e
Banner


KTL, yurt içini tamamladı, yurt dışında atağa geçti
Türkiye’deki yapılanmasını tamamlayan Kınay Taşımacılık ve Lojistik (KTL), global bir forwarder şirketi olma hedefi doğrultusunda yurt dışı yatırımlarını hızlandırdı. Uzakdoğu, Ortadoğu ve Afrika marketlerinde oldukça etkin olduklarını belirten Kınay Yönetim Kurulu Başkanı Sina Kınay, “KTL UK ve KTL Benelux yatırımlarımızla Avrupa pazarında da yakın zamanda etkili olmayı hedefliyoruz. Amerika marketinde de kısa süre içerisinde ciddi yatırımlarımız olacak” dedi. Kınay, 2021 yılı içinde 5 farklı Kuzey Afrika ülkesinde ve Çin’in farklı şehirlerinde ofis açacaklarını söyledi. 




KTLKınay Taşımacılık ve Lojistik (KTL) geride bıraktığı 15 yıla hangi başarıları sığdırdı?   
1946 senesinde A. Rıza Kınay Vapur Acenteliği olarak faaliyetlerine başlayan, ülkemizin en köklu denizcilik gruplarından Kınay Lojistik’in lojistik alanındaki ilk atılımı, Kınay Taşımacılık ve Lojistik’i 1 Ocak 2005’te kurduk. Şirketi ilk kurduğumuzda aynı odada 6 kişiyle başladık. Altı kişiden bugün Türkiye’de 10, yurt dışında 6 ofis ve yaklaşık 400 çalışanlı bir yapıya ulaştık. Rakamsal olarak baktığımızda, şu anda ihracat tarafında Türkiye’nin bir numaralı forwarderiyiz. İthalatta ikinci sırada geliyoruz. Hacimsel anlamda bakarsak, Türkiye’nin bir numaralı forwarderiyiz. 
Biz, bu işe başlarken, Türkiye’de bu işi yapan firmalardan daha farklı nasıl bir yapı oluşturabiliriz diye düşündük ve sanayi olan yerlerde bunu nasıl gerçekleştirebiliriz dedik. O yüzden de sadece deniz olan yerlerde değil, ticaretin olduğu Ankara, Eskişehir, Gaziantep, Konya, Adana ve Kayseri’de de kendi ofis ve çalışanımızla hizmet vermeye başladık. Çünkü, Türkiye’nin doğası gereği o şehrin insanıyla iş yapmanın çok daha doğru olduğunu düşündük. Bu sayede Türkiye’deki yapılanmayı tamamladık. Yatırımlarımız devam edecek. Hizmet ağımıza Ankara ve Eskişehir şubelerimizi eklemeyi hedefliyoruz. 
Yurt dışında KTL Çin, KTL Birleşik Krallık (UK), KTL Vietnam ve KTL Benelux gibi kendi ofislerimiz ve network üyelerimiz KTL Ukrayna ve KTL Avustralya ile geniş bir coğrafyada hizmet veriyoruz. İlk başladığımız gün, aynı zamanda global bir firma olmayı da hedefliyorduk. Hizmet verdiğimiz alanda bir Türk şirketi, global yapıya kavuşmuş değil. Biz, hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz.
2012’de KTL International adında bir şirket kurduk. Bu şirketin hedefi, sadece ithalat operasyonlarını yönetmek. Bu şirketi kurmamızdaki temel neden, ithalat ve ihracat dinamiklerinin farklı olması ve ithalata odaklanan ekip ile bu hizmeti daha iyi vermekti. Şirketimizde ithalat bölümümüzü farklı şekilde büyütmek ve geliştirmek adına bu piyasayı çok iyi bilen iki arkadaşımızla yollarımız kesişti. Onlara da ithalat şirketimizin yönetimini emanet ettik.  Bu konuda da kısa süre içerisinde Türkiye’de ikinci sıraya yükseldik.
Havayolu taşımacılığında da önemli bir oyuncu olmak istiyoruz, bu konuda da ciddi yatırımlarımız var. Tecrübeli ekibimiz ile IATA sıralamasında üst sıralıları hedefliyoruz. 2019 yılında başlayan karayolu taşımacılığı hizmetimiz henüz yolun başında, ama her üründe olduğu gibi kara taşımacılığında da forwarder olarak iyi işler çıkartacağımıza inanıyoruz.
 
YENİ DURAK AMERİKA 
Hangi bölgelerde hizmet sunuyorsunuz? 
Kınay Taşımacılık ve Lojistik olarak hizmetlerimizin yoğunlaştığı bölgelerin başında Uzakdoğu, daha sonra Ortadoğu ve Afrika marketi gelmektedir. Son yaptığımız yatırımlar olan KTL UK ve KTL Benelux ile Avrupa pazarında da yakın zamanda etkili olmayı hedefliyoruz. Amerika marketinde de kısa süre içerisinde ciddi yatırımlarımız olacak. Kınay Taşımacılık ve Lojistik olarak standart bir forwarder değiliz. 1946’dan itibaren geliştirdiğimiz ciddi bir know-how’a sahip olduğumuzu düşünüyorum. Grup firmalarımıza baktığınızda, gemi acentalığı ve operatörlüğünden, charter ve brokerlik operasyonlarına, liman ve depo operasyonlarından feeder taşımacılığına kadar geniş bir hizmet ağımız var ve tüm grup kendi içinde ciddi bir sinerji ile çalışmakta. Müşteri ihtiyaçlarını tecrübeli ekibimiz ile iyi analiz edip hem forwarder taşımacılığı ürünlerimiz ile hem de diğer grup firmalarımızın taşıma ve depolama ürünleri ile verebileceğimiz hizmeti belirliyoruz.
 
Sektörde nasıl fark yaratılacağını düşünüyorsunuz? 
Burada fark yaratabileceğiniz konu müşteriye verdiğiniz hizmet noktasıdır. Biz, burada müşteri ilişkileri departmanımızı yapısal olarak değiştirdik. “Müşterinin her zaman haklı olduğu” ilkesiyle bu arkadaşlarımıza çok yoğun bir eğitim verdik. Çok genç bir kadro kurduk. Müşteri hizmetlerimizde yer alan bir çalışanımız, bizden hizmet alan bir firmayla bütünleşmiş ise artık o müşteri biz çok büyük bir hata yapmadıkça bizi değiştirmiyor. Çalışanımız artık o firmanın A’dan Z’ye her şeyini ezberlemeye başlıyor. Bunun yanında müşteriyi yakından takip ediyor, müşterinin iç bünyesindeki lojistik departmanı gibi hareket ediyoruz, böylelikle gereksinimlerini en hızlı şekilde yerine getiriyoruz.
 
BENELÜKS VE VİETNAM OFİSLERİ AÇILDI 
2020 yılında hedeflerinizi ne oranda gerçekleştirdiniz? 
2020 yılı yatırım hedeflerimizin bir kısmını yılın ilk çeyreğinde tamamlayarak, Belçika merkezli KTL Benelux ve Güneydoğu Asya hedeflerimiz doğrultusunda kurduğumuz KTL Vietnam’ı faaliyete geçirdik. Yakın gelecekte bir ülke daha kendi ofisimiz ile bünyemize katılacak. Ayrıca yine 2021 yatırım hedeflerimiz içinde yer alan 5 farklı Kuzey Afrika ülkesinde ve Çin’de farklı şehirlerde kuracağımız yeni şubeler ile yatırımlarımıza devam edeceğiz, Kınay markasının yurt dışındaki şirket ve şubelerinin sayısını artıracağız. 2020 büyüme hedefimizi yılın başında yüzde 8-10 olarak belirlemiştik, bu hedefimizin hala arkasındayız ve üstünde bitireceğimize inanıyoruz.
 
Covid-19 süreci operasyonlarınızı nasıl etkiledi ve ne tür tedbirler aldınız? 
Pandemi sürecine iki sektör damga vurdu. Bunlardan bir tanesi sağlık diğeri ise lojistik. Covid-19 sürecini iyi takip ettiğimize inanıyoruz, Türkiye’de sektörümüzde sisteme uzaktan bağlanarak çalışan ilk firmalardan bir tanesiyiz. Çalışanlarımız ve ailelerinin sağlığı bizim için çok önemli. Mart ayının başından itibaren evden çalışmaya başladık. Video konferanslar sayesinde iletişimimizi hiç kopartmadık hatta daha fazla arttırdık.
Pandemi süreci boyunca bölge ve şube yöneticilerimiz aracılığı ile çalışanlarımızın sağlığını yakından takip etmeye çalıştık, minimum seviyede ve zorunlu kapasite ile çalışan ofislerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterleri göz önüne alarak yeniden düzenledik. Ofis içi oturma düzenleri sosyal mesafe kurallarına göre düzenlendi, çalışma masaları arasına şeffaf paravanlar takıldı, çay ve kahve servisleri kaldırıldı, tek kullanımlık çevreye duyarlı ürünler tercih edildi, kişisel ve ofis içi hijyen konularında online platformlarda ve bire bir eğitimler verildi. Evlerinde küçük çocuğu olan, 65 yaş üzeri bir aile bireyi ile beraber yaşayan, kendisinde veya ailesinde kronik hastalığı olan hiçbir çalışanımızın ofiste çalışmasına izin vermedik. Ofise gelmek zorunda olan çalışanlarımızın toplu taşıma kullanımına izin verilmedi, ofise ulaşım şirket araçları ile sağlandı.
Kara sınırların kapalı olması nedeniyle taşıma modlarından en fazla karayolu operasyonları sıkıntı yaşadı. Karayolu ağırlıklı taşıma servislerini tercih eden firmaların ticareti olumsuz etkilendi. Bu müşteri gruplarına denizyolu ve havayolu alternatiflerini sunarak ticaretlerinin devam etmesini sağlamaya çalıştık. Diğer yandan bildiğiniz gibi havayolu firmalarının toplam geliri yolcu ve kargo taşımacılığından oluşmaktadır. Covid-19 nedeniyle yaşanan yolcu kayıpları, uçuş maliyetlerinin tamamının kargo taşımacılığından elde edilmesini zorunlu kıldı. Bu nedenle hava navlunlarında ciddi artışlar yaşandı. Deniz taşımacılığında ise kurallarının çok belli olması ve yıllar içindeki gelişimi itibariyle salgın hastalıklara çok aşina olduğundan operasyonel süreçlerde çok fazla sıkıntı yaşanmadı.
 
BÜYÜK BİR SİSTEM YARATTIK 
Kısa ve uzun vadeli büyüme stratejiniz ve yatırım hedeflerinizi aktarır mısınız?
Kısa vadeli hedeflerle uzun vadeli düşünerek hareket ediyoruz. İlk kısa vadeli hedefimiz Türkiye’deki yapıyı tamamlamaktı. Şu an Türkiye’de ticaretin olduğu her yerde varız. İkinci hedef, Türkiye ile Uzakdoğu’yu birleştirecek olan yerlerde bulunmak. Çin’i ve Türkiye’yi bitirdikten sonra Avrupa’da çalışmalarımız devam ediyor, ayrıca Amerika’da da yapılanmak istiyoruz. Gideceğimiz hedef, Türkiye’den çıkmış global bir forwarder olabilir miydi? Bu yolda şu anda ilerliyoruz. Tabii bu hedefler içinde 2020’de 100 bin TEU hedefi vardı ama 2018’de 125 bin TEU yaptık. Yani koyduğumuz hedefi yaklaşık 2 yıl öncesinden tamamladık. Şimdi hedef, 2023’te 185 bin TEU. Büyük bir ihtimalle de gerçekleştireceğiz gibi duruyor, ama pandeminin ekonomiye olan negatif etkisini de unutmamak gerekiyor. Kısa ve koşulabilir hedefler koyuyoruz. En büyük değer, 6 kişiyle başladığımız şirketi 400 çalışana -ki, bunların hepsi beyaz yakalı-, getirmekti. Büyük bir sistem yarattığımızı düşünüyoruz.
 
DİJİTALLEŞME ADIMLARINI HIZLANDIRDI 
Yeni dönemde uluslararası taşımacılık ve lojistikte neler öne çıkacak? KTL, yeni döneme nasıl hazırlanıyor? 
Uluslararası taşımacılık ve lojistikte dijitalleşme, her sektörde olduğu gibi önemli bir yer teşkil etmeye başladı. Pandemi süreci ise sektörün dijitalleşmesinde katalizör etkisi yarattı. Fiziki evrak ve işlem yapısının dünya üzerinde çok fazla yeri kalmadığına inanıyoruz. Kağıtsız operasyon ve dijital arşiv uygulamaları konusunda yatırım yapıyoruz. Globalleşen dünyada paydaş sektörlerden bankacılıkta, işlemlerin büyük bir kısmının mobil cihazlardan yapılmasına karşın uluslararası taşımacılık sektöründe dijitalleşme maalesef henüz istenilen seviyede değil.
Özellikle Endüstri 4.0’la birlikte başlayan dijitalleşme bizim de önem verdiğimiz bir konu. AI (Yapay Zeka), AR (Artırılmış Gerçeklik), RPA (Robotik Süreç Otomosyonu), IoT (Nesnelerin İnterneti), Blockchain teknolojisi başta olmak üzere, yeni teknolojileri yakından takip ediyoruz ve dijital dönüşüm süreçlerimize nasıl dahil edebileceğimiz hakkında projeler tasarlıyoruz.
Bu konuda ilerleyebilmek adına, iyi eğitim almış, bizimle uzun süre birlikte olacak, genç, başarma isteği olan arkadaşları aramıza katıyoruz. Biz, bunlarla beraber bu alanlarda da büyümek istiyoruz. Lojistiği lojistik yapacak tüm halkaları tamamlamaya çalışacağız. Lojistiği dijitalle entegre edip, tüm halkalarına ulaşmak hedeflerimiz arasında ön sıralarda. Sektörde olacak bütün yenilikleri zamanından önce yakalamak istiyoruz.
KTL
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat