e


Ulaştırmada yatırım hamlesi sürüyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 429 proje için bu yılın Mart ayı sonuna kadar 84.7 milyar lira harcandığını bildirdi. 





dtgm

Bakanlığın verilerine göre, Mart 2012 itibariyle karayolu, havayolu, demiryolu, denizyolu ve haberleşme sektörlerinde fiili olarak devam eden proje sayısı 429, alt proje sayısı ise 3 bin 740. Söz konusu projelerin hayata geçirilmesi amacıyla ayrılan 150 milyar 326 milyon liralık bütçenin 84 milyar 723 milyon liralık kısmı kullanıldı. Projelerin tamamlanması için bakanlığın 65 milyar 603 milyon liralık bütçeye daha ihtiyacı bulunuyor.

Öte yandan karayolu sektöründe hayata geçirilecek 274 proje ile 2 bin 70 alt proje için ayrılan 101 milyar 107 milyon liralık bütçenin, 68 milyar 607 milyon lirası kullanıldı. Geriye kalan projelerin tamamlanması için de 32,5 milyar lira harcanacak.

Bakan Çağlayan: 10 milyon TEU'luk iki liman şart!

Singapur Limanı ve Jurong Adası'nı ziyaret eden Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ticari kapasitesi ve ürünleriyle Singapur pazarında görücüye çıktığını söyledi. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için uygun lojistik altyapısının hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, “2023'e giden hedefte bunların hepsi stratejik hedefler ve eylemler olarak var” dedi. Denizyolu taşımacılığını da teşvik kapsamında 5. bölge destekleriyle destekleyeceklerini aktaran Çağlayan, 1 trilyon 150 milyar dolarlık dış ticaret hacmini karşılayacak limanlara ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Bakan Çağlayan, Mersin ve İzmir'de her biri için 10 milyon TEU'luk konteyner limanlarının inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, “Mersin'i ve İzmir'i dünyanın en büyük aktarma merkezlerinden biri yapacağız. Çandarlı ve Mersin'in Singapur'dan hiçbir farkı yok. Biz Akdeniz'in en önemli aktarma merkezi olabilecek duruma sahibiz” dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin Uzakdoğu’ya ihracatının az olmasında lojistik altyapıdaki yetersizliklerin de büyük rol oynadığını vurgulayarak, stratejik noktalara kurulacak lojistik merkezlerle bu sorunu çözeceklerini iletti.
 

ECAC yönetimine Türkiye’den Başkan Yardımcısı

Sivil havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak uluslararası havacılık teşkilatlarındaki etkinliğini giderek artıran Türkiye, Avrupa Sivil Havacılık Örgütü’nün Başkan Yardımcılığı'na getirilerek önemli bir başarıya daha imza attı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, ECAC'a üye 44 ülkenin katılımı ile 10-11 Temmuz 2012 tarihlerinde Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştirilen Genel Kurul Toplantısı'nda, oy birliği ile ECAC Başkan Yardımcılığı görevine seçildi.
AB üye ülkelerde havacılık faaliyetlerinin uçuş emniyeti ve havacılık güvenliği temelinde sürdürülebilmesi için kural koyma ve düzenleme faaliyetlerini yürüten ECAC'ın üç yılda bir gerçekleştirilen ve bu yıl 33'üncüsü düzenlenen Genel Kurul Toplantısı'na üye ülkelerin yanısıra çok sayıda uluslar arası kuruluş temsilcisi katıldı. 
Daha önceki süreçte, ECAC'ın Koordinasyon Komitesi üyeliğini de yürüten Türkiye’nin bu yeni başarısının Avrupa Havacılık Sistemi’ne entegrasyon açısından çok daha önemli kazanımları beraberinde getireceği ifade ediliyor.

Gemi trafiği Ankara’dan yönetilecek

Gemi Trafik Yönetim Sistemi Projesi kapsamında gemi trafiğinin tek merkezden yönetileceği ve komuta sisteminin Ankara’da olacağı açıklandı. İhalesi 20 Kasım 2009 tarihinde yapılan ve ihaleyi kazanan firma tarafından kurulum çalışmaları devam eden projede iki alt bölüm alıyor. Proje kapsamında 3 adet Gemi Trafiği Hizmet Merkezi ve 24 adet Trafik Gözetleme İstasyonu tesis edilecek. Türk Boğazları Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi ile entegre edilerek Ankara'da Ulusal Deniz Resmi oluşturulacak ve trafik buradan adım adım takip edilerek yönetilecek. Kurulacak GTHS'ler sayesinde gemilere, bilgi, seyir yardımı ve trafik organizasyonu hizmetlerinin tamamı sunulacak.

DTGM yeni yüzünü tanıttı

655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yeniden teşkil edilen Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü hem vizyonunu hem de yüzünü yeniledi. Kaptan Dr. Barış Tozar’ın Deniz Ticareti Genel Müdürü olarak atanmasının ardından atılımlarını sürdüren DTGM, kurumsal kimlik çalışmaları arasında yer alan logosunu basına tanıttı. Kurumsal kimliğin bir kurumun dış dünyaya görünen yüzü olduğunu vurgulayan Dr. Tozar, kimlik çalışmalarında rahatlatıcı bir etki yaratan, karmaşa ve tedirginliği azaltan açık gri rengi koyu mavi zemin üzerinde kullanarak denizin dinginliğini yansıtmak istediklerini ifade etti. Deniz Ticareti Genel Müdürü Kaptan Dr. Barış Tozar, basına tanıttıkları logonun deniz ticaretinin ve Türk denizciliğinin bahse konu olduğu her yerde görüleceğini ve Genel Müdürlüğün iş ve işlemlerindeki yüzü olacağını ifade etti.

Türkiye-Irak Havacılık Anlaşması’nda revizyon

Türkiye ve Irak, 16-17 Temmuz 2012 tarihlerinde Ankara’da bir araya gelerek ikili hava ulaştırma anlaşmasını günün koşullarına göre revize etti. İmzalanan Mutabakat Zaptı’na göre; iki ülke arasındaki charter uçuşlar kısıtlamasız hale getirilirken, haftalık karşılıklı dört frekans kargo seferi yapılmasına imkan tanındı. Yolcu uçağı ile kargo taşıma hakkını (Belly Kargo), frekans ve kapasite kısıtlaması olmaksızın sınırsız hale getirilen anlaşmaya ayrıca, Üçüncü Taraf Kod Paylaşım Maddesi’nin eklenmesine de karar verildi. Taraflar ayrıca, eğitim, güvenlik, bakım, yer hizmetleri başta olmak üzere havacılıkla ilgili birçok alanda işbirliği yapma konusunda uzlaşma sağladı.

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat