çok yoruyor ve üzüyor, ama emin olsunlar, iyi bir proje lojistiği uzmanı olduğunuz zaman değil Türkiye’de, tüm dünyada kabul gören altın bir bileziğe sahip olacaksınız ve elbette deneyiminizle birlikte geliriniz de doğru orantılı artacaktır.”