Antalya'da yepyeni bir liman doğuyor
Antalya Limanı'nda kamu kurum ve kuruluşlarına ait binalar liman dışına çıkarılacak. Bölgede 67 futbol sahası büyüklüğünde, 564 bin metrekarelik yeni bir liman yaratılıyor. Vali Ahmet Altıparmak, "Antalya Limanı Doğu Akdeniz çanağının en gözde ticaret merkezlerinden biri haline gelecek" dedi.
Vali Altıparmak Antalya Limanı'nın, İzmir-Mersin arasında yaklaşık 700 deniz millik kıyı şeridi üzerindeki en büyük yük ve yolcu limanı olduğunu söyledi. Söz konusu hat üzerinde Antalya dışında ikinci bir liman bulunmadığının altını çizen Vali Altıparmak, "Antalya Limanı'nın daha geniş bir hinterlanda cevap verebilmesi, artan yük ve gemi trafiğinin karşılanması, kentin deniz ticaretinden aldığı pazar payının daha da artırılması amacıyla liman genişleme sahasına ihtiyacı her geçen gün kendisini bir zorunluluk olarak hissettirmektedir" diye konuştu.
Altıparmak, limanın yük ve gemi trafiğinin her yıl katlanarak arttığını, son üç yıl içinde konteyner trafiğinde yüzde 53, kuru ve dökme yük trafiğinde yüzde 65, kruvaziyer yolcu gemi trafiğinde yüzde 61, genel gemi trafiğinde ise yüzde 19 artış sağlandığını kaydetti. Vali Altıparmak, yük, gemi ve yolcu trafiğindeki artış trendinin devam etmesi nedeniyle liman geri sahasının yetersiz kaldığına işaret ederek, yük treni ve hızlı tren hattının Antalya'ya ulaşmasıyla birlikte Antalya Limanı'nın Konya, Afyonkarahisar, Denizli, Burdur, Ankara gibi sanayi potansiyeli çok yüksek bir hinterlanda sahip olacağının altını çizdi.
Amaçlarının Antalya Liman bölgesini Doğu Akdeniz çanağının en gözde ticaret merkezlerinden biri haline getirmek olduğuna değinen Vali Altıparmak, bu amaçla hazırlanan çalışmaya göre 1970'li yıllarda 1 milyon 845 bin 36 metrekare art alanla birlikte projelendirilen bölgede bugün sadece liman olarak kullanılan 166 bin 800 metrekarelik bir alan kaldığını bildirdi. Altıparmak, Antalya Limanı hinterlandında, sadece kıtlık ve savaş koşullarında kullanılmak üzere hazır tutulan, son 4 yıl içinde sadece 3 geminin yanaştığı 60 bin metrekare alana kurulu Toprak Mahsulleri Ofisi silolarının yer aldığını anımsattı.
Altıparmak, 24 bin metrekare alanda ise kamunun araç ve eşya satışını gerçekleştiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ) depoları ile 250 bin metrekare alanda kurulu askeri sahanın yanı sıra, balıkçı barınağı, asfalt depolama, yolcu limanı, karışık ve dökme yük limanı, yat limanı gibi kullanım alanlarının yer aldığına dikkati çekti. Altıparmak, liman kompleksinin çok fonksiyonlu hizmet verdiğini belirterek, bu fonksiyonların aynı yerde iç içe olmasının birbirlerinin gelişimini engellediğini dile getirdi.
Yepyeni bir liman
Projeye göre askeri saha, TMO siloları, TASİŞ ve küçük çapta mülkiyet problemlerinin bulunduğu ve mevcut durumda imarsız olan 230 bin metrekare alan, liman genişleme sahası içine dahil edilecek. Antalya Valiliği'nin hazırladığı projeyle kamu kurum ve kuruşlarına ait binaların ve diğer taşınmazların liman dışına çıkarılmasıyla bölgede 564 bin metrekarelik yeni bir liman yaratılacak.
Taşınma çalışmaları
Çalışma kapsamında Antalya Limanı'ndaki askeri unsurlardan Sahil Güvenlik Okul Komutanlığı, yakın bir zamanda inşaatı bitmek üzere olan şehir içindeki yeni yerleşkesine taşınacak. Limandaki askeri saha içinde bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın diğer binaları ve botlarıyla birlikte yeni inşa edilecek balıkçı barınağına taşınacak. Bu amaçla Antalya Valiliği Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan inşaatı devam eden Antalya Balıkçı Barınağı projesinde tadilat talep etti.
Yine limanda bulunan Antalya Deniz Komutanlığı Hizmet Binası için uygun yer arayışı devam ediyor. Deniz Komutanlığı'nın Antalya'da konuşlu gemi gibi yüzer unsurunun bulunmaması, yer arayışını kolaylaştırıyor. TASİŞ, Antalya Limanı'ndan çıkmak için Maliye Bakanlığı'ndan yer talep etti. Bakanlık Döşemealtı bölgesinde TASİŞ için yer arayışını sürdürüyor. TMO ise 60 bin metrekare alanını Antalya Limanı'na kiralayacak.
Küçük çapta mülkiyet sorunlarının bulunduğu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın kamulaştırma işlemiyle çözülecek 230 bin metrekarelik alan için Antalya Valiliği, Konyaaltı Belediyesi'nden bölgeyi imar planlarına 'Liman Genişleme Sahası' olarak işaretlemesini istedi. Alan TIR parkı, konteyner istifleme sahası, Serbest Bölge için yeni genişleme sahası, yük depolama alanları yapılacak. Alan, ayrıca limana demiryolu bağlantısı da sağlayacak.
Çalışmada Antalya Limanı kompleksinde yaşanan TIR trafiğini çözmek için de gümrük kontrol noktasının liman dışında bir sahaya taşınması gerektiği belirtildi. Liman ve Serbest Bölge'ye günlük 550- 600 adet TIR geldiğini belirleyen çalışmada, bu sayının gelecek yıllarda 1000 TIR'ı geçeceği öngörüldü. Bu nedenle limanla işi olmayan TIR'ların liman dışında bir sahada tahsis edilecek sahada sadece gümrük kontrollerinin yapılması önerildi. Gümrük kontrol noktasının, TASİŞ için Döşemealtı'nda kurulacak alanda yapılması değerlendiriliyor.