e


ARLOD: Ceza yaptırım süreçleri makul seviye çekilmeli

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12. Maddesi’nde yapılan değişiklikle ceza yaptırımlarının bir yıldan beş yıla çıkarılmasının araç lojistiği sektöründe endişe yarattığını belirten Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı, yönetmeliğin makul, kabul edilebilir, açık ve anlaşılabilir bir tarzda yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

 




adnan_agacli.jpg

Araç Lojistikçileri Derneği (ARLOD) 7’inci Olağan Genel Kurulu’nu Derneğin Ataşehir’deki merkezinde yaptı. Ağaçlı Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ağaçlı’nın başkanlığını yaptığı Genel Kurul toplantısında Ağaçlı Yönetim Kurulu Üyesi Cevdet Ağaçlı, Mer-Tur Sahibi Hakan Albayrak, Omsan Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Küçükertan, Omsan Lojistik Genel Müdürü Ufuk Keçecioğlu, Ant Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Eker, Mobitaş Uluslararası Taşımacılık Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Gülaç, Gefco Taşımacılık ve Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi M. Tuğrul Korkmazel, Araç Sevkiyat Müdürü Ahmet Günenç ve Akyol Trans Genel Müdürü Ali Akyol’da hazır bulundu.

Genel Kurul toplantısında konuşan ARLOD Başkanı Adnan Ağaçlı 2011 yılında otomobil ve hafif ticari araç pazarının .61 artış ve 864 bin 439 satış adeti ile rekor kırdığını söyledi. 2011’de araç bazında satış rakamlarının tatmin edici olmasına karşın, araç lojistiği sektörünün kazanç açısından beklenilen getiriyi elde edemediğini vurgulayan Ağaçlı, “Ancak, hedefleri adet bazında yakalamış olmak memnuniyet verici” dedi. Ağaçlı, 2012’nin de geçen yıla benzer bir yıl olacağını, ilk yarıda daralma, yılın ortasından itibaren ise toparlanma yaşanacağını belirterek şunları aktardı: “2012 yılı beklentimiz, Türkiye’de otomotiv sektörünün 750 bin adet satış rakamını yakalaması yönümdedir. Türkiye’de tatmin edilmemiş çok büyük bir pazar var. Bu anlamda, Türkiye’de önümüzdeki 10 yılda 20 milyon araçlık bir pazar gelişmesinin beklenebileceği ve her yıl ortalama 2 milyon araç ihtiyaç baskısı ile müthiş bir ihtiyaç ve pazar büyümesi yaşanacağını umuyoruz.”                   

 

Yükseklik sınırına ’luk bir istisna getirilmeli

Ağaçlı, ceza yaptırımlarıyla ilgili olarak Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 12. Maddesi’nde yaşana değişikliğin sektör içinde sıkıntı yarattığını ifade etti. Yönetmeliğin eski halinde ceza yaptırımlarının “1 yıl süre içinde’ sınırlandırılmış iken, bu ifadenin yeni yönetmelikte “yetki belgelerinin geçerlilik süresince” şeklinde değiştirildiğini hatırlatan Ağaçlı şunları belirtti: “ Yeni yönetmelikte yer alan söz konusu ifade bir anlamda ceza yaptırımları için öngörülen süreyi 5 yıla çıkarmış olmaktadır.  Yönetmeliğin 12. ve 13. maddelerinde yer alan mesleki saygınlık, mesleki yeterlilik ve mali yeterlilik şartları ile diğer şartlar uygun ise yetki belgesi, eski belgenin bitim tarihi esas alınarak 5 yıl geçerli olmak üzere yenilenir ifadesindeki süre araç lojistiği sektörü tarafından çok uzun ve orantısız bulunmuş ve sektörümüzü rahatsız etmiş, ayrıca endişelendirmiştir. 5 yıl gibi çok uzun bir süreç içerisinde, endişelerimizi bertaraf edecek bahse konusu ifadenin, makul, kabul edilebilir, açık ve anlaşılabilir bir tarzda yeniden düzenlenmesini, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından acilen ele alınıp incelenmesini ve gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.”

Dolu araç yüksekliği konusunda yaşanan soruna da  değinen Ağaçlı, Avrupa’da araç lojistiği yapan firmalar için izin verilen azami uzunluğun ülkeden ülkeye değişiklik gösterdiğini, Türkiye’deki trafik yönetmeliğinin 128’inci maddesinde belirtilen 4 metrelik yükseklik sınırına oto taşıyıcı kamyon ve römorklar için istisna getirilerek mevcut yükseklik oranının üzerinde belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.  

                                                 

 

 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat