e
Banner


CEVA e-ticarette sürpriz hazırlığında
CEVA Lojistik, e-ticaret alanındaki atılımlarını yeni adımlarla güçlendirmeye hazırlanıyor. Yeni e-ticaret platformları ve perakende şirketleriyle kuracakları işbirlikleriyle dağıtım tarafında daha fazla boy göstereceklerinin altını çizen CEVA Lojistik Hindistan, Ortadoğu ve Afrika Satış ve İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Karadağ, şirket satın alma yatırımının da gündemlerinde olduğunu açıklıyor. 




Murat_KaradağDünyanın 10 bölgesinde, 160 ülkesinde, 1.000 lokasyona yayılan nakliye yönetimi ve kontrat lojistiği operasyonlarıyla lojistik sektörünün önde gelen oyuncularından CEVA Lojistik, e-ticaret lojistiği alanında, depo yönetimi, dağıtım ve iade toplama hizmetleri sunuyor. 2019 yılında e-ticaret lojistiğine yönelik önemli atılımlar gerçekleştiren ve ciddi işbirliklerine imza atan şirket, bu alana dönük yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. CEVA Lojistik Hindistan, Ortadoğu ve Afrika Satış ve İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Karadağ, sektörün önde gelen global oyuncularına olduğu kadar, lokal firmalara da hizmet sunduklarını söylüyor. Hem e-ticaret platformları hem de perakende firmalarıyla görüşme içinde olduklarını aktaran Karadağ, kuracakları yeni işbirlikleriyle birlikte özellikle e-ticaretin dağıtım tarafında daha aktif olacaklarının altını çiziyor. Karadağ, ayrıca daha hızlı ilerleme sağlamak için şirket satın alma yatırımın da gündemlerinde olduğunu açıklıyor. 
 
E-ticarete yönelik dağıtım hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 
E-ticaretin dağıtım tarafında iki şekilde hizmet sunuyoruz: Küçük gönderiler için kargo firmaları ile sistemsel ve operasyonel entegrasyonumuz var. E-ticaret müşterimiz süreçlerini sadece CEVA ile yönetirken, biz geri planda kargo firmaları ile entegre çalışıyoruz. Bu çalışma modelinin kesinlikle e-ticaret müşterimize faydası oluyor. Zira CEVA olarak kargo firmaları ile daha efektif çalışma koşullarını yaratmış durumdayız. Kendi müşteri hizmetleri yönetimi departmanımız sayesinde kargo firmaları ile entegrasyonumuzu kuvvetlendiriyoruz. 
E-ticaretin dağıtım hizmetleri tarafındaki ikinci bölüm, büyük ölçülü (heavy bulky) gönderilerin teslimatını içeriyor. Bu bölümü kendi parsiyel dağıtım ağımız ile gerçekleştiriyoruz. Bu gruba başta özellikle beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, spor ekipmanları ve mobilya gibi ürünler giriyor. Bu ağır ürünleri müşteri adresine ve kata kadar teslim ederek rekabette fark yarattığımızı görüyoruz. 
Diğer yandan depo yönetimi sistemimizi müşterilerimizin yazılımları ile entegre ediyoruz. Aynı zamanda otomasyon sistemleri ile de entegrasyonumuz var. Bu anlamda dünya standardında e-ticaret depo yönetimi hizmeti verdiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim.
 
DEPOLAMA VE DAĞITIMA YATIRIM YAPTI 
E-ticarete yönelik özel yatırımlardan söz eder misiniz?
Mevcut parsiyel dağıtım ağımızın operasyonel kabiliyetlerini yatırımlarla geliştirdik. Yine bu kapsamda araç, kurye, elleçleme otomasyon sistemlerine yatırım yaptık. Daha da önemlisi e-ticaret sektörünün lojistik firmalarından hizmet beklentisini karşılamak üzere, müşteri hizmetleri tarafında da bir takım yatırım ve sistem geliştirmeleri yaptık.    
Diğer yandan e-ticaret alanında depo yönetimine hem depo tesisi, hem depo ekipmanları ve otomasyon sistemleri, hem de yazılım olarak özel yatırımlar yaptık. E-ticaretin lojistik operasyon altyapısı kapsamında, depo operasyonlarında bu işin gereklerine özel depolama raf altyapısı yatırımlarını yaptık. Burada mezanin yatırımı özel bir yer tutuyor. Buna ilave olarak paketleme ekipmanları yatırımları da var. Daha kritik ve teknolojik taraf otomasyon çözümlerini içeriyor. Bu kapsamda da sorter, konveyör, otomatik asansör ve malzeme ayrıştırma ve sıralama ekipmanları var. Son olarak bilgi sistemleri tarafında da özel yatırımlar yaptığımızı söyleyebiliriz. Yazılımları da depo yönetimi, entegrasyon geliştirmeleri ve müşteri hizmetleri olarak üç kategoride görebiliriz. 
 
DAĞITIM TARAFINDA DAHA AKTİF OLACAK 
Gündeminizde e-ticaret firmalarıyla yeni işbirlikleri var mı?
Halen Türkiye’nin önde gelen birkaç e-ticaret platformu ile çok yakın olarak proje görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Esasen yakında bu müşterilerimizle operasyonlarımıza da başlayacağız. Yani kısa zaman içinde CEVA’yı e-ticaretin özellikle dağıtım tarafında daha fazla görmeye başlayacağız. Diğer taraftan sadece e-ticaret platformlarıyla da işbirliği içinde değiliz. Zira bu konudaki temel vizyonumuz her zaman omni-channel’a hizmet veriyor olmak. Yani müşterilerimizin e-ticaret ve konvansiyonel ticaret ile yürüttüğü operasyonlarına optimize edilmiş sinerjik bir altyapı ile hizmet sunmaktır. Bu anlamda birçok perakende firmasıyla da görüşüyoruz.    
 
E-TİCARETİN PAYINI KATLAYACAK 
E-ticaret iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? Bu alana dönük büyüme ve yatırım planlarınız neler? 
CEVA’nın mevcut B2B ticaret hacmi, yılda yaklaşık 2 milyar TL’lik ciro üretiyor. Bu anlamda mevcut depolama ve yurt içi dağıtım iş hacmimize kıyasla, e-ticaret iş hacmimiz henüz çok küçük kalıyor. Bunun temel nedeni mevcut işlerimizin ölçeğinin büyük olmasıdır. E-ticaretin yeni işlerimiz içindeki payı şu anda yaklaşık yüzde 8 civarındadır. Gelecek sene bu oran katlanarak büyüyecektir. Diğer taraftan yeni firmaları münferit olarak müşteri portföyümüze eklemenin yanısıra, birtakım stratejik iş birliği fırsatlarını da takip ederek bir adımda büyük ilerleme sağlayabileceğimiz fırsatlar üzerinde çalışıyoruz. Şirket satın alımı bizim gündemimizde, bunu global yönetimimizin de gündemine dahil etmeyi planlıyoruz.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat