1. Hatay Lojistik Zirvesi başladı!
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Hatay ve Osmaniye Valilikleri ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen 1. Hatay Lojistik Zirvesi törenle başladı.
Hatay ve Osmaniye illerinde, lojistik sektörünün geliştirilmesi, bölge ekonomisi, sanayisi ve ticaretine destek vermek amacıyla düzenlenen Hatay Uluslararası Lojistik Zirvesi, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tayfur Sökmen Yerleşkesi Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen törenle başladı. İki gün sürecek olan Hatay Uluslar arası Lojistik Zirvesi’nin açılış töreninde konuşan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, kentin lojistik açıdan çok büyük bir önem taşıdığını ifade etti.
Kent demek tüketimin artması demek
Batı’nı doğudan üstünlüğünün biraz fabrikaların tarlalara, buhar gücünün de kervana galip gelmesiyle başladığını anlatan Vali Lekesiz, “Artık maliyetlerin artması, maliyetlerin azalması sosyal, ekonomik hayatın canlanması üretimin teşviki gibi pek çok faktör devreye sokuluyor diye ülkelere nüfusu 5 milyonun üzerinde farklı bölgelerde şehirler kurun tavsiyeleri yaygınlaşmaya başladı.
Bunları dikkate almak lazım. 90’lı yılların başında nüfusu 10 milyonu geçen sadece New York vardı. Bugün dünyada nüfusu 10 milyonu geçen yaklaşık 25 tane şehir var. Bu kırsalda tüketen insanla, kent merkezinde tüketen insanın kalıbını incelediğimizde kırsaldakine bir pantolonu 3 ayda bir ütülediğini, merkezideki ise 3 ayda 25-30 pantolon değiştirdiğini düşündüğünüzde kentte yaşayan ile kırsalda yaşayanların çeşitlilik farkı vardır. Kent demek tüketim ihtiyacının çok daha fazla arttığı bir dünya demek” dedi.
Dubai 70 milyar dolar kazanıyor
Hatay’ın Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu'yu bir şekilde etkileyen ve bunların hepsinin kesişme noktasında olan kilit bir yer olduğunu vurgulayan Lekesiz, “İlimizdeki mevcut zengin taşımacılık sektörü, lojistik hizmetleri, bugünkünden çok daha fazla zenginlik üretebilecek muhteşem bir potansiyele sahip. Bu her ile nasip olmaz. İskenderun Limanı'nda kurulması planlanan lojistik köyle, gelecekte lojistik sektöründe kentimiz büyük kazançlar elde edecek. 2001 krizinde Türkiye'nin ihtiyacı olan para 5 milyar dolardı. Dubai bu sektörde yılda yaklaşık 70 milyar dolar kazanıyor. Biz 5 milyar dolar için yalvardık” dedi.
Zenginlik üreten bir sektör
Bu sektörün zenginlik üreten bir sektör olduğunu belirten Lekesiz, “Bu sektör gençlerimiz için de iş potansiyelini beraberinde getiren bir sektör. Lojistik köyün kurulmasıyla kentimiz milyar dolarlar kazanmaya başlayacak. Üretilen ürünlerinde tüketicinin eline minimum maliyetle ulaştırılması, uluslararası rekabet açısından de çok önemli. Kentimizde ki lojistik hem coğrafik konumuyla hem de mevcut alt yapısıyla ön planda” dedi.
Lojistik köy öngörüldü
DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise “Hatay ve Osmaniye İlleri Lojistik Master Planı” kapsamında bu amaçlara ulaşılabilmesi için İskenderun'da büyük ölçekli, depolama fonksiyonlarının ağırlıklı olarak yer aldığı, demiryolu bağlantılı, liman havzası içinde bir Lojistik Köy (İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi) öngörüldüğü söyledi.
Yıldız ayrıca buna destek verecek şekilde Antakya'da depolama fonksiyonlarının daha az tutulduğu, daha ziyade yük aktarma operasyonuna dönük, demiryolu bağlantısı olmayan, intermodal taşımanın yer almadığı bir lojistik merkez (İhtisas Lojistik Organize Sanayi Bölgesi) oluşumu da ele alındığı söyledi.
Mastır planı önemli
MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder: Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde Hatay’ın makro düzeydeki planlanması, kaynaklarının yönetilmesi girişimciler için bir cazibe merkezi haline getirilmesi ve sektörler arasındaki iş birliğinin sağlanması alanında önemli bir altlık oluşturan planlamalar arasında yine son dönemde tamamlanan lojistik mastır planının ne kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.
Plan neleri kapsıyor
Hazırlanan Lojistik Master Planı çerçevesinde Hatay ilinin Akdeniz bölgesinde yeni bir lojistik merkez olması hedefleniyor. Hatay bölgesinde şehir planlamalarına baz teşkil edecek yolcu ve yük trafiğini birlikte değerlendirecek, liman, OSB ve lojistik odakların karayolu, demir yolu, deniz yolu taşımasının intermodal sistemle birbirine bağlayacak bir çalışma olacak.
Bunların yanında bölgenin ekonomik gelişmesine destek olacak, yeni iş alanları oluşturarak iş gücü talebi yaratılacak, diğer sektörlere destek olacak bir hamle olarak ele alınıyor.
Proje ile kent halkı için trafik, gürültü, hava kirliliği gibi çevre sorunlarını azaltılması, bölge lojistiğini bir merkeze toplanması, araç trafiğini düzenleyerek kentsel ulaşımı rahatlatılması hedefleniyor.