Banner


Tekzen.com.tr yılda 700 bin ürün sevkiyatı yapıyor
Türkiye’nin en yaygın yapı market zinciri unvanını elinde bulunduran Tekzen’in toplam cirosunun ’u e-ticaretten geliyor. Yıllık 700 bin ürün dağıtımı gerçekleştirdiklerini belirten Tekzen E-Ticaret Müdürü Celal Bal, “Kargo taşımasına uygun ürün gruplarında Yurtiçi Kargo, daha yüksek hacimli ürün gruplarında ise Maxlines Lojistik ve Horoz Lojistik firmalarından destek alıyoruz. Drop shipping gönderilerde ise tedarikçilerimizin dağıtım kanallarından yararlanıyoruz” diyor.




TekzenTekzen hakkında bilgi verir misiniz? Bugün kaç farklı destinasyonda müşterilerinize hizmet sunuyorsunuz? 
1995 yılında Türkiye’yi, DIY (do it yourself – kendin yap) konsepti ile tanıştıran ilk mağazamızı İstanbul Merter’de açtık ve bu yolculuk; Türkiye’nin en doğusundan en batısına uzanan 59 ilde 138 mağaza, binlerce çalışan ve milyonlarca müşteri ile devam ediyor. 90’lı yılların başında Tekzen CEO’su Murat Gigin’in Almanya seyahatlerinde gözlemlediği marketlerin bir benzerini ülkemizde de açma düşüncesiyle giriştiği bu hamle Türkiye’de yepyeni bir sektörün doğuşuna kaynaklık ediyor. 0 yerli sermaye ile çalışan Tekzen Romanya ve Kıbrıs’ta hizmete açtığı mağazalarla aynı zamanda sektörde yurt dışına açılan ilk yerli marka olma özelliğini taşıyor. Sektörün global anlamda en prestijli kuruluşlarından biri olan Avrupa DIY Perakende Birliği EDRA’nın Türkiye’den tek üyesi yine Tekzen’dir. Yurt genelinde toplam 245.000 m2’lik satış alanına sahip Tekzen mağazalarında ev, bahçe, ofis ve tüm yaşam alanları için mobilyadan aydınlatmaya, dekorasyondan boyaya, beyaz eşyadan hırdavata kısaca zeminden çatıya on binlerce ürün satılıyor. Küçük mağaza formatıyla kolay ve hızlı ulaşılabilen lokasyonlarda açılan Tekzen Express’ler ile Tekzen, tüketicilerinin her an yanı başında olmayı amaçlıyor. Tekzen Express’lerle birlikte ülkenin dört bir yanına yayılmış Tekzen mağazalarını her yıl 40 milyonu aşkın müşteri ziyaret ediyor. 
 
250 BİN ÇEŞİT ÜRÜNÜ YÖNETİYOR 
E-ticaret operasyonlarınız içinde nasıl bir pay alıyor? Müşteri sayınız ve sevkiyat miktarınız nedir? 
2006 yılında başlayan e-ticaret faaliyetlerimizin bugün toplam şirket cirosundaki payı seviyesinde. Mağazalarımızda satışa sunduğumuz ürünlere ek internete özel ürün gruplarımızla birlikte 15 farklı kategoride 250 bin çeşit ürün sergiliyoruz. Aylık ortalama 6 milyon ziyaretçimize 60 bin ürün satıyor ve günlük ortalama 2.000 sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Omnichannel müşteri deneyimi yaşatabilmek üzere, dijitalleşen mağazalarımız ve bütünleşik satış yapımızdan faydalanarak, mağazalarımızı ziyaret eden müşterilerimize sunacağımız “kolay online sipariş” hizmeti ile müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefliyoruz.
 
Tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz? 
Türkiye’nin en yaygın yapı market zinciri unvanını elinde bulundurmanın avantajı ile e-ticaret süreçlerimizde farklı dağıtım kanalları kullanabiliyoruz. Grup şirketlerimizden Maxlines Lojistik’in deposunda e-ticaret operasyonlarımız için ayırdığımız 4000 m2’lik bir depolama alanımız bulunuyor. Burada internete özel ürün gruplarının stok ve cross docking sevkiyat süreçlerini yürütüyoruz. Ayrıca ülke genelinde tüm mağazalarımızın stoklarından yararlanabiliyoruz. Bunların yanında aldığımız siparişlerin yaklaşık %55’lik kısmını drop shipping yöntemi ile üretici ve tedarikçilerimizden direkt olarak müşterilerimize ulaştırıyoruz.
 
Yıllık sevkiyat miktarınız nedir? İş ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Bugünkü dağıtım hacmimiz yıllık 700 bin ürün seviyesinde. Kargo taşımasına uygun ürün gruplarında Yurtiçi Kargo, daha yüksek hacimli ürün gruplarında ise Maxlines Lojistik ve Horoz Lojistik firmalarından destek alıyoruz. Drop shipping gönderilerde ise tedarikçilerimizin dağıtım kanallarından yararlanıyoruz. Aynı zamanda bugüne kadar sınırlı illerde hizmet verdiğimiz mobilya montaj servis hizmetini Haziran ayından tüm Türkiye’ye yayacağız. 
 
KARGO VE LOJİSTİĞE CİRODAN %3 PAY AYRILIYOR
Lojistik maliyetleriniz içinde nasıl bir pay alıyor? Maliyetleri nasıl aşağıya çekiyorsunuz? 
Kargo ve lojistik maliyetimizin toplam e-ticaret ciromuza oranı %3 seviyelerinde. Ülke genelindeki mağaza ve tedarikçilerimizin depo ve stoklarından faydalanabiliyor olmanın avantajıyla, lojistik maliyetlerimizi minimum seviyelerde tutabiliyor ve siparişleri teslimat adreslerine en yakın mağazalarımızdan müşterilerimize gönderebiliyoruz.
 
Türk lojistik sektörünün e-ticaret konusundaki hizmet kalitesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Her yeni gelişen satış kanalı etrafındaki ekosistemi değişime zorluyor. Gelişen teknoloji, değişen tüketici alışkanlıkları ile birlikte lojistik ve dağıtım hizmetleri de gelişerek e-ticareti büyüttü. Hızla büyümeye devam eden e-ticaret sektöründe gelişimin devamı için lojistik altyapısının önemi büyük. Zira tüketiciler internetten satınalma kararı verirken ürünün fiyatı ile birlikte ne kadar hızlı teslim edildiğine de bakıyor. En büyük sorunlar “son teslimat noktasında” yoğunlaşıyor. Teslimat süreçlerinin şeffaf ve izlenebilir olması önemli. Bunun için lojistik firmalarının uçtan uca dijitalleşme süreçlerini günün trendlerine uygun sürdürmesi gerekiyor. 
Diğer yandan tüketicinin beklentilerini iyi bilen nitelikli personel önemli bir sorun. İlerleyen dönemde yurtdışındaki örneklerde olduğu gibi kitle kaynak kullanımı ile part time IK kaynağı sağlayan uygulamalar ortaya çıkacaktır. Kitle kaynaklı teslimatla müşterilerin kapılarına, bazen bir saatten az bir sürede paket almak için yerel ve profesyonel olmayan kuryelerden yararlanılacaktır. Daha geniş ürün seçeneğinin internet müşterilerine sunulabilmesi için yurtdışındaki başarılı örneklerde olduğu gibi dağıtıma uygun ambalaj ve paketleme desteği ile lojistik firmalarının hizmet seçenekleri arttırılabilir. Önümüzdeki on yıl içinde alışveriş yapanların büyük kısmını oluşturacak Z kuşağı 2026 yılına kadar en büyük nesil olacak. Bu müşterilerin %25'i, bir perakendeci aynı gün teslimat imkanı sunmadıysa alışveriş sepetinden vazgeçecekler. Yurtdışından e-ticaret sektörüne yatırım alınabilmesi için en önemli unsurlardan biri gelişmiş dağıtım altyapısı olacaktır.
 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat