Hafta 100 aracın tekeri tekstil sektörü için dönüyor
20/05/2022 - 15:22:00
Karınca Lojistik, tekstil sektörüne sunduğu nakliye, depolama ve katma değerli hizmetlerle tedarik zinciri süreçlerinde yaşanan sorunları askıya alıyor. Askılı ve koli olarak haftada yüz araçlık ihracat taşıması gerçekleştirdiklerini aktaran Karınca Lojistik Karayolu Müdürü Kamil Şık, yeni yatırımlarla sektörün dominant oyuncusu olmayı sürdüreceklerini söyledi.
1986 yılından beri geniş bir hizmet yelpazesi sunan Karınca Lojistik’in ana hizmetleri arasında hava, kara ve denizyolu taşımacılığı, lojistik hizmetler, tehlikeli madde taşımacılığı, proje lojistiği, tekstil lojistiği, multimodal taşımacılık ve depolama hizmetleri bulunuyor. Tekstil lojistiğinde uzmanlaşan şirket, sektörün Just in Time ihtiyacını karşılayacak çözümler sunuyor. Tekstil lojistiğinde özellikle Almanya ve Hollanda hattında ciddi bir yük trafiğine sahip olduklarını belirten Karınca Lojistik Karayolu Müdürü Kamil Şık, bu süreçte ayrıca Bağımsız Devletler Topluluğu ile Avrupa hattında artan talebi karşılamak için yurt dışındaki acenteleriyle çalışma yürüttüklerini söyledi. Bu dönemde yeni proje ve yatırımlara imza attıklarını ifade eden Şık, “Karınca Lojistik olarak, yapmış olduğumuz araç ve depo yatırımlarımız ile sektörün dominant oyuncusu olmayı sürdürmeyi planlamaktayız” dedi.
KATMA DEĞERLİ HİZMETLER
Karınca olarak tekstil sektörüne hangi hizmetleri sunuyorsunuz? Sektörün JIT (Just in Time) ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?
Karınca Lojistik olarak, tekstil sektörü özelinde ürünün imalattan çıktıktan sonraki bütün operasyonlarında hizmet sunmaktayız. Yurt içi taşımalar, katma değerli işlemler (ütü-paket-kalite kontrol), depolama ve yurt dışı taşımalarında aktif olarak iş ortaklarımıza elimizden gelen bütün desteği sağlamaktayız. Özellikle tekstil taşımacılığında çok hassas bir konu olan JIT sevkiyatlarının gereklilikleri için iş ortaklarımızla sürekli olarak iletişimdeyiz ve neredeyse imalat bantları ile beraber çalışmaktayız. Yurt dışı taşıma talep ve ihtiyaçlarını takımlarımız çalışmaları ile ön görüp, nakliye ve depo operasyonlarımızı buna göre organize etmekteyiz. Yurt dışı taşıma işlemlerinde Express yükleme ve terminli teslim için olanak sunmaktayız, ihtiyaç doğrultusunda farklı gümrük kapıları ve yabancı plakalı araçlar kullanıp sevk sürelerini kısalmak odaklı olarak iş ortaklarımıza çözüm sunmaktayız.
Minivan servisimiz ile Almanya ve Hollanda hatlarındaki iş ortaklarımıza 48 ila 72 saat arasında transit süre ile yardımcı oluyoruz.
Transit sürelerinin kısaltmak amaçlı yatırımını yaptığımız Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası (YYS) ile gümrük işlemlerimizi kendi Gümrüklü Sahamız içerisinde kendi depomuzda yaparak, Gümrük Müdürlüklerinde yaşanan gecikmeleri atlatmış olacağız. Bu şekilde gerekli zaman hassasiyetinde ileri doğru bir adım daha atmış ve her zaman daha hızlı bir servis sağlamak için hedefimize yine yaklaşmış olacağız.
İthalat operasyonlarımız dâhilinde, üretim aşamasında tekstil imalatçılarımızın ihtiyacı olan aksesuar ve gerek malzemenin Just in Time olacak şekilde komple, parsiyel ve minivan şeklinde iş ortaklarımız için bütün Avrupa’dan ülkemize sevkini sağlamaktayız.
Tekstil sektörünü hangi ülkelere ulaştırıyorsunuz?
Tekstil lojistiği alanında askılı ve koli yükleri bütün Avrupa Kıtası’na komple ve parsiyel olarak ulaştırıyoruz. Özellikle Almanya ve Hollanda’da yerleşik dünyanın en büyük tekstil alıcılarına Just in Time olarak servis sağlamaktayız.
Tekstil sektörü pandemi sürecinde tedarik zinciri alanında önemli sorunlarla karşılaştı. Bu sorunların minimize edilmesine yönelik siz nasıl adımlar attınız?
Çalışanlarımız sağlığını göz önünde bulundurarak, yarı ve tam zamanlı evden çalışmalar ile hız kesmeden operasyonlarımıza devam ettik. İş ortaklarımızın herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için iş saatlerimizde esneklik sağladık. Şoförlerimizin yurt içi ve yurt dışı temaslarında aksilik yaşamaması için önce sağlık odaklı her türlü destekte bulunduk.
‘İŞ HACMİMİZİN YÜZDE 70’İNİ OLUŞTURUYOR’
Tekstil lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alana dönük yük hacminiz nedir?
Tekstil lojistiği iş hacmimiz içerisinde yüzde 70 oranında pay almaktadır. Askı ve koli dâhil olmak üzere haftalık yüz araç ihracat sevkimiz olmaktadır.
Tekstil lojistiğine yönelik büyüme ve yatırım planlarınız neler?
YYS’ye yaptığımız yatırımızın yanında Bursa ve Mersin’de şube yatırımlarımızla yurt içine daha geniş bir ağ kurmayı ve iş ortaklarımıza yakinen servis sağlamayı hedefliyoruz.
İhracat operasyonlarımızın çoğunluğunu yürüttüğümüz İstanbul, Büyükçekmece lokasyonundaki depomuzu YYS gereksinimleri dışında yenileyerek ve düzenleyerek daha fazla olanak sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda İzmir Kemalpaşa depomuzu da YYS yatırımları yapılarak hizmet vermeye hazır hale getirildi.
Özmal araçlarımızı yenileyerek ve sayılarını arttırarak kendi filomuzu daha da kuvvetlendirme yönünde ilave 100 araçlık özmal alım planımız devam ediyor.
Rusya ve Ukrayna’nın içerisinde bulundukları üzücü durum, hem Avrupa’dan Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesine hem Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesinden Avrupa’ya olan taleplerin ülkemiz üzerinden devam etmesi ile sonuçlanıyor. İngiltere, Almanya ve Hollanda acentelerimiz ile bu güzergâhta çalışmalarımız devam etmekte.
‘TÜRKİYE’NİN TEKSTİLDE POTANSİYELİ ARTTI’
Türkiye tekstil sektöründe nasıl bir potansiyele sahip?
Türkiye; pandemi ile beraber başlayan yahut Uzakdoğu’dan üretimin ülkemize kayması yahut Uzakdoğu’dan sevk edilecek ürünlerin bir merkez olarak ülkemiz üzerinden geçmesi sebebi ile mükemmel bir potansiyel artışına sahip. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi adına sınır kapılarında yaşanan uzun gecikmeler, araç şoförlerine çıkartılan vize problemleri ve Avrupa Birliği tarafından Türk plakalı araçların geçiş kotalarının durumu azami önem taşımakta.